Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja dzisiaj chodzę patrzę a tu zaczynaja wiechy mietlica mi wyłazić ponad łan po tym cud Quelex . Co najlepsze to poprzeczki na jednoliścienne poprawiłem bo tam wcześniej widziałem i całe pole od dwuliścienne . Ale w środku łanu nic wcześniej nie zauważyłem a teraz wyłazi dzuadostwo . Nie wiem oleje temat , nie mam zamiaru już cudować . Chciałem coś zmienić polepszyć a okazało się to ze d*pa jest . 

Opublikowano
Mecha napisał:

@PiffpaffNo ale u mnie cały tydzień ma lać a tylko euforia jakiś % wychodzi a tak większość już pylniki wyrzuca. Artist wykłoszony i przekwitnięty cały więc chyba krzywdy nie zrobię 

Jak wyrzuca pylnik to idealny moment na zabieg t3

Opublikowano
22 minuty temu, SawekBraczyk napisał:

A ja dzisiaj chodzę patrzę a tu zaczynaja wiechy mietlica mi wyłazić ponad łan po tym cud Quelex . Co najlepsze to poprzeczki na jednoliścienne poprawiłem bo tam wcześniej widziałem i całe pole od dwuliścienne . Ale w środku łanu nic wcześniej nie zauważyłem a teraz wyłazi dzuadostwo . Nie wiem oleje temat , nie mam zamiaru już cudować . Chciałem coś zmienić polepszyć a okazało się to ze d*pa jest . 

Mi też wyłazi i myślę czy skończę na t3 czy będę ryzykował axial... 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, lukasz067 napisał:

Panowie podpowie ktoś czym to ratować i czy jest sens  robione tylko t1 prochloraz 400 i fenpropidyna 125 pojawiło się na nie dużym placu na jednej działce 

20220606_144602.jpg

Tak to jest jak przez cały sezon nie zapoda się żadnej grzybówki , to się panoszą teraz grzyby po liściach

@Mechajak ta miotła wychodzi sporadycznie ,że nie będzie zbytnio konkurować z pszenicą i jej przyduszać , to lepiej to odpuścić 

Edytowane przez mysza103
  • Like 2
Opublikowano

Cześć, co sądzicie o takim prowadzeniu plantacji? Zaprezentowano takie coś na Dniach Pola w Sielinku w Wielkopolsce w miniony weekend. Wiem, że podstawa to warunki w tym regionie, ale chodzi mi o takie ogólne spostrzeżenia, kilka rzeczy wydaje mi się dziwne. Większość poletek rzadka i słabe kłosy, żadnej odmiany sobie nie upatrzyłem. W pszenicy ta droga grzybówka w listopadzie, a później skromne T1? 0,6kg Medaxu przy takiej suszy (marzec, kwiecień, maj spadło tam ok. 60  litrów) to chyba było ryzyko. Większość poletek trochę ponad kolano. Z kolei w pszenżycie zastanawia mnie rola 50 gramów tebukonazolu dodana do Input Triple. To ma jakieś wspomagające działanie? I ta azoksysyrobina, kiedy w regionie pszenżyta już przekwitły na koniec maja

20220604_113850.jpg

20220604_112551.jpg

Opublikowano

Grzybówka w listopadzie nie potrzebna, co do medaxu to wtedy nie było suszy, a input triple to skromnie według Ciebie, wysokość dobra ,po co wieksze,lepiej sie kosi

Opublikowano

Witam Panowie mam pytanie co do T2/T3 wiem że już za późno bo u mnie już pszenica przekwitła ale czy mogę jeszcze zastosować pecari 250ec (protiokonazol 300g/l) dawka 0.33l i sinstar 250 SC (azoksystrobina 250g/l) dawka 0.33l na hektar zaszkodzi czy nic z tego nie będzie?

Opublikowano

Panowie, pszenica praktycznie wykłosiła się, czekam na kwitnienie i po tym okresie wleci T3, chciałbym dorzucić coś aby wtedy razem  zrobić masę ziaren i białko, co polecacie? Wiadomo że na białko dobrze robi wapń i azot, tylko że trzeba było by w formie amonowej. Saletra wapniowa jakaś by była okej? 

Opublikowano

Pszenica Formacja po łubinie mimo dwóch regulacji 0,3 i 0,2l trineksapaku ma ponad 100cm.Bawić się w 0,15l moddus czy Etefon ??

Dziś poszło T2/T3 0,75l Priaxor + 100g protio

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Grzybówka w listopadzie nie potrzebna, co do medaxu to wtedy nie było suszy, a input triple to skromnie według Ciebie, wysokość dobra ,po co wieksze,lepiej sie kosi

Z tym skromnie to chodziło mi o pszenicę gdzie dano tebu i azoksy. W pszenżycie zrobili to na bogato Inputem, tylko po co 50g tebu? 

Opublikowano
5 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

Jesienią pryskałem wiosną poprawiałem wszystkie chwasty i co i miotła idzie jak ta lala i też nie wiem czy ryzykować czy zostawić trochę tego wyłazi kuwa.. Dramat z tymi środkami... 

Opublikowano
10 minut temu, PanAres napisał:

Ja bym jechał. będziesz mial po tem okienko. u mnie mają być deszcze (nareszcie)

Myślę że da rade później 

Screenshot_20220606-230107_Weather&Radar.jpg

4 minuty temu, GABBER85 napisał:

czekaj jeszcze

Czyli czekać na pylniki . Oglupili mnie już ci od sor 

Opublikowano

Pisałem jesienią, że nie byłem zadowolony efektywnością quelexu. Niby działał, ale za nim chwasty zniknęły, nastała wiosna. Zacząłem stosować bacare trio, chciałem poprawić skuteczność. Trochę poczytałem forum, zachęciłem się do mieszaniny tych 3 substancji. Od 2 lat mam idealnie czysto. Namówiłem znajomych na bacare trio, bo ciągle narzekali na miotle, albo chwasty wiosna. W tym roku mają czysto, jak na obrazku.

Opublikowano (edytowane)

@Siedzacybyk Jesteś pewien bo u mnie na marnym co do zachwaszczenia polu na jesień zastosowałem w dawce 0,48 czyli +5% w fazie szpilki - 1 liścia gdzie nie była stosowana wcześniej, niestety późną wiosną poprawka Mustang f bo przytulia by całe pole zawaliła, miotły może dużo nie ma ale życica, stokłosa gdzie niżej ładna się trafia. Według mnie wypadła na poziomie Bizona ( miotły sporo lubi przepuścić, stosowałem kilka razy) , natomiast Trinity (drożej na ha) w pełnej dawce wypadło lepiej w pszenżycie nawet w dołku i jest ok bez poprawek. Może te pole wredne bo fakt gdzie kl. 4 nie podmokłe jest ok przy 0,45 w pszenżycie. Ja bym raczej powiedział Bacara trio rodek dobry i cena ok (przynajmniej była bo jakieś 1020 zł/5 l detal) ale napewno nie petarda w walce z chwastami oczywiście to tylko moja opinia.

Edytowane przez Norman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v