Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim . Mam pytanko odnośnie doboru herbicydu na pszenice ozimą . Zawsze stosowałem Lancet albo Axial komplett pak. W tym roku nie chce pryskać Lancetem ,bo za rok będę tam ziemniaka sadził a Axial drogo wychodzi  . Ogólnie z obu środków byłem zadowolony ponieważ nie było problemu z miotłą . Chciałbym prysnąć w tym roku czymś innym równie skutecznym na mietlicę a nie drogim .  

Opublikowano

Będzie ta pszenica, mnie się wydaje że za głęboko posiana i ją dodatkowo zatopiło po opadach, dlatego ciężko jej się krzewić bo potrzebuje sporo energii na wyjście z ziemi. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, miwigos napisał:

Policz ile jest roślin na metrze rządka w kilku miejscach i napisz ile jest redlic w siewnkui jaki szeroki siewnik to Ci powiemy jaką masz obsade i co robić , według mnie będzie

Siewnik ma 3m szerokości, redlic jest 25. Co do obsady to w metrze bierzacym jest na słabszych miejscach ok 20-24 rośliny. Na ładniejszych kawałkach 30-34 rośliny(trafia się nawet czasem 38 szt)

Stanowisko jest po kukurydzy jednak pod korzeń nic było dawane że względów finansowych. Planowałem dolistne zasilić fosforem i potasem. Wcześniej co roku szło ok 250 kg polifoski 6 pod zboża.

Siana na ok 4 cm

Edytowane przez panRys87
Opublikowano

Chciałbym podrzucić zboża nawozem głównie siarką szukałem saletrosanu ale nigdzie nie mają, jedyne co to polifoska 21, jak myślicie jest jesscze sens rzucać czy to przerost formy nad treścią? Chce spróbować na części pola jakie będą efekty po dostarczeniu około 250kg/ha, rzucać teraz czy to już za późno na siarkę? 

Opublikowano
3 godziny temu, panRys87 napisał:

Siewnik ma 3m szerokości, redlic jest 25. Co do obsady to w metrze bierzacym jest na słabszych miejscach ok 20-24 rośliny. Na ładniejszych kawałkach 30-34 rośliny(trafia się nawet czasem 38 szt)

Stanowisko jest po kukurydzy jednak pod korzeń nic było dawane że względów finansowych. Planowałem dolistne zasilić fosforem i potasem. Wcześniej co roku szło ok 250 kg polifoski 6 pod zboża.

Siana na ok 4 cm

Czyli średnio 27 roślin x8,33 rzadka na metr to jest 225 roślin nawet jeśli będą tylko 2 pędy to będzie448 roślin , więc zostawiaj , jak będą 3 pędy to może być normalny plon , jęsli nie zabraknie wody i papu

• Root Admin
Opublikowano
2 godziny temu, BomV napisał:

Chciałbym podrzucić zboża nawozem głównie siarką szukałem saletrosanu ale nigdzie nie mają, jedyne co to polifoska 21, jak myślicie jest jesscze sens rzucać czy to przerost formy nad treścią? Chce spróbować na części pola jakie będą efekty po dostarczeniu około 250kg/ha, rzucać teraz czy to już za późno na siarkę? 

dawaj, kup sobie kizeryt z nim raczej nie było problemu z dostępnością

Opublikowano

dla mnie za poźno zacznie działać w maju wtedy pomału czas na dawke na kłos

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Czyli średnio 27 roślin x8,33 rzadka na metr to jest 225 roślin nawet jeśli będą tylko 2 pędy to będzie448 roślin , więc zostawiaj , jak będą 3 pędy to może być normalny plon , jęsli nie zabraknie wody i papu

A zdąży się dobrze rozwinąć ? Bo minęła połowa kwietnia a ona coś mała jest. No i czy antywelegacz w takiej dawce jej zbytnio nie zatrzymał, bo dopiero później się doedukowalem że na dokrzewienie stosować max połowę tego co dałem.

Opublikowano
M-A-T-E-U-S-Z napisał:

Cześć wszystkim . Mam pytanko odnośnie doboru herbicydu na pszenice ozimą . Zawsze stosowałem Lancet albo Axial komplett pak. W tym roku nie chce pryskać Lancetem ,bo za rok będę tam ziemniaka sadził a Axial drogo wychodzi  . Ogólnie z obu środków byłem zadowolony ponieważ nie było problemu z miotłą . Chciałbym prysnąć w tym roku czymś innym równie skutecznym na mietlicę a nie drogim .  

Ja bym nie kabinowal i nie oszczędzał. Na miotle nic lepszego nie ma na wiosnę. Dwuliścienne możesz taniej zrobić Galaper itp ale też nie warto zaoszczedzisz 50zl a różnie może wyjść

Opublikowano
7 godzin temu, M-A-T-E-U-S-Z napisał:

Lancet czyści pięknie. Ale poczytaj na temat okopowych jak to wygląda później po lancecie. Ktoś tu wrzucał chyba zdjęcie ostatnio ziemniaków o ile dobrze kojarzę 

Opublikowano
56 minut temu, panRys87 napisał:

Od piątku u nas zapowiadają ocieplenie. Aminokwasy i microelementy podać razem z fosforem i potasem czy osobno jechać?

Tak z dwa dni po przymrozkach i dwa dni przed. Najlepiej miedź mangan i cynk podaj razem z fosforem, ja osobiście stosuje adob mikro, jak dodasz porządnych  aminokwasów to powinno ruszyć. Nie wiem czy jest sens dawać moddus start jak już dawałeś CCC i jest zimno, ważna jest też dawka wody i kropla(dysze) najlepiej wg mnie takie zabiegi pod wieczór chyba że zdecydujesz się na moddus ale sam nie wiem.... , adiuwant silikonowy też robi robotę. Musisz sobie to przeliczyć czy nie szkoda materiału siewnego twojej roboty itd a qq niekoniecznie się uda. Gdyby to było u mnie to ja bym to ratował.

Opublikowano (edytowane)

Moddusa raczej bym teraz nie dawał bo i tak mocno jest wyhamowana. W planach był dopiero na pierwsze kolanko. 

W słońcu nie wygląda źle, martwi mnie tylko to że jest taka mała 

IMG_20220417_165426.jpg

Edytowane przez panRys87
Opublikowano
8 godzin temu, M-A-T-E-U-S-Z napisał:

Generyk pumy z mustangiem 306 może wyjść w pieniądzach porównywalnych do lancetu, choć puma na miotłę jednak jest trochę słabsza niż axial bo potrzebuje temperatury i mniejszej fazy rozwojowej miotły. Ewentualnie na miotłę może być nomad (ta sama substancja miotłobójcza co w lancecie.

Na koniec dodam że nie patrz aż tak szczegółowo na cenę bo najtańszy zabieg to taki który nie wymaga poprawki.

Opublikowano
3 godziny temu, yacenty napisał:

rsm jednak lekko przypalił pszenice, miało mocno padać a spadło tylko 0.8l po rozlaniu

20220418_134526.jpg

Mi też delikatnie 26s ale, i wtamym roku było nie ma co się stresować

Opublikowano
Dontcry napisał:

Tebu plus procholaz tylko te dwa skladniki na t1 jest wystarczająco? Ile odczekujecie z opryskiem fungi po herbicydzie.?

3-4 dni i można robić kolejny zabieg. do T1 wolał bym fenpropidyne (0.3-0.4L), a tebu zostawił bym na T2

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v