Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wy już o N2 a u mnie sniegu tyle że dopiero zarys miedzy widać. 10 marca dałem N1 i do tej pory azot praktycznie leżał w ziemi i dopiero ostatni snieg pozwolił na pobranie więc z N2 to spokojnie czekam po świętach

Opublikowano

planuje dać na mieszankę jęczmienia i owsa grzybówkę. Co można dać po krzewieniu by zwiększyć plon, wzmocnić źdźbło, ochronić przed chorobami. Nie ma środków na owies. Pecari? Nie zaszkodzi?

Opublikowano

Na pszenżyto planuje na pierwsze kolanko madax max 0,5 kg razem z Artemisem na T1 2l/ha a na t2/T3 na liść flagowy Amistar Pro Pak (Amistar 1l+ Pecari 1l) pak na 2,5 ha pódzie na  2 ha pszenżyta po mieszance owsa i jęczmienia. Przyzwoite zabiegi na solidny plon?

Opublikowano
12 minut temu, Agrest napisał:

Stokłosa 

Sam nie wiem to coś przypomina zarówno miotłę, wyczyńca czy stokłosę. Fakt że w zeszłym roku jak pryskałem też Quelexem to jedyne co mi przepuscił to byłą właśnie stokłosa więc może masz rację chociaż miotła moim zdaniem ma węższe liście. Może ktoś jeszcze coś powie na ten temat. 

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, koniu napisał:

Dzisiaj rozsypane N2. Zaksan. Czystego N podane 90kg.

W jakiej fazie masz pszeniczkę?

Daje ktoś w tym roku mocznik dolistnie, jest sens przy takiej cenie?

Edytowane przez Papkin
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Krzysiukov napisał:

Podpowiedzcie co to za chwast, miotła, owies głuchy czy wyczyniec ? Jesienią poszedł Quelex po dwuliściennych ani śladu tylko to jest. 

IMG_20220405_195231.jpg

IMG_20220405_195244.jpg

IMG_20220405_195259.jpg

IMG_20220405_195320.jpg

.

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

Nie wyszło wklejenie fota ale to stokłosa .

Nowoczesne gospodarstwo .

Na tym gospodarstwie pszenica nie będzie borykała

się z skorupą lub zastoiskami wodnymi gdy tylko spadnie

deszcz. No właśnie oby w końcu spadł. Czego życzymy.

Maszyna rolnicza Brona Carre SARCLERSE

Traktor Fendt 720 Vario o mocy 200 koni

w Gospodarz w polu

W CARRE AGRO więcej info o maszynie

brona Carre SARCLERSE

Z agrofoto.pl rozmawia Jakub Doligalski

Gospodarstwo Rolne w Kowrozie (pow. toruński)

https://www.facebook.com/gospodarzpl/videos/992188875058255

Edytowane przez galan99
Opublikowano
9 minut temu, galan99 napisał:

Nie wyszło wklejenie fota ale to stokłosa .

Nowoczesne gospodarstwo .

Na tym gospodarstwie pszenica nie będzie borykała

się z skorupą lub zastoiskami wodnymi gdy tylko spadnie

deszcz. No właśnie oby w końcu spadł. Czego życzymy.

Maszyna rolnicza Brona Carre SARCLERSE

Traktor Fendt 720 Vario o mocy 200 koni

w Gospodarz w polu

W CARRE AGRO więcej info o maszynie

brona Carre SARCLERSE

Z agrofoto.pl rozmawia Jakub Doligalski

Gospodarstwo Rolne w Kowrozie (pow. toruński)

https://www.facebook.com/gospodarzpl/videos/992188875058255

Mi stokłosa nie przeszkadza bo zboże na paszę, ale jak to jednak miotła to chciałbym to zwalczyć ;/

Opublikowano
Troker1979 napisał:

planuje dać na mieszankę jęczmienia i owsa grzybówkę. Co można dać po krzewieniu by zwiększyć plon, wzmocnić źdźbło, ochronić przed chorobami. Nie ma środków na owies. Pecari? Nie zaszkodzi?

bo owies to owies, w nim po zastosowaniu grzybówki wzrostu plonu nie zauważysz. Pecari na pewno nie zaszkodzi

Troker1979 napisał:

Artemisem na T1 2l/ha a na t2/T3 na liść flagowy Amistar Pro Pak (Amistar 1l+ Pecari 1l) pak na 2,5 ha pódzie na  2 ha pszenżyta po mieszance owsa i jęczmienia. Przyzwoite zabiegi na solidny plon?

w zupełności wystarczające 👍

• Thanks 1
Opublikowano
10 godzin temu, Papkin napisał:

W jakiej fazie masz pszeniczkę?

Daje ktoś w tym roku mocznik dolistnie, jest sens przy takiej cenie?

Pierwsze kolanko pół centymetra nad węzłem krzewienia.

Opublikowano
1 godzinę temu, magtom36 napisał:

Część jaką macie fazę pszenicy. Centralna Polska siana ok 25 września. Zastanawiam się nad drugą dawka azotu. 

Zależy od odmiany można było dać N2 już tydzień temu ale najpierw sucho potem śnieg i ja dzisiaj wjeżdżam jak pogoda pozwoli.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Krzysiukov napisał:

Ma dużo węższe liście, niekręcone  i dłuższe niż to co u mnie 

IMG_20220405_195231.jpg

IMG_20220405_195244.jpg

IMG_20220405_195259.jpg

IMG_20220405_195320.jpg

Podobne  i do wiechliny  rocznej .

wiechlina-roczna-2.png

porównaj na tym filmiku .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Poprawka wiosenna głównie niedobite rzepaki, rdesty i przetaczniki czy praktykował ktoś dodanie czegoś do tribenuronu metylowego by nie jeździć tylko z tym środkiem? Np: siarka z małą ilością magnezu ( siarkomag ) lub może prochloraz i cyfludenamid + tribenuron, a po paru dniach tebukonazol + ccc + modus + mikroelementy+ mocznik+siarczan . Zyskałbym szybszy wjazd na mączniaka i podstawę i nie stosowanie prochlorazu razem z miedzią... Druga opcja poczekam, aż do maja i dodam tribenuron do axiala jak będę zwalczał owies głuchy ( robię tak praktycznie co roku ), ale w obecnym sezonie szkoda by te chwasty pobierały azot dlatego pomyślałem, że może jest opcja inaczej to rozwiązać. Nie liczę na odpowiedzi typu jak zwalczamy chwasty to nie dokarmiamy dolistnie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v