Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, cinek1808 napisał:

Mogę ich wspierać dając coś na zbiórkę czy w inny sposób. Ale napewno nie pójdę na front

I super. Taka pomoc jest tak samo potrzebna jak wojskowa. 

Pytanie czy my nie powinniśmy ruszyć na strzelnice, oraz jeszcze raz przemyśleć podejście do pozwoleń na broń. 

Opublikowano
7 minut temu, hubertb napisał:

Nie musisz walczyć na Ukrainie, ale wróg mojego wroga jest moim przyjacielem. Wystarczy wspierać ich walkę. 

A każdy przyjaciel to wróg który się jeszcze nie ujawnił 

Opublikowano
mirro napisał:

No dobra, trza iść do kościoła, pomodlić się za prawosłąwnego ordynariusza wojska polskiego, co to nie przyjął zaproszenia do wspólnej modlitwy o pokój. Widać sznurki z Rosji są dłuuugie.😂

Banieczka...

Opublikowano
53 minuty temu, Pafnucy napisał:

a to słyszałem. myślałem że może w całym.

czemu  co  chwila  konto  usuwasz  i  nowe  zakładasz  boisz  się  bana   czy   jaki to  ma sens

Opublikowano
mikad napisał:

Starlink to internet, nie ma nic wspólnego z giepsem.

hyhy. A kak roaming użytkownikowi zrobić? Hę? Trzeba znać jego pozycję. Jest taka sytuacja iż jak chcesz znać położenie wroga to sprowokój jego telefony do zalogowania się na Twoim BTS. Trzeba wówczas zabronić żołnierzom korzystania z sieci i samemu śledzić co to się robi. Starlink to coś do czego ruskie wojsko nie jest przygotowane...

many13 napisał:

11 godzin temu, mirro napisał:

Pytanie pierwsze - czy wiesz jak miałaby wyglądać ewakuacja tej ilości sprzętu? Tym bardziej że trzeba by to ewakuować przez Pakistan?

Pytanie drugie - serwisu im do tego nie zostawili, ani magazynów części, to ile to kozim synom posłuży?

Całkowicie Ciebie rozumię - podobnie jak w przypadku dyslokacji na odgórnie wyznaczone stanowiska z Iraku taką samą zastosowali taktykę i w Afganistanie. Pytanie brzmi:  Dlaczego w tej części kontynentu te rzekome "strażniki demokracji" znowu dozbroili dżihadzistów?

11 godzin temu, tomek222 napisał:

Postaraj się bardziej z tymi fejkami dałeś link do konta które pochwala Rosje i Putina i film który pochodzi z rosyjskiej telewizji propagandowej.

I bardzo dobrze - rajcuje mnie zaprzeczanie nachalnej imperialistycznej narracji - pytanie brzmi - Czy już jestem niewolnikiem systemu?.

Jesteś tylko przeciwnego...

Opublikowano
1 minutę temu, Denwer napisał:

czemu  co  chwila  konto  usuwasz  i  nowe  zakładasz  boisz  się  bana   czy   jaki to  ma sens

właśnie po to, żebyś miał o czym myśleć.    taka dyskontia. :D

Opublikowano
jarecki napisał:

10 minut temu, hubertuss napisał:

Tu nie chodzi o gps a satelity. Co najlepsze należące do prywatnej amerykańskiej firmy. Która udostępnia dane Ukraińcom oczywiście za aprobatą rządu usa.

A co do wysyłania wojsk Rosji na pomoc to nawet Łukaszenka nie jest taki głupi. Czeczeni wysłali i generał oberwał.

a czy satelity mogą 24 h na dobe podawać dokładne pozycje ?  chyba tak myslą ruscy ze  amerykanie korzystają z satelitów bo atakują w nocy ale i w nocy ukraincy znają ruchy ruskich                     Many 13 a czy dzihadzisci potrafili by  z tej broni korzystać ? ogólnie to już tramp robił dziwne i nie zrozumiałe  ruchy , ot chociazby co do kurdów .                    A co do zaopatrzenia rosjan w paliwa to moze chcieli skorzystać z zapasów ukrainskich , zresztą napisałem kilka dni temu o cysternach wojskowych w PL 

Wojsko w Polsce jest na czerwono to co się dziwisz?

Ulman napisał:

32 minuty temu, mikad napisał:

Kacapy to jeden wielki burdel, taka mentalność i nawet jak będą mieli wszystko dopięte to i tak większość spieprzą.

Przesądy, i zabobony z czasów komuny a i wtedy nie były prawdą. 

Ciekawe jak w takim razie pierwsi polecieli w kosmos, budowali bomby i reaktory atomowe a teraz  uzbrojenie które produkują nie ustępuje najlepszym. 

No. Szczególnie jak w dresach latali bo nie przewidzieli i jedna mała dziurka może być krytyczna. Poszli do przodu ale żarty z solidności trzymają się ich nadal.

jarecki napisał:

12 minut temu, hubertb napisał:

24h przez 7 dni w tygodniu noc nie jest problemem. Atakują w nocy żeby ludzie spać nie mogli 

Z satelity jest problemem wystarczą chmury , a ukraincy znają pozycje co do 1km .  chyba że się myle ale z tego co mi wiadomo to raczej nie mylesie wiec mają inny system niz satelity , tak samo robią polskie wojska .                 głownie chodziło mi o dane do ostrzału i tu są potrzebne w miare dokładne , ukraincy nie mają tyle broni zeby strzelać na darmo 

drony kolego.

Opublikowano

Łukaszenko: Na Ukrainie nie ma ani jednego żołnierza z Białorusi

Białoruski dyktator, Aleksandr Łukaszenko oświadczył, że na Ukrainie nie ma "ani jednego białoruskiego żołnierza".

Czyżby bat-ka zaczynał się bać ?

Opublikowano

Zbrodniarze Ruscy .

ZNAJDŻ RÓŻNICĘ I PUŚĆ DALEJ.

Najważniejsi politycy jednoosobowo rządzący ZSRR nigdy nie oddawali władzy. Zawsze pozsotawali na stanowisku aż do śmierci.

Włodzimierz Lenin (u władzy 1917-1924) zmarł 21 stycznia 1924 o godzinie 18.50 w wieku 53 lat. Lekarze podejrzewają, że przyczyną była nieleczona kiła.

Dokładna liczba ofiar rządów Lenina nie jest znana. Amerykański historyk Warren H. Carroll oszacował, że za rządów Lenina około 5 mln ludzi zmarło podczas głodu wywołanego przez bolszewickie rządy i klęskę nieurodzaju], zaś liczba osób rozstrzelanych i zmarłych w więzieniach wynosi ponad 1 mln co razem daje 6 mln ofiar.

Józef Stalin (1924-1953) zmarł 5 marca 1953 próbując wytrzeźwieć w saunie po długiej libacji z Nikitą Chruszczowem.

Czarna księga komunizmu, ocenia łączną liczbę ofiar jego systemu w skali całego świata na 94 miliony, z czego w ZSRR na 20 milionów, a brytyjski historyk Norman Davies ocenia liczbę śmiertelnych ofiar polityki Stalina na nie mniej niż 50 milionów ludzi.

Leonid Breżniew (1964-1982) zmarł na zawał serca 10 listopada 1982, w swojej daczy w Zarzeczu, choć podejrzewa się że został on zamordowany na zlecenie byłego szefa KGB, Jurija Andropowa, który nie chciał dopuścić do tego, aby nowym sekretarzem generalnym KPZR mianowano Ukraińca Wołodymyra Szczerbyckiego.

W lipcu 1968 roku pozwolił na interwencję Układu Warszawskiego w Czechosłowacji, a w 1978 na opłakaną w skutkach interwencję w Afganistanie, która stała się traumą dla całego pokolenia obywateli ZSRR i prawdopodobnie przyspieszyła upadek imperium.

Władimir Putin (1999- ?).

Może być zdjęciem przedstawiającym 4 osoby

Opublikowano
cinek1808 napisał:

Ukraina powołała legion wojsk cudzoziemskich. Teraz każdy kochający Ukrainę może za nią walczyć

Można zarobić...

marcin19071980 napisał:

4 minuty temu, Mateusz1q napisał:

Stój ruska onuco! Za szerzenie propagandy i wyśmiewanie Ukrainy grożą 3 lata więzienia!

Czyli wszyscy muszą kochać Ukrainę i nikt nie może wyrazić swojego zdania bo od razu jest ruskim agentem. Ja też nie będę płakał ją Rosjanie wygrają więc muszę się zastrzelić. Ludzie co się z wami dzieje. 

Właśnie o to samo pytałem po rozmowie z chorążym...

Opublikowano
15 godzin temu, Leszy napisał:

Po twoich wpisach pokazałaś, że nie masz moralnego prawa do tego. 

czemu zależy Ci na kompromitacji, mało Ci?

Opublikowano
30 minut temu, Pafnucy napisał:

właśnie po to, żebyś miał o czym myśleć.    taka dyskontia. :D

nie bój się, z mojej strony włos Ci nie spadnie; a to że Piłsudski powiedział, coś w stylu, że Polska jest prostytutka narodów,  to eksperci niech oceniaja?

Opublikowano
Przed chwilą, Ywa napisał:

z mojej strony włos Ci nie spadnie;

trza by je mieć.:D

a czemu się bac miał bym niewiasty? 🤔

Opublikowano
4 minuty temu, DTaras napisał:

funkcje to sprawa programisty w tym przypadku

finansowo to chyba starlingi nie miały sensu bo to się niezwróci , zwłaszcza teraz gdy coraz bardziej wchodzi 5 G , według mnie to jest w wiekszym stopniu program rządowy usa niż głosi oficjalne stanowisko 

Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał:

jak ukraina wytrzyma jeszcze kilka dni to otrzymają wsparcie broni nawet niemcy już oferują dostarczenie brońi , tylko czy rosja zechce się wycofać jako przegrana ?

masz złe dane - ta broń już tam jedzie, cały czas jadą transporty, dlatego była walka o utrzymanie zachodniej Ukrainy, aby ruscy jej nie odcięli

Opublikowano

Rosjanie Ukrainę zaatakowali z siedmiu kierunków operacyjnych mając nadzieję, że armia UK się rozpadnie. Ale dlaczego zaatakowali takimi cząstkowymi siłami i to tak nie udolnie?. Ukrańce walczą jak lwy być może tworząc w ten sposób swoją nową tym razem nie opartą na sukcesach rezuna stefka bandery  tożsamość narodową czego im serdecznie życzę tak zwyczajnie tylko z pewnej logiki dziejów.  Brawo dla nich bo stosują działania opużniające sił lekkich. Zostali dobrze wyszkoleni operacyjnie - mają dane informacyjne o ruskiej dyslokacjiod  Amerykańców. Natarcie  ruskich z kierunku Białorusi na kierunek Kijowa jak narazie bez powodzenia.  Desant komandosów sił specjalnych tz. Specnazu bez wsparcia z powietrza  na lotnisko pod kijowem docelowo okazał się fiaskiem to wbrew logice pola walki. ........zeby docelowo wykonać i utrzymać zadanie należało opanować przestrzeń powietrzną zapewniając w ten sposób logistykę dla desantu. Opór UK Gwardii Narodowej i ciężkiego sprzętu doprowadził do zniszczenia lotniska co zdestabilizowało zaopatrzenie wojsk agresora. Siły przeciwnika okazały się zbyt słabe do zdobycia 3 milowego Kijowa tez uzbrojonego cywilami z kałasznikowami. Kijów jest blokowany od zachodniej strony wspomagany Specnazem z kierunku Białorusi. Wojska UK tz  w sile brygady toczą walki na kierunku Czernihowa. Działania opóżniające  blokujące otoczenie Kijowa od wschodu toczą się  na kierunku Orłowo. Dwie brygady toczą ciężkie walki w okolicach Charkowa. - wysadzono tamę na Donie na wschód od Charkowa. Uderzenie ruskich z Doniecka napotkało tylko trzy linie obronne wcześniej powiadomione przez system. Uderzenie na Marianopol w pierwszej fazie zostało odparte. Z Krymu ruskie zaatakowali na trzech kierunkach. Zdobycie Oddesy zaplanowano siłami skadrowanymi z Nadniestrza. Atak ruskich aby wykonać zaskakujący cel w dzialaniu został wykonany zby małymi siłami ok 180 grup batalionowych bez efektów militarnych w powietrzu trochę w brew sztuce operacyjnej, utartym kanonom i regułom współczesnego pola walki. Rosjanie grają na rozpad armi UK a być może nie dąż a do okupacji a podzielić UK na granicy Dniepru. Putin działa nie w/g klucza geopolitycznego a cywilizacyjnego (prawosławie) - Białoruś, Zadniestrze?

Opublikowano
jarecki napisał:

jak ukraina wytrzyma jeszcze kilka dni to otrzymają wsparcie broni nawet niemcy już oferują dostarczenie brońi , tylko czy rosja zechce się wycofać jako przegrana ?

Od piątku to już niemal jest na miejscu.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, jarecki napisał:

Moje kolejne subiektywne spostrzeżenie. Gdyby Putinowi zależało na bezwzględnym opanowaniu Ukrainy, zrobiłby to błyskawicznie, nie byłoby od zeszłego roku takiej szopki medialnej. To było ostrzeżenie. Z drugiej strony idzie stopniowo na zmęczenie/poświęcenie. Ponieważ gdyby profesjonalnie zajał kraj przy użyciu spec-sił, to późniejsza dywersja w kraju doprowadziłaby do nieustajacych zamieszek w kraju, tak jak w Syrii/rebelianci/opozycja i obecna opozycyjna pronatowska władza ukraińska od 8 lat/bez sensu. Obecnie walcza ukraińscy bojownicy/nacjonaliści/męzczyźni itp więc musi ich zmęczyć i przerzedzić.

Edytowane przez Ywa
Opublikowano

Żeby zrozumiec , dlaczego rosjanom do tej pory się nie udało, trzeba wziać pod uwagę, kto  ukraińców dozbrajał, szkolił, wdrażał nowoczesną taktykę z walk w Iraku i w Afganistanie

Wprowadzili nowoczesne systemy dowodzenia, zarządzania polem walki, łączności - wszystko w/g najnowszych doświadczeń.

Jeśli uda im się utrzymać jeszcze kilka dni, wiele rzeczy w Europie Środkowej się zmieni, także na  korzyść dla nas, chociaż nie będzie to efekt spektakularny ani natychmiastowy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v