Skocz do zawartości

Ceny nowych ciągników 2022

danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Nie pamiętam na jakiej skrzyni to było bo nie zgłębiałem nawet różnic między skrzyniami, zwyczajnie byłem ciekaw ile teraz za taki przedział mocy kosztuje. Nawet jeśli to droższa skrzynia to chyba komuś coś na głowę spadło żeby tyle ciągnik o takiej mocy kosztował. Taki ciągnik kalkuluje się już tylko przy sporym dofinansowaniu, za gotówkę nie ma to uzasadnienia ekonomicznego. 400 brutto za 110 koni, do tego na kredyt z wysokimi odsetkami i co, pół bani za pomocnika na średnie gospodarstwo albo główny na małe?

5 godzin temu, narewski1988 napisał:

T5 110, ale może dynamic command, a nie electro command?

Treść emaila ze specyfikacją od przedstawiciela

295.000 zł netto

T5.120 EC

BŁOTNIKI PRZEDNIE 758330-DYNAMICZNE BLOTNIKI PRZEDNIE 480 MM 90,00
KABINA 762292-KABINA AMORTYZOWANA, PRZEDNIA SZYBA
NIEOTWIERANA, OKNO DACHOWE, LUSTERKO WEWN.,
TYLNA WYCIERACZKA, KLIMA.
6.590,00
PRZEDNIE OBCIAZNIKI 759769-10 OBCIĄŻNIKÓW PRZEDNICH 3.970,00
PRZEKLADNIA 762254-16X16 SPS 40KPH ECO W/AUTOFUNCTION 3.040,00
OBCIAZNIKI KOL TYLNYCH 762260-6 OBCIAZNIKOW TYLNYCH NA KOLA (300KG) 3.990,00
ZBIORNIK PALIWA 759657-ZBIORNIK PALIWA BEZ OSŁONY / Z ZAMYKANYM
KORKIEM
180,00
BLOKADA MECH.ROZN. TYL 759675-EL HYD ZALACZANA BLOKADA I NAPĘD 4WD
WYMAGANE PRZY AMORTYZACJI OSI PRZEDNIEJ
1.450,00
OS PRZEDNIA 762258-OS PRZEDNIA 4WD AMORTYZOWANA BEZ
HAMULCOW
21.090,00
ŚWIATŁA ROBOCZE 759157-6 ŚWIATEŁ PRACY (W DACHU KABINY 2 Z PRZODU + 4
Z TYŁU) + 2 ŚWIATŁA DROGOWE
1.270,00
LUSTERKA WSTECZNE 762295-LUSTERKA WSTECZNE REGULOWANE 650,00
RADAR 759758-BEZ RADARU -2.490,00
RADIO 743712-RADIO BLUETOOTH Z DODATKOWYM WEJSCIEM USB
ORAZ GLOSNIKAMI
1.590,00
STEROWANIE NA BLOTNIKU 762281-AUTO WOM ROZLACZANIE/ZALACZANIE POWIAZANE
Z POLOZENIEM TYLNEGO
580,00
PODNOSNIKA + STEROWANIE WOM + TUZ NA BLOTNIKU
(LEWY, PRAWY)
HAMULCE 759677-HAMULCE O DLUZSZEJ ZYWOTNOSCI 990,00
PAKIETY KONFIGURACJI X0996XX-DELUXE -7.830,00
Zwiększony komfort i intuicyjna technologia dla ułatwienia
wykonywania
wszelkich operacji.
X0996XX-PAKIET DELUXE
Przekładnia Electro Command™ 16x16 semi-powershift, 40
km/h Eco, 3
prędkości WOM, w opcji autofunkcje IntelliShift™. W opcji
biegi pełzające oraz zależna od prędkości jazdy prędkość WOM.
Napęd 4WD z funkcją Terralock™ oraz amortyzowana oś
przednia Terraglide™, w opcji hamulce osi przedniej.
Kabina Deluxe Vision View™ z klimatyzacją , amortyzowanym
pneumatycznie

Dnia 13.12.2022 o 21:18, niesamowity90 napisał:

Taki ciągnik kalkuluje się już tylko przy sporym dofinansowaniu, za gotówkę nie ma to uzasadnienia ekonomicznego. 400 brutto za 110 koni, do tego na kredyt z wysokimi odsetkami i co, pół bani za pomocnika na średnie gospodarstwo albo główny na małe?

Zwiększanie dofinansowań podniesie ceny jeszcze bardziej obawiam się. Albo się opłaca i bierzesz nowke albo nie i bierzesz uzywke. Sam się zastanawiam czy kupić nowy czy uzywke jako główny na  ok 60 ha, ceny jednego i drugiego powalają bo płacić 200 k za 17-20 letni traktor to tez sporo.

• Like 2

ja sądzę że sukcesy rynkowe poprzewracały w głowach NH i dlatego tak zdrożały. Prawo ekonomii popytu, że jak jest duży popyt to cena rośnie to znana wszystkim sprawa, nie trzeba brexitu. A wiodomo że do dziś dnia NH ma pierwsze miejsce w sprzedaży w Polsce gdzie nasz kraj jest dużym rynkiem dla NH. W takich Niemczech wg. rankingów kupują Fendta i John Deere to już NH nie naskacze.

3 godziny temu, Darek8787 napisał:

ja sądzę że sukcesy rynkowe poprzewracały w głowach NH i dlatego tak zdrożały. Prawo ekonomii popytu, że jak jest duży popyt to cena rośnie to znana wszystkim sprawa, nie trzeba brexitu. A wiodomo że do dziś dnia NH ma pierwsze miejsce w sprzedaży w Polsce gdzie nasz kraj jest dużym rynkiem dla NH. W takich Niemczech wg. rankingów kupują Fendta i John Deere to już NH nie naskacze.

Pytanie czy wzrost ceby NH tylko w Polce taki czy w całej UE? 

10 minut temu, Hebiii2300 napisał:

Witam. Czy może ktoś z was rozglądał się za ciągnikiem w przedziale mocy około 100 km. Na  jakie modele zwrócić uwagę pod ładowacz czołowy ?  MF 5s są fajnie skonstruowane pod ładowacz ktoś testował ? CIągnik warty uwagi ? 

U mnie w okolicy to ostatnio hitem stała się seria 5m z ładowaczem aczkolwiek występują też 5700 s jeszcze z tej serii starszej jak na razie sobie chwalą 

Wyceniałem 5s 135 z pompą hydrauliczną LS oraz isobus .

Ponad 400tys netto. Strasznie dużo jak za taki mały ciągnik. Fendt 313 ok. 600tys  netto. Claas Arion 450 ok 370tys netto. Szukam czegoś do opryskiwacza 4tys litrów koniecznie z LS, wom 540eco, najlepiej z isobus i przygotowaniem pod nawigacje. Z używki ciężko cokolwiek znaleźć a ceny nowych to jakiś dramat w tej chwili. 

6 godzin temu, Hebiii2300 napisał:

Witam. Czy może ktoś z was rozglądał się za ciągnikiem w przedziale mocy około 100 km. Na  jakie modele zwrócić uwagę pod ładowacz czołowy ?  MF 5s są fajnie skonstruowane pod ładowacz ktoś testował ? CIągnik warty uwagi ? 

MF będę odbierał przed świętami niestety bez ładowacza. Ale muszę przyznać że fabryczny quicka robi wrażenie. 

Rama odlew, udźwig ponad 2t