Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
krzychu121 napisał:

Rozważ case i steyr. Ja miałem brać też nh t6.180 a taniej wyszedł odpowiednik steyr 6145

Jaka skrzynia? Case jeździłem tylko po placu, ale wydaje mi się, jakby w nh było wygodniejsze sterowanie biegami, przynajmniej w skrzyni dynamic command, nh można zmieniać całą dźwignią a case tylko przyciskami. (t5/vestrum)

Opublikowano
2 godziny temu, lamboEVO100 napisał(a):

@krzychu121 u kogo bierzesz ciągnik?

Już wziąłem. 60 godzin zrobione :) Agro serwis  

1 godzinę temu, SamaPrawda napisał(a):

Jaka skrzynia? Case jeździłem tylko po placu, ale wydaje mi się, jakby w nh było wygodniejsze sterowanie biegami, przynajmniej w skrzyni dynamic command, nh można zmieniać całą dźwignią a case tylko przyciskami. (t5/vestrum)

dynamic command , w sensie chodzi ci o pchniecie dźwigni do przodu i sam zmienia biegi ? U mnie w steyr też to tak działa tylko wybierasz tryb automatyczny 

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

Już wziąłem. 60 godzin zrobione :) Agro serwis  

dynamic command , w sensie chodzi ci o pchniecie dźwigni do przodu i sam zmienia biegi ? U mnie w steyr też to tak działa tylko wybierasz tryb automatyczny 

Musiałeś chyba dobrze i ostro negocjować.Ceny ciągników na otomoto przez nich sprzedawanych są odrealnione i to ostro, są jednymi z niewielu dilerów do których nawet nie przedzwoniłem o ofertę bo nie ma chyba po co.

Opublikowano

Szczerze to nawet nie patrzyłem co mają  w Internecie. Obdzwonilem wszystkich z cnh i u nich plus polagra mieli podobne oferty tyle ze polagra nie chciała z ceny zejść. Najdroższy był danex i techpom. A telefony codziennie od nich  czy sie namyśliłem. Dobrze że adresu nie podawałem bo jeszcze by tylko przyjeżdżali i głowę zawracali. No ale jak chcieli zarobić kilkadziesiąt tys więcej niż konkurencja to nie dziwię się że tak mocno naciskali na zakup. A już najlepsze są bajki co niektórych dealerów. Dzwonisz do danexu i ci nawija makaron na uszy że case najlepszy. To całkiem inny ciągnik niż nh czy steyr. Z nh tak samo klepią ci bajki że to inny ciągnik niż reszta. A prawda taka że case i steyr to są te same ciągniki 1:1 a nh różni się od nich tylko kabina a reszta wszystko jest to samo. Nh produkcja w Anglii a case i steyr w Austrii. A ile się nasłuchałem że mają różne skrzynie bo przecież w nh to dynamic command, w case Activ drive a w steyr scontrol. Czy oni naprawdę myślą że w tych czasach ktoś takie bajki łyka? Dlatego każdemu polecam podzwonić i popytać co wychodzi najtaniej. Jeszcze do nie dawna steyr był najdroższy z tej trójki a nh najtańszy. A teraz jest praktycznie na odwrót. Steyr wychodzi najtaniej a nh najdrożej. Case po środku. Oczywiście biorąc ceny od innych dealerów np kisla. Tam są rozsądne ceny. Puma u niego około 430 netto fajnie wyposażona a w techpomie to samo za 470, a danex to już wogole 500. Ja nie wiem jak oni tam na tym podlasiu sprzedają te ciągniki czy mc halę. Jak różnica pomiędzy prasoowiajrka mc hale między danex a rolmech to 30-40’tys netto na korzyść rolmechu 

Opublikowano
13 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Szczerze to nawet nie patrzyłem co mają  w Internecie. Obdzwonilem wszystkich z cnh i u nich plus polagra mieli podobne oferty tyle ze polagra nie chciała z ceny zejść. Najdroższy był danex i techpom. A telefony codziennie od nich  czy sie namyśliłem. Dobrze że adresu nie podawałem bo jeszcze by tylko przyjeżdżali i głowę zawracali. No ale jak chcieli zarobić kilkadziesiąt tys więcej niż konkurencja to nie dziwię się że tak mocno naciskali na zakup. A już najlepsze są bajki co niektórych dealerów. Dzwonisz do danexu i ci nawija makaron na uszy że case najlepszy. To całkiem inny ciągnik niż nh czy steyr. Z nh tak samo klepią ci bajki że to inny ciągnik niż reszta. A prawda taka że case i steyr to są te same ciągniki 1:1 a nh różni się od nich tylko kabina a reszta wszystko jest to samo. Nh produkcja w Anglii a case i steyr w Austrii. A ile się nasłuchałem że mają różne skrzynie bo przecież w nh to dynamic command, w case Activ drive a w steyr scontrol. Czy oni naprawdę myślą że w tych czasach ktoś takie bajki łyka? Dlatego każdemu polecam podzwonić i popytać co wychodzi najtaniej. Jeszcze do nie dawna steyr był najdroższy z tej trójki a nh najtańszy. A teraz jest praktycznie na odwrót. Steyr wychodzi najtaniej a nh najdrożej. Case po środku. Oczywiście biorąc ceny od innych dealerów np kisla. Tam są rozsądne ceny. Puma u niego około 430 netto fajnie wyposażona a w techpomie to samo za 470, a danex to już wogole 500. Ja nie wiem jak oni tam na tym podlasiu sprzedają te ciągniki czy mc halę. Jak różnica pomiędzy prasoowiajrka mc hale między danex a rolmech to 30-40’tys netto na korzyść rolmechu 

Co masz na myśli fajnie wyposażona puma za 430? Zastanawiam się nad zakupem i za 430 miałem ofertę ale dla mnie nie była za bogata.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Hebiii2300 napisał(a):

Agro serwis Zambrów ? To klepnełeś claas czy case ? Jaki model konkretnie ? 

Steyra 6145 profi 

2 minuty temu, kada2k napisał(a):

Co masz na myśli fajnie wyposażona puma za 430? Zastanawiam się nad zakupem i za 430 miałem ofertę ale dla mnie nie była za bogata.

tuz wom, mieka os i kabina, lepsze oświetlenie, skrzynia z możliwością autoamtyki plus jeszcze jakieś duperele ale nie pamiętam 

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano

Danex cena wyjściowa na case puma 150. 450 tyś netto. Tuz miękka oś. Wom przód plus 18  tyś. O ładowacz wstepnie pytalem plus 60 netto quicka. Mialem podjechać ale z tego co kolega piszę chyba sobię daruje. Ten kisiel dość daleko ciekawie jak serwis przy takiej odległości. 

Opublikowano
4 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

Steyra 6145 profi 

tuz wom, mieka os i kabina, lepsze oświetlenie, skrzynia z możliwością autoamtyki plus jeszcze jakieś duperele ale nie pamiętam 

Z kiedy taka cena? No i kwestia jakie koła, elektrozawory, monitor, fotel. Ja za 430 dostałem tuz, miekka oś kabina, skrzynia full powershift, koła 540/28 650/38, 4 pary hydrauliki mechaniczne i reszta standard

Opublikowano
Godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

Zależy do czego. Ja nie chciałem małej t7 bo dużo słabszy skręt ma i wyposażać ją tak jak tego nh to kilkadziesiąt tys trzeba dołożyć 

Ja brałam do 3 metrowego ST, to mam zrobionego na prawie 11 ton wagi ciągnika i jest git.

Opublikowano
3 godziny temu, cichyh32 napisał(a):

Wyceniał ktoś z was jakiś ciągnik około 200-250 km ? Jak teraz z cenami?

Ja wyceniałem MF 8s na vt z pełną nawigacja ok 800tys 

Claas axion cmatic również z pełnym pakietem rolnictwa precyzyjnego ok. 770 netto

• Thanks 1
Opublikowano
13 godzin temu, Hebiii2300 napisał(a):

Klepnął z was ktoś ciągniczek około 150 km z ładowaczem czołowym, przedni TUZ, WOM? Tak zaczynam się interesować tak najblizej chyba case puma 150. 

Na wiosnę Claas Arion 630 finalnie 20 więcej wyszło niż puma 150 z wyposażenia to przedni tuz wom amortyzacja osi kabiny koła 42 skrzynia 50 hexa z automatyką pakiet led

Opublikowano

470 netto, chyba najbardziej wygoda duża kabina i lepsza amortyzacja, no i silnik jd może trochę więcej spali ale według mnie jest mocniejszy, wydajna hydraulika też chociaż w pumie wydatek pompy był chyba taki sam

Opublikowano (edytowane)

U mnie na dziś,  dzień z racji budżetu i niezbyt dużego areału, wybór jest między df 5115/5125 lub case farmal c selection/ steyr plus 110/120 km( co będzie wychodzić mniej w tym przypadku). I też mam dylemat czy finalizować przed nowym rokiem czy czekać aż będą wyprzedawać rocznik... A Wy co myślicie o tym?

Edytowane przez Badwolf
Opublikowano
23 godziny temu, VaST napisał(a):

Przy podłączeniu się w wyjścia elektrohydrauliczne też będę używać joysticka oryginalnego nie zewnętrznego na linki tylko ciekawi mnie czy jeżeli jest to podpięte pod zawory międzyosiowe przy dociskaniu dźwigni mocniej ładowacz będzie podnoszony szybciej czy będzie to działać na zasadzie on/off jak przy wpięciu w wyjścia elektrohydrauliczne, coś czytałem że  ciągnik można wyposażyć w zawory międzyosiowe proporcjonalne i w zależności od nacisku przepływ się zmienia ale chyba trzeba do tego dodatkowo dopłacić bo w standardzie tego pewnie nie ma. Może ktoś się wypowie czy u niego tak działa w standardowych zaworach międzyosiowych czy na zasadzie on/off czy w zależności od siły nacisku przepływ oleju się zmienia.

Działa proporcjonalnie. Im mocniej naciśniesz tym szybciej się rusza. Tak sama działa z tyłu pod elektrozawory. Mam fabryczny dzoj w casie i zamiast klawiszami można nim operować tylnymi elektrozaworami. Lekko nacine jest malutki przepływ oleju mocniej więcej olejj plynie. 

15 godzin temu, krzychu121 napisał(a):

Różnica między case/steyer a NH jest mniejsce składania. Była kiedyś statystyka  awaryjnosc w jakimś czasopiśmie i i tam wyszło że nh ma 10% większą awaryjnosci względem case. Nadzór nad produkcją musi kuleć.

Opublikowano
2 godziny temu, Badwolf napisał(a):

U mnie na dziś,  dzień z racji budżetu i niezbyt dużego areału, wybór jest między df 5115/5125 lub case farmal c selection/ steyr plus 110/120 km( co będzie wychodzić mniej w tym przypadku). I też mam dylemat czy finalizować przed nowym rokiem czy czekać aż będą wyprzedawać rocznik... A Wy co myślicie o tym?

Zależy czy dobra cena czy zła.