Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

No to producenci nasion hybrydowych mają ciepło. Nawóz drogi, rzepak w skupie osssssssstro w dół, a cenniki już ustalone i głupio by było je teraz obniżąć, bo wyszłoby, że obecne stawki to zwyczajny skok na kasę chłopów.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 1
Opublikowano

A jak tam w waszych okolicach rzepaki ? 

U mnie jedna plantacja zapowiadała się naprawdę ładnie , ale jak tak obserwuje to jest sporo nie zawiązanych Łuszczyn z końca kwitnienia , chyba zaszkodził mu okresowy brak wody i już nie liczę na jakieś rekordy ...

W dodatku miejscowo przeszedł grad ...

Opublikowano

U mnie wygląda też średnio ,gdzie dołki i był zapas wody w marcu ,że mógł wciągać saletrę to bajka  ,a górki rzadki jakiś się zrobił. Zbiornik kombajnu pokaże , ja zawsze liczę na 3 tony , a jak więcej wyjdzie i jeszcze złapać dobrą cenę taką jak w tym roku sprzedałem to już będzie coś.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, pawlus224 napisał:

A jak tam w waszych okolicach rzepaki ? 

U mnie jedna plantacja zapowiadała się naprawdę ładnie , ale jak tak obserwuje to jest sporo nie zawiązanych Łuszczyn z końca kwitnienia , chyba zaszkodził mu okresowy brak wody i już nie liczę na jakieś rekordy ...

W dodatku miejscowo przeszedł grad ...

Grad czy czerń krzyżowych go bierze? U mnie dodatkowo za***iscie duzo chowa czy. Myślałem że rzepak mi się tak obsypuje bo taki odgłos a to chowcze tak spadają na ziemię, masakra 

Edytowane przez SAUTER
Opublikowano (edytowane)

Ze zbozem i kuku moze byc słabo w najbliższych miesiącach, ale na rapsie kto nie sprzeda w żniwa to jestem prawie pewien że później powinno być lepiej..

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano
6 godzin temu, kubamako66 napisał:

3 tyś za rzepak w żniwa powinno być bo na nowy sezon będzie go mniej same nasiona średnio 300-600 zł za jednostkę podrożały

Nasiona Dekalbu 1350, nowsze odmiany 1400 minus 150 zł za ilość , według mnie nie wygurowana to cena, dobre 300 zł na hektar, bo jednostką obsiewam 3,8 ha

Opublikowano
30 minut temu, miwigos napisał:

Nasiona Dekalbu 1350, nowsze odmiany 1400 minus 150 zł za ilość , według mnie nie wygurowana to cena, dobre 300 zł na hektar, bo jednostką obsiewam 3,8 ha

dekalb ma jeszcze ceny znośne ale np syngenta aganos w tamtym roku 1250 zł a teraz już chcą 1770 zł :D 

Opublikowano

Ja sieje 100% F2 I się nie czaje, złotówki kut@sy nie zobaczą ode mnie. W tym roku mam z 5 odmian f2 pomieszane i na silnie mozaikowatym polu od 3a do 5 jest zarąbisty raps.

Opublikowano

Co niektórzy sieja po 200 kg swojej pszenicy , przecież to drożej niż gotowe nasiona rzepaku

Opublikowano
8 godzin temu, SAUTER napisał:

A F2 kiłotolerancyjny poradzi sobie ponownie z kiłą?

Nie ma pewności ze względu na rozszczepienie cech. Może nie mieć już odpowiedniej tolerancji

Opublikowano
10 godzin temu, Florek93 napisał:

Ja sieje 100% F2 I się nie czaje, złotówki kut@sy nie zobaczą ode mnie. W tym roku mam z 5 odmian f2 pomieszane i na silnie mozaikowatym polu od 3a do 5 jest zarąbisty raps.

Poprzednie lata też tak siałeś i jakie plony miałeś i czym zaprawiałeś?

Opublikowano

Miałem raz DK Extract w F2 i na oko słabiej kwitł od normalnych F1. Trzeba by zrobić dokładną próbę na tym samym polu z ważeniem, żeby móc coś powiedzieć. Ale nie wiem czy dla 350zł oszczędności warto, aktualnie to równowartość ok 110kg plonu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v