Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, skywalker89 napisał:

Kolego miwigos, a nie mówiłem?? Teraz tylko pszenica na 500e

Najlepiej powyżej 500 euro, bo moja jeszcze leży w BINie.

Opublikowano

Pozazdrościć..

Ale sytuacja będzie miała drugie dno, w moim regionie na dobrych ziemiach 1-3klasa jak bambry powyżej 100ha pozbierają 4t rzepaku po 5k i pszenicy 7t po te nawet 2k to aż jestem ciekawy czy nadal będą tacy durni żeby bić się o każdy kawalek ziemi podbijając ceny do 100k i kupować nowe traktory czy jednak będzie inaczej ? Bo sodowa może uderzyc co niektorym, mimo wyższych kosztów..

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
29 minut temu, skywalker89 napisał:

Pozazdrościć..

Ale sytuacja będzie miała drugie dno, w moim regionie na dobrych ziemiach 1-3klasa jak bambry powyżej 100ha pozbierają 4t rzepaku po 5k i pszenicy 7t po te nawet 2k to aż jestem ciekawy czy nadal będą tacy durni żeby bić się o każdy kawalek ziemi podbijając ceny do 100k i kupować nowe traktory czy jednak będzie inaczej ? Bo sodowa może uderzyc co niektorym, mimo wyższych kosztów..

No jak zbiorą 4t po 5k to będą podbijać nie po 100 a po 200, nie rozumiem twojej logiki. Teraz jedynie wybrany ten co na starych nawozach jedzie bo na nowych to już się robi ruletka 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jakby była cena taka jaką sugerujecie i plony to wszyscy wygrani, 

Obstawiam że w żniwa będzie 3800-4000

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
41 minut temu, skywalker89 napisał:

No i saletra po 1500 😃 zapomnijmy..

saletra była 835zł ostatnio jak kupowałem, mocznik przepłaciłem 1910 

polidap 1500 i poniżej Takich cen się nie zapomina :)

Recesja u wrót 

Opublikowano

Jak pszenica będzie po 1800, rzepak 4 tyś. saletra 4 tyś to będzie OK

Opublikowano
22 godziny temu, fogbuse70 napisał:

Rok temu koszty rzepaku (3700/ha) pokrywaly dwie tony plonu. Teraz przy cenie rzepaku 4000/t potrzeba go 1.5 przy kosztach 5500zl/ha 

To jakim cudem mnie 7tys.wyszło?

Opublikowano (edytowane)

Można zrobić i za 8. Każdy robi według uznania i gleb jakie posiada. U mnie plony maks 4t, więc nakłady robię na 3-3.5t. Koszty liczylem na szybko uwzględniając nawozy opryski i niemal same usługi, żeby nie bawić się w amortyzację i bez podatku. Do tego dochodzi jeszcze dopłata która też nie liczona 

Edytowane przez fogbuse70
Opublikowano
22 godziny temu, fogbuse70 napisał:

Rok temu koszty rzepaku (3700/ha) pokrywaly dwie tony plonu. Teraz przy cenie rzepaku 4000/t potrzeba go 1.5 przy kosztach 5500zl/ha 

Nawozy cena stara czy nowa?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v