Polecane posty

6465    10790
53 minuty temu, tommy66692 napisał:

I pszenica miała byc taki cymes z ukry a skupiki ceny podnoszą bo chcą kupić dobrego towaru od nas 

Ja to się trochę dziwię temu że w unii europejskiej wymagania, rejestry , zabronione substancje którymi nie można pryskać roślin. A tam na wschodzie każdy pryska czym chce i taki towar można bez żadnych kontroli i norm można wpuszczać na rynek 🤔. Czy ktoś to bada czy to nie GMO?

mirekcich    110
14 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

Włożyłeś kij w mrowisko i jak narazie to tylko Ty się tutaj produkujesz 😂

Nawet posta nie potrafisz zacytować...

Poettinger    21
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Zaraz będzie malejąca, bo kto kupi w kraju mokra po 900 jak po tyle sucha na Ukrainie, aby ja przywieźć trzeba ;)

Co z tego że po 900 jak do niczego się nie nadaje chyba że do palenia w piecu

Wiadomość z agroFakt.pl

Tomasz0611    3431
7 minut temu, Poettinger napisał:

Co z tego że po 900 jak do niczego się nie nadaje chyba że do palenia w piecu

No nie wiem, jakoś kurnik niedaleko mnie wozi i wozi, karmią tym kurczaki i wszystko jest dobrze ;) po 100t dziennie od poniedziałku do piątku przyjeżdża. 

3 godziny temu, mirekcich napisał:

Jak masz w nosie to po co zabierasz tu głos ?

Pokazuje, że zamiast płakać tu na forum to trzeba sobie przemyśleć, może i wydałem na suszarnie 25 tys złotych, ale jestem niezależny i nie muszę płakać tu na forum, że mokra kukurydza jest za tania. 

Edytowano przez Tomasz0611

Pajej    223
3 godziny temu, Murphys napisał:

kto płaci tyle? 

Dopytałem i to 800 to brutto dla ryczałtowców 🥺

Rolnik z powołania :-)

ursusek1614    13

We wtorek wjeżdżam w koke mas 140e już poniżej 30% p8834 35%.Do tego jeszcze ostatnio mocne wiatry byly i sporo 140e jest nalamanej. Podlaskie

mirekcich    110
22 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

No nie wiem, jakoś kurnik niedaleko mnie wozi i wozi, karmią tym kurczaki i wszystko jest dobrze ;) po 100t dziennie od poniedziałku do piątku przyjeżdża. 

Pokazuje, że zamiast płakać tu na forum to trzeba sobie przemyśleć, może i wydałem na suszarnie 25 tys złotych, ale jestem niezależny i nie muszę płakać tu na forum, że mokra kukurydza jest za tania. 

No to z czym masz problem że się udzielasz ? U niektórych logika ma bardzo wąski zakres...

Edytowano przez mirekcich

Buszmen11    178

Znam takiego co cały kurnik wytruł qq od Ukraińców. Znajomy młynarz też raz już się napasł ich pszenicą i woli kupować naszą.  Powoli się ludzie nauczą.

Mokra 850-880 netto w zależności od skupu. ESI

• Like 1

LukaszBONQ    34
18 godzin temu, mirekcich napisał:

Następny z bólem d*py ! Kultury przyszedł uczyć ... Widzisz ,jak się ładnie wysypujecie handlarzyki ... do roboty , to będziesz wiedział ile kosztuje praca !

może jakbyś połowę tej roboty w życiu zrobił co ja to bym poważnie potraktował twoje rynsztokowe odzywki

• Like 1
  • Thanks 1

Pajej    223
2 godziny temu, Buszmen11 napisał:

Znam takiego co cały kurnik wytruł qq od Ukraińców. Znajomy młynarz też raz już się napasł ich pszenicą i woli kupować naszą.  Powoli się ludzie nauczą.

Mokra 850-880 netto w zależności od skupu. ESI

Też chce takich cen 

Rolnik z powołania :-)

karolr2    765

Skupy muszą wiedzieć i pamiętać o tym że raz mogą tylko w ch*ja zrobić bo na drugi rok z automatu bedzie mniej obsiane i suszarni też przybędzie. Więc forumowe handlarzyki pamiętajcie małą łyżeczka a cały czas a nie chochlą tylko raz 

• Like 3
  • Haha 1

tommy66692    1824

No słyszałeś jacy oni orobieni to by chcieli chochlą cały czas, pomijając fakt milionowych covidowych a rolnikowi 500 zł do hektara nawozu i ma się cieszyć 

Edytowano przez tommy66692

mirekcich    110
1 godzinę temu, LukaszBONQ napisał:

może jakbyś połowę tej roboty w życiu zrobił co ja to bym poważnie potraktował twoje rynsztokowe odzywki

To się zajmij robotą,kumpla szukasz ? Następny kulturalny oszust !u ruskich was produkują ?

Buszmen11    178
23 minuty temu, MleczArek napisał:

Kolego Buszmen u kogo 880 w Esi ?

Gabiko dla stałych dostawców. Pająk daje 870

Zdzinio    312

Nie wytrzymałem i ukosiłem na zasyp P 9241 wilgotność 42% ale nie wiem czy mi dobrze miernik mierzy chociaż nowy bo u somsiada na starym gracie pokazuje 37%. Zobaczymy ile gazu pójdzie 😁

Z 98 arów 15,1 tony jestem w szoku i to z 5-6 klas ale co roku 40 ton gnoju już od jakiś 12 lat.

Edytowano przez Zdzinio
  • Haha 1

dlugin    256
12 minut temu, Zdzinio napisał:

Nie wytrzymałem i ukosiłem na zasyp P 9241 wilgotność 42% ale nie wiem czy mi dobrze miernik mierzy chociaż nowy bo u somsiada na starym gracie pokazuje 37%. Zobaczymy ile gazu pójdzie 😁

Z 98 arów 15,1 tony jestem w szoku i to z 5-6 klas ale co roku 40 ton gnoju już od jakiś 12 lat.

Jak zejdzie do 30% to zostanie ponad 12t także szok będzie mniejszy

Buszmen11    178

Przy takiej wilgotności dobry temat na skup gdzie kupują mokrą bez badania. Suszenie raczej mało ekonomiczne.

Zdzinio    312

Jeszcze z półtorej godziny i będzie wiadomo jaki koszt suszenia 1 ha wyjdzie , ale już widzę że nie będzie tragedii. 

25 minut temu, dlugin napisał:

Jak zejdzie do 30% to zostanie ponad 12t także szok będzie mniejszy

To na 12% aż 3 tony znikną?

Suchej nie zważe bo nie chce mi się na przyczepę ładować

Edytowano przez Zdzinio

mds212    2096

Mam dla was taka wskazowke. Jezeli macie potracenia 10zl za akzdy %. To przy cenie np 800 bardziej oplaca sie skosic 35% z potraceniem 50 zl niz 30 bez potracen. Nie ma za co :D

Edytowano przez mds212
  • Like 1

Tomasz0611    3431
44 minuty temu, Zdzinio napisał:

Jeszcze z półtorej godziny i będzie wiadomo jaki koszt suszenia 1 ha wyjdzie , ale już widzę że nie będzie tragedii. 

To na 12% aż 3 tony znikną?

Suchej nie zważe bo nie chce mi się na przyczepę ładować

https://www.syngenta.pl/serwisy/agrokalkulatory/kalkulator-suszenia-kukurydzy

Tu masz przykładowy kalkulator suszenia kukurydzy ;) 

Z 10t takiej 40% robi się 7t takiej 14% ;) 

Edytowano przez Tomasz0611

Strongman    2780

U mnie potrącenia takie same w duł jak i w górę ale na jednym skupie nawet za 1 setną procenta płacą, to znaczy ze jak jest 10zł za procent to jak jest powiedzmy 31,12 to utną 11,2 zł a nie do równego.A w drugą stronę 28,88 to dopłacą 11,2zł do ceny.

Edytowano przez Strongman

przemol87    167

Polmais 850netto 30% +10 -15

Edytowano przez przemol87

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      W jakich cenach kupujecie paliwa w 2023 roku? Jak Waszym zdaniem będą się kształtować ceny po przywróceniu 23% VAT? Olej napędowy kupujecie w hurcie czy detalicznie na stacji? Czy paliwo będzie tańsze? Jaki wpływ na koszt paliw będzie miała sytuacja z wojną na Ukrainie w ujęciu globalnym? Zapraszam do dyskusji.
      Temat z cenami z 2022 roku:

Znasz kogoś kto zamówił, czy info ze słyszenia?
    • Przez yacenty
      Jakie są ceny rzepaku w sezonie 2023? Jaka może być cena rzepaku po żniwach 2023? Jaka jest opłacalność produkcji rzepaku? Zapraszamy do dyksuji.
    • Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Jak płacą poszczególne mleczarnie? Podawajcie ceny w swoich regionach. Uważacie, że nadchodzący rok 2023 będzie dla nas lepszy czy gorszy?
      Czy styczniowe obniżki to tylko lekka korekta, czy wstęp do poważniejszego dołka?
      Link do kontynuacji tematu :

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj