Polecane posty

garek    152
musiała nie mogła być tyle wyżej od pszenicy

Trzeba być nienormalnym żeby być rolnikiem

pawel885    2259
Napisano (edytowany)
Dnia 5.03.2023 o 14:44, farmerss34 napisał:

w piątek  miałem spotkanie z handlowcem to mówił ,że zostało im w ch.j  nasion kuku w porównaniu z 2022, i tak co po znajomych widzę ,że mniej zasieją poszli w zboża ozime, jeden co siał zawsze ok.200 ha w tym roku 0ha (obsiane rzepak i ozime)

Guzik prawda 

Ja zamawiałem to nie mogli dowieźć bo był problem z dostępnością 

W końcu przyszła to made in Rumunia , Argentyna , Ukraina 🙄

Ale zgodzę się z tym że areał się zmniejszy 

Dużo ludzi się przejechalo przy tych kosztach i plonie 2-3 tony

Edytowano przez pawel885

v11    624

W moim interesie leży aby QQ ziarnowej  było jak najmniej  .A więc nie siejcie bo to nie ma sensu 

• Haha 1

Wiadomość z agroFakt.pl

pawel885    2259

ja sieję nadal , 13 ton mokrej w minionym sezonie mnie zadowala

po prostu zejdą na ziemię ci co śmieli się że kukurydza głupia roślina bo urośnie tam gdzie nawet jałowiec nie chciał rosnąć 

tona nawozu plus opady i urośnie 

teraz ani opadów ani nawozu 

mus    23
1 godzinę temu, pawel885 napisał:

po prostu zejdą na ziemię ci co śmieli się że kukurydza głupia roślina bo urośnie tam gdzie nawet jałowiec nie chciał rosnąć 

Ty opisujesz czynniki nie zależnie od nas ale jeśli chodzi o samą roślinę jest prosta w uprawie. U nas dużo ludzi się rzuciło na to: siewnik przyjedzie i posieje, coś rzucisz nawozu, raz opryskasz od chwastu i co lepszy gospodarz coś rzuci więcej no i zbiór to kombajn przyjedzie i jeszcze ci wysuszy i suma sumarum roboty mniej a pieniądz podobny wyjdzie, może coś mniej jak na zbożu ale jeśli zajmujesz się czymś innym a qq tylko na obsianie reszty pola to dobry pomysł. 

• Like 1

pawel885    2259

Właśnie o to mi chodzi

o to że ludzie na piaskach znowu zaczną siać żyto i owies i niech się dzieje wola nieba 

A nie ryzykować stratę kilku tysięcy na nawozy i nasiona żeby przy niesprzyjającej pogodzie zebrać 3 tony kukurydzy 

Wojtek1986    2

W tym roku sprzedający raczej maja małe zejście bo jak nigdy do mnie dzwonią. Nawet z firmy gdzie 4 lata temu dokupowałem 1 jednostkę czy nie potrzeba nasion kukurydzy.

jacus    2640

de heus -950 skupuje.

buk, humor ,seks ,rokendrol.

v11    624

czekam na koniec marca -realizacja kontraktu ciekawe czy będą rżnąć głupa ?

Tomasz0611    3383
8 minut temu, jacus napisał:

de heus -950 skupuje.

Gdzie są Ci, co w listopadzie im po 900zł/t za mokrą było za mało, ciekawe co powiedzą, jak w tym roku im suszarnie po 400zł za mokrą zaproponują xD 

• Haha 1

v11    624
2 minuty temu, krzysztofz14 napisał:

A po ile?

Nie chwalmy dnia przed zachodem ale bardzo dobrze -żeby nie zapeszyć 

Pajej    223

Podobno który kontrakty na nowe zbiory na mokrą 450

Rolnik z powołania :-)

farmerss34    189
6 godzin temu, Wojtek1986 napisał:

W tym roku sprzedający raczej maja małe zejście bo jak nigdy do mnie dzwonią. Nawet z firmy gdzie 4 lata temu dokupowałem 1 jednostkę czy nie potrzeba nasion kukurydzy.

dziś rozmawiałem z handlowcem z jednej firm , to nasion zostało im w chu.chu

jacus    2640

ja sieje tyle samo co  w ubieglym roku albo nawet mniej-do tego na gorszych polach.

z tego co widze w okolicy to na bank bedzie mniej -czesc juz na jesien zasiala po kukurydzy,a czesc juz cos dlubie w blocie czyli zboze beda siac..

buk, humor ,seks ,rokendrol.

Zdzinio    312

Ma ktoś z was jakąś suszarnię daszkową porcjową? Chodzi mi o to która lepsza daszkowa czy mobilna?

v11    624

Chodzi ci o różnicę daszkowa i porcjowa typu pedrotti  . każda ma plusy i minusy W daszkowej niższa temperatura suszenia mniej prądu projekt budowlany ziarno jest bardziej mączyste przy wysokich wilgotnościach i zanieczyszczeniach potrafi się zapchać  rozgrzanego wilgornego  ziarna nie można zostawić w środku do następnego dnia .Pedrotti bardziej elektrożerna wyższa temp suszenia ładnie doczyści i wypoleruje ziarno zużycie ślimaka to kosztowny remont chyba że systematycznie jest napawany częsta awaria dolnych łożysk można jechać zrobić usługę ale to rzadkość można suszyć gdzieś gdzie nie przeszkadzają odpady (za stodołą czy jak komu pasuje -po sezonie można złożyć i schować pod dach w przypadku sprzedaży bezproblemowy transport (wersje do 18 ton)

Jurek87    285
5 godzin temu, PerezStunt napisał:

1000 netto agrolok

Polowe po 1130 sprzedalem , reszta poczeka choc na cuda nie liczę 

Kierownik    431
pawel885 napisał:

Jak masz obornik czy gnojowicę to przy trochę sprzyjających opadach te 9-10ton uzyskasz mokrej. Jeszcze jedynie żyto hybryda może oddać podobny pieniądz tylko w kuku nie ma problemu z monokultura

Zamawiał ktoś u was nasiona qq w polmais lubień kujawski w styczniu faktura zapłacona a nasion nie ma nadal 

6465    10765

A za ziarno już płacą?

slawekz1975    182

ja biore od przedstawiciela farmsatu mam juz nasiona a fakture w maju przysylaja cena z pazdziernika za nasiona

rob334    63

Byłem teraz w Lubieniu u znajomych to mówili że polmais chce żeby od nowa faktury wystawić po aktualnych cenach albo żeby rolnicy zabrali swoją kukurydze

• Haha 1
  • Confused 1

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      W jakich cenach kupujecie paliwa w 2023 roku? Jak Waszym zdaniem będą się kształtować ceny po przywróceniu 23% VAT? Olej napędowy kupujecie w hurcie czy detalicznie na stacji? Czy paliwo będzie tańsze? Jaki wpływ na koszt paliw będzie miała sytuacja z wojną na Ukrainie w ujęciu globalnym? Zapraszam do dyskusji.
      Temat z cenami z 2022 roku:

Znasz kogoś kto zamówił, czy info ze słyszenia?
    • Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Jak płacą poszczególne mleczarnie? Podawajcie ceny w swoich regionach. Uważacie, że nadchodzący rok 2023 będzie dla nas lepszy czy gorszy?
      Czy styczniowe obniżki to tylko lekka korekta, czy wstęp do poważniejszego dołka?
      Link do kontynuacji tematu :

• Przez danielhaker
      W jakich cenach sprzedajecie ziemniaki w 2022 roku? Czy przy niskich cenach produkcja ziemniaków jest opłacalna? Kiedy spodziewacie się wzrostów cen w waszych regionach za ziemniaki przemysłowe i jadalne? Czy pozyskanie nowych rynków zbytu pozwoli na osiągniecie lepszych cen? Jak Wy, oraz rolnicy z okolic prognozujecie ceny w sezonie 2022? Zapraszamy do dyskusji.
      Link do tematu z sezonu 2020/2021:

• Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj