Polecane posty

jacus    2645

tyle ze te pieniadze w sierpniu to beda warte ile mniej niz dzisiaj 25  % ???

znajomy tez wiekszosc sprzedal-pierwszy raz w zyciu -mokra bo silosy mial pelne pszenicy. chyba podwojny biznes zrobil 🤣.

11 godzin temu, Marek123456 napisał:

wywiąż się z umowy łachu

niekoniecznie.. u nie drobnym drukiem jest ze moga za mnie kupic po cenie rynkowej i bede musial doplacic.

10 godzin temu, tomasz1992 napisał:

Pierwsze 3 kontrakty były po 850 netto (podpisane w listopadzie) , a 4 kontrakt ostatni po 690 (podpisany w grudniu) 

Podpisywanie kontraktów na mokrą kukurydzę we wrześniu to trochę słabe posunięcie finansowe. Jaka oferta była na wrzesień-październik......???? Na podkarpaciu najlepszym momentem był listopad po 850 

u nas wlasnie na poczatku pazdziernika 850 netto dawali a potem to bylo juz tylko lepiej-choc w tamtym roku  bylo na odwrot ,w pare dn 100 podniesli-pare kiliometrow blizej skup na bocznicy kolejowe otwarli. 

na szczescie w tamtym roku nie podpisalem kontraktu - w tym mieli mnie na czarnej liscie i od razu musialem podpisac-akurat na tym wygralem

buk, humor ,seks ,rokendrol.

notkiz    35

Czekać ze sprzedażą do sierpnia... No oczywiście można ale w sytuacji, gdy nawóz na wiosnę jeszcze nie kupiony i żyć też z czegoś trzeba... U mnie leży kukurydza, rzepak i pszenica. Cos mi się wydaje, że jeszcze ta pszenica jakby kto dał po 1300 to trzeba wypchnąć ze dwie przyczepy.

pawelek98    1034
4 minuty temu, notkiz napisał:

Czekać ze sprzedażą do sierpnia... No oczywiście można ale w sytuacji, gdy nawóz na wiosnę jeszcze nie kupiony i żyć też z czegoś trzeba... U mnie leży kukurydza, rzepak i pszenica. Cos mi się wydaje, że jeszcze ta pszenica jakby kto dał po 1300 to trzeba wypchnąć ze dwie przyczepy.

ja co miesiąc wypycham coś, a nawozy patrz tylko na cenę gazu ziemnego rynek rozchwiany, może być że w sierpniu saletra 2000,  ale kto to wie

7 minut temu, jacus napisał:

tyle ze te pieniadze w sierpniu to beda warte ile mniej niz dzisiaj 25  % ???

znajomy tez wiekszosc sprzedal-pierwszy raz w zyciu -mokra bo silosy mial pelne pszenicy. chyba podwojny biznes zrobil 🤣.

czyli uważasz że w sierpniu ON po 10 zł, a nawozy o 25% droższe bo tylko to mnie obchodzi, maszyny raczej tyle nie zdrożeją

kto sprzedał w żniwa a teraz kupił mocznik to dodatkowo 20% do przodu

Wiadomość z agroFakt.pl

JanKrzysztof    1667

Tylko ilu tak zrobiło, że sprzedało ziarno w żniwa i czekali za tańszym nawozem do przełomu listopada i grudnia?

Mario81    112

Panowie vat na nasiona czy  sprzedaz zbóż to wraca czy nie bo juz rózne głosy słyszałem. Oficjalnie vat na zywonosc nie wzrasta czy analogicznie na zboza tez nie?

misio3p    1988
Dnia 9.12.2022 o 15:26, ZELKOW napisał:

Parodia to co się dzieje, kosimy kukurydzę klientowi, u nas na wilgotnościomierzu 34 +2% jak do tej pory według skupu a na miejscu gdzie klient sprzedaje 46%

Mógł się klient nie zgodzić i wezwać rzeczoznawcę by wykonał analizę rozjemczą. Moim zdaniem wilgotność skup 'trochę' podkręcił.

24.07.2008 - 24.07.2021 - 13 lat na AF

Siedzacybyk    209

ciekawe,jaka cena będzie na słupach w 2023r. z jednej strony kupujący się nacieli,więc będą czekać z ceną, a z drugiej pewnie wielu odejdzie ochota na ziarnowke, zasieją coś innego, pewnie zmniejszy się areał kukurydzy. szlag wie, co należałoby zrobić?!

Marl    403

Jak to nie wiesz co zrobić? Zasiać tyle co zawsze, żeby nie żałować potem :) 600zl za mokra 30% powinno być. Na świecie też może wiele sie zmienić i "niechciany" towar może byc potrzebny. Oczywiście, jeśli ua nie znajdzie lepszego rynku zbytu to znów może nas zalać fala kukurydzy i będzie tanio. Jednak przy kukurydzy nie ma dużo pracy, warzywa też wymagają nakładów i czasem nawet ich się nie zbiera że względu na koszty samego zbioru lub ich niska jakość... Wracajac do kuku to skupy same się przebijały z cenami, było 800 zł to nabili nawet ponad 1000zl za mokra...

Jurek87    285
1 godzinę temu, Marl napisał:

Jak to nie wiesz co zrobić? Zasiać tyle co zawsze, żeby nie żałować potem :) 600zl za mokra 30% powinno być. Na świecie też może wiele sie zmienić i "niechciany" towar może byc potrzebny. Oczywiście, jeśli ua nie znajdzie lepszego rynku zbytu to znów może nas zalać fala kukurydzy i będzie tanio. Jednak przy kukurydzy nie ma dużo pracy, warzywa też wymagają nakładów i czasem nawet ich się nie zbiera że względu na koszty samego zbioru lub ich niska jakość... Wracajac do kuku to skupy same się przebijały z cenami, było 800 zł to nabili nawet ponad 1000zl za mokra...

No wlasnie nich po glowach sie drapią Ci co nakupili mokrej po 900 i rzepaku po 3100. Ja swoją wysuszylem nawet jak po 1200 sprzedam to nie malo z tego zostanie.

Jurek87    285
7 godzin temu, margoo78 napisał:

Pewnie zamiast kukurydzy będzie boom na słonecznik.

Juz sie u mnie w tym roku slonecznikiem napaśli...

• Like 1

adamson330    48
9 godzin temu, Siedzacybyk napisał:

ciekawe,jaka cena będzie na słupach w 2023r. z jednej strony kupujący się nacieli,więc będą czekać z ceną, a z drugiej pewnie wielu odejdzie ochota na ziarnowke, zasieją coś innego, pewnie zmniejszy się areał kukurydzy. szlag wie, co należałoby zrobić?!

Trzeba ustawić sobie dobry do warunków gospodarstwa plodozmian i się go trzymać. Podpisać kontrakty przed zbiorami przynajmniej na czesc plonu. Cześć towaru sprzedawać partiami. W ten sposób ryzyko jest rozłożone. Ogólnie to raczrj szykuje się sezon z niskimi cenami za plody i z wysokimi kosztami.  

Tomasz0611    3391
7 godzin temu, margoo78 napisał:

Pewnie zamiast kukurydzy będzie boom na słonecznik.

Już w tym roku kilku u nas go posiało, i to był ostatni rok tego eksperymentu z tego co się z nimi rozmawia ...

Były to jakieś odmiany Pionera, do tego było doradztwo tej firmy i jakoś nie wyszło ...

Edytowano przez Tomasz0611

Mateusz1q    1394
8 godzin temu, tommy66692 napisał:

Ja w przyszłym sezonie rezygnuje z kukurydzy

I co posiejesz? Ostropest?

Marl    403

Była kukurydza po 300 zl/t mokra i ludzie siali. Jak atrazyne (Atranex) wycofywali też ludzie mówili, że nie będą siać bo opryski chwastobójcze były drogie. Niestety nie nastawić się na wysokie ceny, kupić kuku że średnim FAO... Mocznik tanieje, będzie co posypać w ziemię. Gorzej z Polifoską :/

jacus    2645

rekord jaki pamietam to 220 ale to dobrych kilka lat temu bylo.. 

oprysk drogi? 300 g na 5 hektarow rimsulfuronu ile kosztuje ? nie chcemi sie patrzec w papiery 300 zl ?

fao-jedyne sensowne to 240-270 -przynajmniej na poludniu.

bez mocznika dalo 10,5 tony 32 % , na lepszym polu 13,5 poglownie poszlo 150 kg saletry, 250 polifoski do podsiewacza.

pare tysiecy zostalo choc cena byla listopadowa ,z grudniowej to tez by zostalo na waciki zeby lzy otrzec.

zasieje mniej ,odebrali mi  dzierzawy, chyba zaorze lake i pojdzie owies na miejsce owsa kukurydza. 

Marl    403

@jacus : kukurydziorze z KPR odebrali Ci dzierżawy? Widać nawóz nadal jest zbyt tani 🤭🤭

• Haha 1

jacus    2645

do kpr to mam daleko- znam troche te tereny bo mam tam duzo kolegow i znajomych , zreszta tam wiekszosc  woli kapuste a nie kukurydze 😂.

mlody unijny rolnik odebral mi dzierzawe ktrora mialem od jego rodzicow... skonczylo sie na tym ze kukurydzisko niezaorane, a na reszcie stalerzowalem,opryskalem ,wapno wysialem -na kase czekam do dzisiaj , czesc uprawil jakis wynajety traktorzysta ,zasial moim siewnikiem, reszta ja uprawilem i zasialem-stawiam transporter ze po zniwach  wroci do mnie,,,

ZELKOW    1262

W przyszłym roku będzie loteria z kukurydzą, ze względu na ua, zasiali połowę ozimych rok do roku, że względu na bombardowania i brak funduszy na zasiewy, więc mają większą powierzchnię do obsiania wiosną i pozostaje kuku lub słonecznik jarych zbóż jak na lekarstwo wszędzie więc albo posieją oporowo albo wcale ale przy planach 17-20t/ha to jak będzie słaba cena to też wyjdą na tym, większy problem to nasiona będą pewnie u nich. Teraz będzie ogromne ryzyko kontraktować po słabej cenie a jak nie posieją to będzie mało kukurydzy na rynku a nie zakontraktować i nasieją to nie będzie się opłacało kosić. Chyba że zima w tym roku dowali wszędzie tak do pieca że będzie wszystkiego mało

v11    626
10 godzin temu, Jurek87 napisał:

No wlasnie nich po glowach sie drapią Ci co nakupili mokrej po 900 i rzepaku po 3100. Ja swoją wysuszylem nawet jak po 1200 sprzedam to nie malo z tego zostanie.

1200 wysoko celujesz a po 900 też cię satysfakcjonuje? Na razie to nawet stali  (do tej pory solidni) odbiorcy nawet telefonów nie odbierają żeby nie zaproponować właśnie  ok 900 a jeżeli odbiorą to twierdzą że mają pełne magazyny .Można domniemać że  po obniżce światowych zbiorów i odblokowaniu polskich portów (są zawalone węglem ) coś uda się wywieźć i coś skoczy ale takiej dysproporcji matiff -PL jescze nigdy nie było 

• Haha 1

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez danielhaker
      W jakich cenach kupujecie paliwa w 2023 roku? Jak Waszym zdaniem będą się kształtować ceny po przywróceniu 23% VAT? Olej napędowy kupujecie w hurcie czy detalicznie na stacji? Czy paliwo będzie tańsze? Jaki wpływ na koszt paliw będzie miała sytuacja z wojną na Ukrainie w ujęciu globalnym? Zapraszam do dyskusji.
      Temat z cenami z 2022 roku:

Znasz kogoś kto zamówił, czy info ze słyszenia?
    • Przez wiki868
      Witam.  Posiadam łąki z których zbieram 2 pokosy rocznie.  Końcem mają początkiem czerwca zbieramy siano I   końcem sierpnia  zebraliśmy potraw.  Zbieramy potraw wcześniej nie we wrześniu z racji  szybszego i lepszego wysuszenia.   Mamy  koniec września. Łąki tak pięknie odbiły ze mamy 20-25cm  trawę na nich.  Myślałem o skoszeniu tej trawy I zwiezieniu na pryzmę i zrobienia z tej zielonki   kompostownika-obornika jak zwał tak zwał. Będzie tego z 30ha.   Co Wy ns to?  Jest to opłacalne?   Mam możliwość polewania tego  gnojowka.  Czy będzie to miało wartosc dla gruntów ornych? Czy to ma sens?  Warte zachodu.  Wyczyszcze sobie łąki pod  przyszly sezon sianokosow. 
    • Przez Pablos_1970
      Witam  ma  ktoś  namiar   na  dostawcę  wysłotek  mokrych  po  optymalnej  cenie  pow  ostrołęcki .
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj