Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1000

Na jesienne ceny QQ największe znaczenie będzie miała sytuacja na granicy -dla mnie ruchy cenowe już ne są istotne  (czy 900 czy 1400 )tym bardziej że kupujący zawsze odbierał a pomimo że miał możliwość wiosną zerwać umowę a nie dość że odebrał to jeszcze powiększył o ponad 100t więcej  na niezmienionych warunkach bo ustnie było ustalone że odbiorą całość z magazynu musiałem jedynie dopłacić do transportu ostatniej połówki auta  

Opublikowano
7 godzin temu, Siedzacybyk napisał:

Szmidt kontaktował mokra po 600, a potem zjechał na 500.

trzeba mieć dużo odwagi żeby z nim handlować...największy przegrany sezonu 2022/23

• Like 1
Opublikowano

wiosna jeszcze działał, potem w ofercie nic nie widziałem. dzwoniłem do nich też wiosna, to gość powiedział,że calosamochodowe dostawy biorą. w 2022 skop w mojej okolicy mokra kukurydze skupował na plac, przyjeżdżały samochody schmidta do załadunku. mocno popłynął na tym. potem otworzył skup na wiosnę. obecnie nie widzę ofert, ale co dokładnie się z nim dzieje, tego nie wiem. zawsze fajnie płacił za rzepak, odstawiali do niego z mojej okolicy, szkoda go trochę.

Opublikowano

Przecież to było do przewidzenia, w zeszłym roku przepłacali to teraz sobie odbija ;) Jak tak patrzę po okolicznych kukurydzach, to nie wiem czy 10% rolników przekroczy 10t/ha mokrej kukurydzy, a u patorolnikow  to kukurydza do pasa ...

Opublikowano
21 godzin temu, adamson330 napisał:

To oni nadal działaj? Szmidt że Slesina? 

Już nic nie kupują, ludzie są zwolnieni i firma szykowana pod sprzedaż a co z kontraktami z wiosny wielka nie wiadoma.

Qq go pokonała jakby nie robił to i tak na każdej tonie w plecy + ogromne ilości rzepaku mu zalegały bo przegabili najlepszą cenę 

A co do tego że de house podobnie płaci a żyją no może tak ale to nie można tak rozpatrywać bo oni robią w dużej części na paszę i oni sobie na końcowym produkcie odbiją wszystko 

• Thanks 1
Opublikowano

deheus to wielki miedzynarodowy koncern wiec obawa o wyplacalnosc o wiele mniejsza niz firmy krzak.

v11 agrol  matejka jak stoi ?? oni wlasnie zrobili konkurencje i zawyzyli cene do ponad 900 , zaczeli skupowac na bocznicy kolejowej i holendrzy musieli podniesc cen a zdnia na dzien.

mialem w sobote zrobi zdjecia mojej kukurydzy ale mi sie nie chcialo. 🤣.

po 2 kolby wiekszosc ma i to ladne.. a kawalek dalej -gdzie na wiosne woda stala to nedza..

dobrze ze sa tacy co po 20 ton zbieraja i na pewno nie zabraknie.

• Haha 1
Opublikowano
18 minut temu, jacus napisał:

v11 agrol  matejka jak stoi 

W żadnym wypadku nie 

19 minut temu, jacus napisał:

deheus to wielki miedzynarodowy koncern wiec obawa o wyplacalnosc o wiele mniejsza niz firmy krzak

A założymy się że de uj pl to oddzielana spółka za którą de uj jako koncern nie odpowiada  A nie wiem jak czytasz bo miałem na myśli że jeżeli skupują w dolnych widełkach cenowych to nie mogą nie wypłacić 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jacus napisał:

po 2 kolby wiekszosc ma i to ladne.. a kawalek dalej -gdzie na wiosne woda stala to nedza..

Za przeproszeniem, jak 2 kolby to jest d*pa a nie kukurydza, plonu nie będzie ... Najlepszy plon jest z jednej ładnej kolby ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, jacus napisał:

de heus placil niewiele mniej a jakos problemow nie ma.. tyle ze pierwszy raz w historii placili w cenach rynkowych..zawsze 100-200 bylo mniej ..

de heus odrobił straty na drogiej paszy, za którą musieli płacić drobiarze....płakali i płacili, a de heus jeszcze na tym grube pieniądze zarobił.

Edytowane przez ksiaze
Opublikowano
34 minuty temu, ksiaze napisał:

drogiej paszy, za którą musieli płacić drobiarze.

a tak ogólnie , obecnie pasze staniały ? w porównaniu do obecnych cen zbóż , czy nie ? bo mają duże inne koszty  ,a rolnicy już nie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v