Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, marek1977 napisał:

chrome_screenshot_1683435203943.png

Ehhh No to nie napawa optymizmem, szczególnie jak sam zwiększyłem areał kukurydzy, a koszty w tym roku nic a nic nie spadły 

a wiecie jak z cenami na biogaz? I czy ziarnowkę można dawać na biogaz?

Opublikowano

Ale jaką mamy sytuacje ,wszystko tanieje,zboża mleko ,porostu wszystko,w zeszłym roku nakupili drogiej qq to na pewno w tym roku nikt nie będzie się wyrywał z ceną aby nie umoczyć.Zresztą już ludzi nauczyli ze wszystko tanieje.

Opublikowano (edytowane)

Na rolnictwie zawsze tak jest płody drożeją i środki do produkcji a potem wszystko tanieje chłopa a ceny maszyn i innych rzeczy ciut tam spadno i co jakiś tam kryzys czy jakieś tam dopłaty coraz gorzej ciężej na wsi cóż takie życie rolnika 

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Dzowni do mnie znajomy że coś źle mu zasiałem kukurydze, pojechalem wczoraj zobaczyć o co chodzi ,a tam 90% pola wrony wydziobały . Mieliście takie przypadki jest sens to przesiewać ? wschodnia polska. 

Opublikowano

Na Podlasiu z dzikami spokój to wrony i żurawie się zwydrzyły i łoją rejonami na potęgę. Chłopak mi pokazywał zdjęcia, odsiał zaprawioną mesurolem to wydziobują i wypluwają bo nie smakuje i dalej dziubią normalnie dziury i ziarno na wierzchu. A ponoć sam zapach w ziemi mesurolu ma odstraszać 

Opublikowano
Jurek87 napisał:

Dzowni do mnie znajomy że coś źle mu zasiałem kukurydze, pojechalem wczoraj zobaczyć o co chodzi ,a tam 90% pola wrony wydziobały . Mieliście takie przypadki jest sens to przesiewać ? wschodnia polska. 

2 lata temu przesiewalem 4ha, 1 czerwca. Uleciało z 6 ton na piachu plażowym z fao 180.

Opublikowano

Głębiej sianie nie wiele pomaga. U mnie w rejonie kruki wyciągają wschodzącą.  Ciągnie za listek wystający z ziemi i zjada ziarno jak wyciągnie. Pewnie przez to mesurol nie pomaga bo listek im nie śmierdzi.

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, PawelWlkp napisał:

Głębiej sianie nie wiele pomaga. U mnie w rejonie kruki wyciągają wschodzącą.  Ciągnie za listek wystający z ziemi i zjada ziarno jak wyciągnie. Pewnie przez to mesurol nie pomaga bo listek im nie śmierdzi.

no to u mnie to samo , na moich polach coś niecoś tam powybierały ,ale kumpla pole jak sobie upatrzyły to ojebane 90% choć przez miedze tez są kukurydze

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v