Polecane posty

Tigon    1249

Wg danych w styczniu import zbóż do Polski będzie podobny jak cały import z 2021 roku

• Like 1

Wicherek    3271

Od 14 minuty mówi o  zbożu, które importuje i wykańcza polskich rolników, Polacy nic się nie stało  ! 

Wiadomość z agroFakt.pl

Bartek72511    75

Wywiozłem dziś pszenicę po 1360 netto , za żyto ciężko dostać 1000 , gdzieś 980 netto.

Wielkopolska, Powiat koniński.

• Sad 1

popo73    76
10 minut temu, Bartek72511 napisał:

Wywiozłem dziś pszenicę po 1360 netto , za żyto ciężko dostać 1000 , gdzieś 980 netto.

Wielkopolska, Powiat koniński.

Do jakiej firmy poszło 

marks50    2235
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

Od 14 minuty mówi o  zbożu, które importuje i wykańcza polskich rolników, Polacy nic się nie stało  ! 

Niech teraz miastowi posłuchają że Polskie zboże wyjeżdża przez porty a w zamian miastowi dostaną ukraińskie ziarno z zakazanymi środkami w UE , mięso jedzą "nakarmione"  spleśniałą techniczną kukurydzą .... oj coś widzę że jak machina protestowa  ruszy to miasto pomoże Kowalczyka wywieźć na taczkach, powyżej przyznaje się do podmiany polskiego zboża na ukraińskie !!!! Smacznego .

• Like 5

Wicherek    3271

Coś cicho teraz o tej machinie protestowej , bez masowych protestów nic się nie zmieni  !

• Like 1

jahooo    7415

Dla miastowych jest ważne, że "może będzie taniej", nawet g... z Czajki by pili, aby tanio

• Like 5

ws71    1493
15 minut temu, marks50 napisał:

Niech teraz miastowi posłuchają że Polskie zboże wyjeżdża przez porty a w zamian miastowi dostaną ukraińskie ziarno z zakazanymi środkami w UE , mięso jedzą "nakarmione"  spleśniałą techniczną kukurydzą .... oj coś widzę że jak machina protestowa  ruszy to miasto pomoże Kowalczyka wywieźć na taczkach, powyżej przyznaje się do podmiany polskiego zboża na ukraińskie !!!! Smacznego .

A to mięso z Hiszpanii,czy z Danii[najwięksi importerzy ukraińskiego ziarna] bo krajowego to raczej na smak tylko zostało[wieprzowina], dla świń kuku się zbytnio nie nadaje powstaje bardzo żółta słonina, normalnie ubojnie takie świnie kierują na utylizację,gwoli jasności spleśniała, zebrana w późniejszym terminie jest trująca i nikt normalny jej nie zastosuje to może podtruć całe stado[ indyki to by zdechły na sam widok paszy z niej zrobionej, drób powoli zaczyna wykańczać ptasia grypa .Poza rzepakiem wszystko [-50 zł]

obraz.png

kibix    274
Dnia 3.01.2023 o 15:44, galan99 napisał:

Niedowiarek.

321813929_2930949160547905_3193775623714741936_n.jpg

agri plus początkiem listopada płacił 1540 netto za paszową bez kontraktu. Teraz cena 1300 netto 

słonecznik cedrob 2280 netto 

Damianek20    1637
5 godzin temu, magnum123 napisał:

Cena rzepaku powala .To co bedzie w zniwa

1700-1900 zł na więcej się w tym roku nie nastawiam chyba że coś się wydarzy. Dlatego tnę dawkę nawozów i to co mam kupione dziele na dwa lata jeżeli sytuacja nie ulegnie zmianie i rzepak oraz pszenica nie wzrośnie . Jedynie w co zainwestuje w tym roku to burak bo trochę przesadziłem z ilością i pilnuje roboty swojej . 

• Like 1

grys    245
3 minuty temu, Damianek20 napisał:

Jedynie w co zainwestuje w tym roku to burak

jaki cukrowy ?

AdamKutno    141

1700-1900 w żniwa przy tych kosztach? Raczej mało prawdopodobne, przy tej cenie to już na pewno każdy zostawi, nawet po takich doświadczeniach, jak w tym sezonie.

Taurus83    880
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

1700-1900 zł na więcej się w tym roku nie nastawiam chyba że coś się wydarzy. Dlatego tnę dawkę nawozów i to co mam kupione dziele na dwa lata jeżeli sytuacja nie ulegnie zmianie i rzepak oraz pszenica nie wzrośnie . Jedynie w co zainwestuje w tym roku to burak bo trochę przesadziłem z ilością i pilnuje roboty swojej . 

Ja się napaliłem na rzepak w sierpniu jak był po 4 koła ale brakło mocy przerobowych żeby go posiać i npk po 5000 też zniechęcił. Ale wydaje mi się ze poniżej 2500 to nie ma sensu ekonomicznego uprawiać.  Gdzieś pracujesz jeszcze poza rolnictwem ? 

Damianek20    1637
8 godzin temu, grys napisał:

jaki cukrowy ?

Tak bo z 1,35 zakontraktowalem 100 ton więc już muszę i dam nawóz normalnie na qq na kiszonkę bo bydła jeszcze trochę jest więc muszę a z resztą odpuszczam jak nic się nie zmieni bo nie ma sensu. 

• Like 1

Wicherek    3271

Pisiorów na taczkę i się zmieni ! będzie dobra zmiana 

• Like 2

Damianek20    1637
7 godzin temu, Taurus83 napisał:

Ja się napaliłem na rzepak w sierpniu jak był po 4 koła ale brakło mocy przerobowych żeby go posiać i npk po 5000 też zniechęcił. Ale wydaje mi się ze poniżej 2500 to nie ma sensu ekonomicznego uprawiać.  Gdzieś pracujesz jeszcze poza rolnictwem ? 

Ja dałem za npk 4200 to jeszcze rzuciłem po 250 kg na wszystko bo wychodzę z założenia i ubiegły rok pokazał że z azotem trzeba ostrożnie w zbożach bo są suche lata i może zrobić więcej szkody niż pożytku. Dałem na pszenicę 2*125 kg +- i było ok saletry. Na jednym polu na górze była gorsza i poprawiłem azotem to ja podpaliło. Polecę trochę odżywkami  max150 kg saletry i co będzie resztę niech ciągnie z ziemi po buraku i rzepakach. Na kolei robię . 

Michał88    248

Jakiego plonu oczekujesz  przy nawożeniu 150kg saletry?, U mnie 1 dawka to była 200kg i druga 200kg i się opłaciło . 

notkiz    35

Ja standardowo zawsze na rzepak i pszenice po 500kg/ha saletry

• Like 3
  • Haha 1

galan99    6716

Opady deszczu jak się rozkładają od marca do lipca i tak samo spiekoty czerwiec i lipiec ?.

Zapewne tren równiny jest ? .

gomez181    197
AdamKutno napisał:

Dziś w Nowym Jorku realizacja zysków przez białe kołnierzyki, w jeden dzień ropa i pszenica spadły tyle, co rosło dwa tygodnie. Matif też pod kreską. Sezon raczej stracony. 

1500 za tonę to już chyba tylko marzenia?

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.

• Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez Szary12
      Witam mam problem z pszenicą.
      2 Marca dostała 1 Dawke RSM 32% ok 150l ze względu na mocno rozkrzewioną, ale teraz placami robi sie blada według mnie przez ciepłe dni a nocami dochodzi do 2,3 stopni ktoś też ma taki problem ? 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj