Polecane posty

karola134    14

To samo mam zboże i hodowle i jeżeli ktoś myśli że tanie zboze z ukry nie pociągnie hodowli w dół to jest w bledzie, to jakieś dzieciaki piszą te posty a nie rolnicy po prostu żenada 

• Like 4

Desperado    2611

Ale o co ci się rozchodzi?

25 minut temu, peter40 napisał:

Mam zboża i hodowlę i jak zboże będzie   tanie to po prostu nie będą go sieli,  a przynajmniej nie tyle więc hodowcy nie cieszcie się tak bo to jest krótkowzroczne.  Przy tych kosztach nawozów i paliw przestaje to być opłacalne więc musi być równowaga. Poza tym do żniw daleko, a wojna wciąż trwa.

Kto nie będzie siał i czego? a raty niby z czego będą spłacać, to zadłużenie rolnictwa to krasnoludki narobiły?

• Like 1

AS2    198
Dnia 8.12.2022 o 16:42, Bogdan_ja napisał:

O synu miałem do tej pory 120 szt w tym 70 krow... Tera likwiduje bo syn idzie tylko w rośliny co przy naszych 90 ha jest logiczne... 😂😂

Jeszcze coś tam doje bo cena dobra ale to max że 3 lata jeszcze i tyle.... 

Jesteś dla mnie nikm i sam niczego nie ie pokazałeś to co mi tu będziesz podrygi wal reku... 

4 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

Ile razy tu było jaki to interes na roslinnej a hodowla to niewolnictwo... Jakie tu krocie były liczone z ha i naśmiewanie się... A tera co, nikt nie chce zboża kupić... 🤭

A dlaczego po tyle a nie po 1000 przeniczka i rzepak 2000 🤔

Bez komentarza.

• Like 4

Wiadomość z agroFakt.pl

Tomek90    1846
8 godzin temu, LonelySoul napisał:

To dlaczego macie pretensje że firmy paszowe kupują towar tańszy ?  Przecież to co piszesz to hipokryzja. Jak do tej pory ukraińskie zboże pojechało do Hiszpanii, tam świnia je zjadła , potem w półtuszach przyjechała do Polski było ok. A jak teraz u nas chcą tak robić to już jest źle ? 

Choćby dlatego że ten tańszy towar na szpikowany chemia która u nas zakazana (chemia tańsza i skuteczna). 

• Like 4

przemek28_28    1892
9 godzin temu, mikad napisał:

Jesteś tak samo głupi jak ci z lubelskiego 30 lat temu co twierdzili że nie ma działek po 100 ha bo oni takich nie widzieli. Nie pomyślałeś że te 3 tyś ha było rozłożone w czasie, zaczynali od rzepaku, poprzez oziminy a na wiosnę kończyli na strączkach i małej ilości jarego. Z resztą mam w dvpie czy potrafisz ogarnąć to swoim umysłem czy nie, nie zmyślam bajek mówię po prostu jak było. Uwierzysz w to że 15 kilometrów ode mnie jeden typ ma 12,5 tyś ha ziemi, albo że jedno z gospodarstw 20 lat temu sadziło 800 ha ziemniaków dwoma sadzarkami grimme.

Powiedz jeszcze że te sadzarki dwuredlinowe i spoko wierzę we wszystko.

Poza tym ja cie nie wyzywałem

• Haha 1

GRZES1545    7757
6 godzin temu, karola134 napisał:

To samo mam zboże i hodowle i jeżeli ktoś myśli że tanie zboze z ukry nie pociągnie hodowli w dół to jest w bledzie, to jakieś dzieciaki piszą te posty a nie rolnicy po prostu żenada 

No żenada.

tmk1974    273
8 godzin temu, stach12 napisał:

a mnie się wydaje że zablokują import zaszantażują unie i  winą  rolników  obarczą   jak  pieniedzy z KPO nadal nie dadzą

Myślisz, że jeśli chodzi o KPO, to będzie to darowizna, prezent, etc?  To jest tak skonstruowane, żeby zwrócić i to z ogromną nawiązką. Za dobrze już wiem jak wyglądają te "prezenty" z Brukseli....

9 godzin temu, jaco512 napisał:

Po takim "pokazie", to miasto od razu będzie współczuło, widząc jaka bida

• Like 4

panczo1922    536
1 godzinę temu, tmk1974 napisał:

Niech już wszyscy przestaną pier**lić z tą biedą w kontekście tego jakimi maszynami rolnicy jeżdżą na protesty!

k**wa, mamy XXI wiek!

Czy w przedsiębiorstwach produkcyjnych nadal pracują maszyny z lat 70-80, w transporcie jeżdżą Jelcze, Kamazy, Ziły? W komunikacji miejskiej Ikarusy i Autosany?? Nie! teraz są lasery, roboty, centra gnące, roboty spawalnicze, Volvo, Scanie, Mercedesy, Many, Solarisy.....

Ciągnik to jest narzędzie pracy a nie wypasiony mercedes którym zamożni rolnicy jadą co sobotę na dziwki do warszawy.

Już nie mogę słuchać tego pierdolenia....

Edytowano przez panczo1922
  • Like 7

HF86    8048
27 minut temu, tmk1974 napisał:

Myślisz, że jeśli chodzi o KPO, to będzie to darowizna, prezent, etc?  To jest tak skonstruowane, żeby zwrócić i to z ogromną nawiązką. Za dobrze już wiem jak wyglądają te "prezenty" z Brukseli....

jak znów ta bida intelektualna zacznie po kilka godzin blokować drogi wojewódzkie i krajowe to pojadę znów na strajk, tylko poto by im wygarnąć 😤

już nawet mnie jako rolnika ten poziom głupoty przeraża. 

• Like 2

witejus    7934
19 minut temu, panczo1922 napisał:

Ciągnik to jest narzędzie pracy a nie wypasiony mercedes którym zamożni rolnicy jadą co sobotę na dziwki do warszawy.

Widocznie nie do wszystkich w mieście dotarło że to już lata dwudzieste XXI wieku

Tigon    1249
18 minut temu, andrzej1988 napisał:

nawet nie wiem ale chyba poniżej 1000 zł jeszcze nie spadła

"Jeszcze", na dniach pewnie tak będzie... Stare przysłowie jak świat, nie ufaj politykom a kto nie sprzedał ten zaufał

Edytowano przez Tigon
  • Sad 1

tmk1974    273
40 minut temu, panczo1922 napisał:

Niech już wszyscy przestaną pier**lić z tą biedą w kontekście tego jakimi maszynami rolnicy jeżdżą na protesty!

k**wa, mamy XXI wiek!

Czy w przedsiębiorstwach produkcyjnych nadal pracują maszyny z lat 70-80? NIe! teraz są lasery, roboty, centra gnące, roboty spawalnicze.

Już nie mogę słuchać tego pierdolenia....

Oczywiście masz rację. To tak jak z Rydzykiem. Przyczepił się ktoś, że Maybachem jeździ, to mu odpowiedział : "A co, na osiołku mam jeździć?"🙂                                    Ale ciągle ten Maybach jest wypominany..... Tak samo tu. Stara zasada w handlu mówi, że kupuje się wzrokiem......

Edytowano przez tmk1974
  • Like 1
  • Haha 1

panczo1922    536

Ok,

czyli rolnicy mają konia z obory wyciągnąć i tak jak Kmicic wierzchem na protest jechać...:)

Z tym Rydzykiem trochę kiepskie porównanie

Ponieważ naturalne skojarzenie to rolnik-ciągnik

Ale już nienaturalne jest ksiądz - maybach, więc nie ma co się dziwić że ludzie są oburzeni.

Dodatkowo rolnik ten ciągnik kupił/ma w kredycie za swoje wypracowane pieniądze, a nie dzięki składkom od ludzi

• Like 1

Kmicic raz w pień protestujących wycinał, to zależy po co tam jechać 😂 w sumie potem ich ratował. 

• Like 3

Kupie zboże, płatność w dniu załadunku 

Wycena tylko we wiadomości prywatnej po podaniu kodu pocztowego.

Sprzedam wapno z transportem KUJAWIT, RADKOWIT (standard, Premium) / granulowane POLCALC

Wicherek    3274
10 godzin temu, jaco512 napisał:

To co tutaj widać to tylko ułamek , ciągniki zastawiły cały plac , przejść było trudno, zjeżdżały się 2,5 godziny   . Brawa dla zamojskich , hrubieszowskich , chełmskich i tomaszowskich rolników !   Tak trzymać  !

• Like 8

GRZES1545    7757

Co dziwić się miastowym jak tu na forum rolnik rolnikowi wilkiem.

1 minutę temu, galan99 napisał:

Takim razie na strajk jedzie sama , biedota jadąca na kredytach .

A kogo stać na rozwijanie gospodarstwa bez kredytu?

• Like 4

XTRO    1324
1 godzinę temu, tmk1974 napisał:

Można też powiedzieć tak: zajedź do miasta i zobacz jakimi samochodami jeżdżą- większość to max 5 latki. 

• Like 1

tmk1974    273
4 minuty temu, panczo1922 napisał:

Ok,

czyli rolnicy mają konia z obory wyciągnąć i tak jak Kmicic wierzchem na protest jechać...:)

Z tym Rydzykiem trochę kiepskie porównanie

Ponieważ naturalne skojarzenie to rolnik-ciągnik

Ale już nienaturalne jest ksiądz - maybach, więc nie ma co się dziwić że ludzie są oburzeni.

Dodatkowo rolnik ten ciągnik kupił/ma w kredycie za swoje wypracowane pieniądze, a nie dzięki składkom od ludzi

Przekaz mojej poprzedniej wypowiedzi był zawarty w ostatnim zdaniu : " Kupuje się wzrokiem".   Mówisz naturalne skojarzenie rolnik - ciągnik. Dla rolników to naturalne. Ale dla innych ciągnik za pół miliona trudno będzie kojarzyć z biedą.  I taki wtedy nie pomyśli o kredycie, wyrzeczeniach, tylko kupuje wzrokiem to, co widzi.... Sorry, taki mamy klimat....

jacus    2648
2 minuty temu, XTRO napisał:

Można też powiedzieć tak: zajedź do miasta i zobacz jakimi samochodami jeżdżą- większość to max 5 latki. 

sprawdz sprzedaz nowych samochodow w polsce a potem bajki opowiadaj.

buk, humor ,seks ,rokendrol.

XTRO    1324

Ja tam w kraju u przedsiębiorców też nie widzę biedy, wystarczy pojechać do Warszawy, od Sidelec do samej Warszawy już stoi hala za hala nowa albo w trakcie budowy więc też można powiedzieć że ciągle narzekają a inwestycja za inwestycja i to nie byle jaka 

• Like 1

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.

• Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez Szary12
      Witam mam problem z pszenicą.
      2 Marca dostała 1 Dawke RSM 32% ok 150l ze względu na mocno rozkrzewioną, ale teraz placami robi sie blada według mnie przez ciepłe dni a nocami dochodzi do 2,3 stopni ktoś też ma taki problem ? 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj