Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
10 minut temu, Bartek72511 napisał:

Wywiozłem dziś pszenicę po 1360 netto , za żyto ciężko dostać 1000 , gdzieś 980 netto.

Wielkopolska, Powiat koniński.

Do jakiej firmy poszło 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

Od 14 minuty mówi o  zbożu, które importuje i wykańcza polskich rolników, Polacy nic się nie stało  ! 

Niech teraz miastowi posłuchają że Polskie zboże wyjeżdża przez porty a w zamian miastowi dostaną ukraińskie ziarno z zakazanymi środkami w UE , mięso jedzą "nakarmione"  spleśniałą techniczną kukurydzą .... oj coś widzę że jak machina protestowa  ruszy to miasto pomoże Kowalczyka wywieźć na taczkach, powyżej przyznaje się do podmiany polskiego zboża na ukraińskie !!!! Smacznego .

• Like 5
  • 0
Opublikowano
15 minut temu, marks50 napisał:

Niech teraz miastowi posłuchają że Polskie zboże wyjeżdża przez porty a w zamian miastowi dostaną ukraińskie ziarno z zakazanymi środkami w UE , mięso jedzą "nakarmione"  spleśniałą techniczną kukurydzą .... oj coś widzę że jak machina protestowa  ruszy to miasto pomoże Kowalczyka wywieźć na taczkach, powyżej przyznaje się do podmiany polskiego zboża na ukraińskie !!!! Smacznego .

A to mięso z Hiszpanii,czy z Danii[najwięksi importerzy ukraińskiego ziarna] bo krajowego to raczej na smak tylko zostało[wieprzowina], dla świń kuku się zbytnio nie nadaje powstaje bardzo żółta słonina, normalnie ubojnie takie świnie kierują na utylizację,gwoli jasności spleśniała, zebrana w późniejszym terminie jest trująca i nikt normalny jej nie zastosuje to może podtruć całe stado[ indyki to by zdechły na sam widok paszy z niej zrobionej, drób powoli zaczyna wykańczać ptasia grypa .Poza rzepakiem wszystko [-50 zł]

obraz.png

• 0
Opublikowano
Dnia 3.01.2023 o 15:44, galan99 napisał:

Niedowiarek.

321813929_2930949160547905_3193775623714741936_n.jpg

agri plus początkiem listopada płacił 1540 netto za paszową bez kontraktu. Teraz cena 1300 netto 

słonecznik cedrob 2280 netto 

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, magnum123 napisał:

Cena rzepaku powala .To co bedzie w zniwa

1700-1900 zł na więcej się w tym roku nie nastawiam chyba że coś się wydarzy. Dlatego tnę dawkę nawozów i to co mam kupione dziele na dwa lata jeżeli sytuacja nie ulegnie zmianie i rzepak oraz pszenica nie wzrośnie . Jedynie w co zainwestuje w tym roku to burak bo trochę przesadziłem z ilością i pilnuje roboty swojej . 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

1700-1900 zł na więcej się w tym roku nie nastawiam chyba że coś się wydarzy. Dlatego tnę dawkę nawozów i to co mam kupione dziele na dwa lata jeżeli sytuacja nie ulegnie zmianie i rzepak oraz pszenica nie wzrośnie . Jedynie w co zainwestuje w tym roku to burak bo trochę przesadziłem z ilością i pilnuje roboty swojej . 

Ja się napaliłem na rzepak w sierpniu jak był po 4 koła ale brakło mocy przerobowych żeby go posiać i npk po 5000 też zniechęcił. Ale wydaje mi się ze poniżej 2500 to nie ma sensu ekonomicznego uprawiać.  Gdzieś pracujesz jeszcze poza rolnictwem ? 

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, grys napisał:

jaki cukrowy ?

Tak bo z 1,35 zakontraktowalem 100 ton więc już muszę i dam nawóz normalnie na qq na kiszonkę bo bydła jeszcze trochę jest więc muszę a z resztą odpuszczam jak nic się nie zmieni bo nie ma sensu. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
7 godzin temu, Taurus83 napisał:

Ja się napaliłem na rzepak w sierpniu jak był po 4 koła ale brakło mocy przerobowych żeby go posiać i npk po 5000 też zniechęcił. Ale wydaje mi się ze poniżej 2500 to nie ma sensu ekonomicznego uprawiać.  Gdzieś pracujesz jeszcze poza rolnictwem ? 

Ja dałem za npk 4200 to jeszcze rzuciłem po 250 kg na wszystko bo wychodzę z założenia i ubiegły rok pokazał że z azotem trzeba ostrożnie w zbożach bo są suche lata i może zrobić więcej szkody niż pożytku. Dałem na pszenicę 2*125 kg +- i było ok saletry. Na jednym polu na górze była gorsza i poprawiłem azotem to ja podpaliło. Polecę trochę odżywkami  max150 kg saletry i co będzie resztę niech ciągnie z ziemi po buraku i rzepakach. Na kolei robię . 

• 0
Opublikowano
AdamKutno napisał:

Dziś w Nowym Jorku realizacja zysków przez białe kołnierzyki, w jeden dzień ropa i pszenica spadły tyle, co rosło dwa tygodnie. Matif też pod kreską. Sezon raczej stracony. 

1500 za tonę to już chyba tylko marzenia?

• 0
Opublikowano
20 minut temu, Wicherek napisał:

@galan A Ty   ile  dajesz ?

Wszystko zależy od roku od 350 do  400 kg to maks  do 10 kwietnia bo potem czerwcowe , spiekoty podpalają tylko .

Nie biję  rekordów nastawiony do 6 ton z 1 ha .

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

Pisiorów na taczkę i się zmieni ! będzie dobra zmiana 

Możesz mi wytłumaczyć w jaki sposób, skoro w zeszłym roku tu na tym forum był wałkowany temat pustych pieniędzy ładowany w sektor rolny a te drukował namiętnie cały świat, zawsze do tej pory po wszelkich światowych zawirowaniach  rolnictwo było największym poszkodowanym.

Edytowane przez ws71
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v