Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
20 minut temu, ws71 napisał:

Nie było żadnego oleju technicznego w paszach dla drobiu to był zwyczajny myk w celu  wyłudzenia Vatu , żadne badanie pasz tego nie potwierdziło , u nas w powiecie przetrzepali trójkę hodowców drobiu u nikogo nic nie stwierdzono PIW szedł po numerze serii produkcji

a liczyłeś, że co wyjdzie ? że PIW nasra do własnego gniazda ? przecież to by oznaczało u nich katowki miecz, bo ktoś by musiał beknąć dyscyplinarnie

• Like 2
  • 0
Opublikowano
24 minuty temu, ws71 napisał:

Nie było żadnego oleju technicznego w paszach dla drobiu to był zwyczajny myk w celu  wyłudzenia Vatu , żadne badanie pasz tego nie potwierdziło , u nas w powiecie przetrzepali trójkę hodowców drobiu u nikogo nic nie stwierdzono PIW szedł po numerze serii produkcji

Bądź poważny, kto żyjący z marnej pensji pracownika PIW będzie robił pod górkę molochom produkującym pasze...

• 0
Opublikowano

Dlaczego wy już w nic nie wierzycie , to był tylko przewał vatowski , pasza była OK

• 0
Opublikowano

@jahooo@JanKrzysztof do niedawna też mi się wydawało że jest tak jak napisaliście , z racji tego że stosuję mączkę rybną to często wpadają  na kontrolę paszy i pani z Inspekcji mnie uświadomiła że to ja pierwszy ponoszę konsekwencję z powodu wykrycia niedozwolonych substancji w paszy czyli zakaz sprzedaży, utylizacja zwierząt i teraz bedzie najlepsze to ja miałbym skarżyć później  amerykański koncern za skażoną paszę, ostatnio numer w okolicy z śr poekstrakcyjną  sciągniętą przez ten koncern, według ich badań towar czysty pod względem mikrobiologicznym mieli na to wszelkie papiery a przy próbce z samochodu wyszła że jest skażona samonellą,oczywiście winnym został rolnik!!!! i to on musiał się tłumaczyć przed inspekcją że do skażenia nie doszło na terenie gospodarstwa[ musiał chłopina zrobić badania rodzinie + pracownikom że nie sa nosicielami] W razie czego to zawsze jest topiony odbiorca końcowy, to on musi udowodnić że nie jest wielbłądem[ w tym przypadku wrobili w końcu przewoźnika za brak odpowiedniej dezynfekcji naczepy]

• 0
Opublikowano

gdyby znaleziono olej techniczny w paszy po ujawnieniu przez KAS, że był stosowany przez różne mieszalnie, to droga do odszkodowań dla rolników stałaby otworem, ale na nasze mięso zaraz byłoby embargo

więc pewnie tak szukali, aby nie znaleźć

ja wiem, jak działa PIW, sasiadka tam pracuje, włosy można z głowy rwać

• Thanks 2
  • 0
Opublikowano
7 minut temu, jahooo napisał:

gdyby znaleziono olej techniczny w paszy po ujawnieniu przez KAS, że był stosowany przez różne mieszalnie, to droga do odszkodowań dla rolników stałaby otworem, ale na nasze mięso zaraz byłoby embargo

Więc się ciesz że nie wykryli , lub jak twierdzisz że nie chcieli wykryć , nieistotne czy Ty masz racje czy ja 

• 0
Opublikowano

Coś mi się wydaje że na przyszły sezon pszenica może być za bezcen a my kupimy tylko drogie nawozy. Jak ruski i ukraincy uwolnią całe zapasy to będzie bieda. Nawozy kupilism drogie a zboże tańsze niż w ubiegłym roku. I przy tym imporcie od bandery raczej droższe może nie być 

• Like 3
  • 0
Opublikowano

Ruski ma znosić ograniczenia eksportowe ale umowa na korytarz zbożowy jeszcze nie przedłużona. Nawozy tanieją a zboża w kraju dużo. Cena giełdowa zrównała się z rynkową. Ja część sprzedaje cena 1500-1550 netto

• 0
Opublikowano
23 minuty temu, Damianek20 napisał:

Coś mi się wydaje że na przyszły sezon pszenica może być za bezcen a my kupimy tylko drogie nawozy. Jak ruski i ukraincy uwolnią całe zapasy to będzie bieda. Nawozy kupilism drogie a zboże tańsze niż w ubiegłym roku. I przy tym imporcie od bandery raczej droższe może nie być 

ukra duzo juz wywiozła , sprzątli dużo mniej, spokojnie

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, jahooo napisał:

Światło na całą aferę rzucają też wyjaśnienia Adama Stępnia, dyrektora generalnego Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju. Jak mówił w rozmowie z agrofoto.pl, od strony technologicznej nie ma takiego produktu, jak olej techniczny.

– Nie ma dwóch osobnych procesów produkcyjnych, na co zwracaliśmy jako branża uwagę kilka lat temu w kontekście możliwości stosowania preferencyjnej stawki VAT na olej rzepakowy. Nomenklatura „techniczna” to raczej kwestia podatkowa niż jakościowa. Nie znam szczegółów sprawy, ale wydaje się, że producenci drobiu i pasz nie mieli prawa wiedzieć, jak skategoryzowano olej, zanim do nich trafił, a cała ta „afera drobiowa” koncentrować się powinna nie na kurczakach, a na sprawach finansowych – tłumaczy Adam Stępień.

Kończąc tą dyskusje to podejrzewam że identyczna sytuacja jest w przypadku zboża technicznego

• 0
Opublikowano
5 minut temu, ws71 napisał:

Kończąc tą dyskusje to podejrzewam że identyczna sytuacja jest w przypadku zboża technicznego

w klasyfikacji VAT nie znalazłem pojęcia zboża technicznego, jest to tylko pojęcie jakościowo-weterynaryjne

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

W kraju jeszcze mamy zapasy bo większość magazynowała to cena ciekawa nie będzie.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Nie ma nad czym sie zastanawiać tylko siać

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano

Coś się kończy , coś zaczyna .

Ukraina odbiła Chersoń. Miedwiediew zaapelował do Rosjan

Główny Departament Wywiadu (GUR) Ministerstwa Obrony Ukrainy przekazał w piątek, że Chersoń jest z powrotem pod kontrolą Ukrainy. Wiceprzewodniczący Rady Bezpieczeństwa Rosji Dmitrij Miedwiediew zaapelował w związku z tym do Rosjan. Stwierdził, że nie powinni wpadać w panikę.

Wiec wojna jest już ku końcowi , nadchodzą nowe czasy i możliwości dla jednych , lepsze lub gorsze .

Będzie czas na obudowę gospodarki , Ukrainy a to kosztowne .

Ceny pszenicy będą się zmieniać .

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Ceny pszenicy będą się zmieniać .

w górę , czy w dół?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v