Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, ws71 napisał:

@PawelWlkpPrzecież to było kosztem ukraińskich chłopów[farmerów] najlepsze czarnoziemy na pewno leżały by odłogiem[ to tak jak w mojej okolicy musieli Duńczycy łyknąć  13 tys  ha ziemi bo znając lenistwo polskiego rolnika leżało to by odłogiem]. Motor Sicz jeden lepszych  koncernów zbrojeniowych na świecie[specjalizacja silniki rakietowe,odrzutowe] , zastopowana sprzedaż w ostatniej chwili przez Amerykanów[Chińczykom chodziło tylko o wyprowadzenie technologii] , pszenicę praktycznie od żniw po ok 1000zł locco port łącznie z załadunkiem, zresztą obecnie robią dokładnie to samo, co do Cesarów to u nas temat kilku godzin i został wyciszony, we Francji temat wypłynął na sesji ich parlamentu i przeprowadzono śledztwo , takie podano później jego rezultaty

Najlepsze czarnoziemy a plon nie wiele lepszy niż na naszych piochach. No tanio sprzedają a Turcy jeszcze chcą rabat. To chyba za drogo skoro klient chce rabat.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Na razie pszenica 7,5 euro do góry , a rzepak 21, wszystko przed nami pesymiści

kwestia czasu jak pszenica będzie 400 euro a rzepak  1000 euro

• Like 5
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, jan88 napisał:

kwestia czasu jak pszenica będzie 400 euro a rzepak  1000 euro

z ciekawości. skąd wisz?

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, grys napisał:

ziemia to nie dojna krowa to że nic nie dali a zebrali to wykorzystali zapasy to się w następnym roku zemści i kto tak będzie robił to po kilku latach nawet chwast tam nie urośnie a zeby ktoś w dzierżawe wzioł to będą musieli dopłacić znam takie przypadki wyjałowienia ziemi potem trzeba sporo czasu i nakładu aby tą ziemie ponownie ożywić 

Nie znam ani jednego przypadku, że osoba wydzierżawiająca grunty dopłaca dzierżawcy 🙄🙄

W takim przypadku lepiej żeby ziemia leżała odłogiem i odpoczywala... 

• 0
Opublikowano
9 minut temu, Pafnucy napisał:

z ciekawości. skąd wisz?

stąd że tak taniej produkcji ja była do tej pory to już nie będzie przykład cena nawozów po nowym roku mnie jak za 5 tys. nie kupi sie saletry 

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, Gromi napisał:

Nie znam ani jednego przypadku, że osoba wydzierżawiająca grunty dopłaca dzierżawcy 🙄🙄

A ja znam takiego jednego na mazurach. Warszawiak kupił kiedyś po PGRze 150 ha oddał jednemu w dzierzawe to co roku jeszcze kilka tysi na paliwo przywozi. Somsiady to z zazdrości mało co na zawał nie poschodzili przez tyle lat.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

stąd że tak taniej produkcji ja była do tej pory to już nie będzie przykład cena nawozów po nowym roku mnie jak za 5 tys. nie kupi sie saletry 

to sie jakoś wiąże?

• 0
Opublikowano
9 minut temu, Gromi napisał:

Nie wiesz, do niedawno pisali że za darmo im ludzie ziemie oddają, a teraz jeszcze dopłacają xD 

6 minut temu, jan88 napisał:

ale kogo obchodzą nasze ceny saletry, znajdzie się ktoś kto wyprodukuje taniej, np nasz somsiad 

• Like 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, jajonasz napisał:

Nie wiesz, do niedawno pisali że za darmo im ludzie ziemie oddają, a teraz jeszcze dopłacają xD 

ale kogo obchodzą nasze ceny saletry, znajdzie się ktoś kto wyprodukuje taniej, np nasz somsiad 

u sąsiada też będą drogie nawozy bo to jest rynek światowy i ceny wszędzie są zbliżone

1 minutę temu, Pafnucy napisał:

tiaaaaa.....

chcesz czy nie pszenica złapie 2 tyś jak nic a rzepak co najmniej 4 tyś

• Like 1
  • 0
Opublikowano

no niech Ci się spełniają marzenia...

• 0
Opublikowano
5 minut temu, jan88 napisał:

u sąsiada też będą drogie nawozy bo to jest rynek światowy i ceny wszędzie są zbliżone

U sąsiada będą takie ceny nawozów jakie sobie sam ustali a przede wszystkim bedzie je miał. 

Co do marzeń cenowych to niniejszym dedykuje ci bardzo mądrą maksymę - "To nie niewiedza sprowadza na nas problemy tylko to co mylnie uznajemy za prawdę" 

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, Taurus83 napisał:

Cena może wzrosnąć po żniwach qq. Francja i niemcy susza na maxa. W niemczech są rejony gdzie 4 tygodnie deszcz nie padał. Zakaz podlewania trawników, zakaz mycia aut...

4tyg to u mnie norma,  nawet gorzej.  Ten rok jest tragiczny,  generalnie pada raz w miesiącu albo i nie.  Granice Mazowieckiego i lubelskiego... 

• 0
Opublikowano
49 minut temu, Ulman napisał:

Co do marzeń cenowych to niniejszym dedykuje ci bardzo mądrą maksymę - "To nie niewiedza sprowadza na nas problemy tylko to co mylnie uznajemy za prawdę" 

Tą maksymę można zadedykować wszystkim jaśnie oświeconym przez TVN. A widzę, że na tym forum kilku notorycznie eksponuje swoje "oświecenie".

• Like 1
  • 0
Opublikowano
12 minut temu, skywalker89 napisał:

Idź se paski na tvp info lepiej poczytaj, bo może nie wiesz ale afera z Odrą to też wina tuska, ryby płynęły pod prąd 

Nie zrozumiałeś, one nie płynęły pod prąd, tylko po prąd, przez Czechy do bratniego Orbana, bo tam z węglem, a co za tym idzie energią, problemów nie ma. 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, jan88 napisał:

no własnie moze byc tak ze beda nawozy drogie,  a bedzie "ratowanie bratnich krajów" , nawiozą i zboże nie bedzie mialo ceny.. niee wiadomo , ale raczej TRZYMAĆ, magazynować, najwyżej dla byków bedzie

• Like 1
  • 0
Opublikowano

a ja zawsze dopytuje kierowców zawodowych, co ,gdzie ,jak wygląda. To w europie , szału niema. QQ to połowa kolby nie wytworzy.

zboża to rejonami, tak jak u nas, dały fajnie, a pozostałe , to cisza w eterze . SZA niby pogoda nie rozpiezczała , a plony sppko.

ceny wszystkiego zaporowe, a data zakończenia operacji specjalnej , będzie dniem upadłości wielu przekalkulowanych gospodarstw.

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, skywalker89 napisał:

Idź se paski na tvp info lepiej poczytaj, bo może nie wiesz ale afera z Odrą to też wina tuska, ryby płynęły pod prąd 

Widzisz, ja staram się wszystkie oglądać. W jednej eksponują bardziej jedno, w drugiej co innego. Cała sztuka polega na tym, żeby wyłapać prawdę. A co do Tuska, to każdy z jego dotychczasowej działalności i wiarygodności powinien sam wnioski wyciągnąć.

• Like 5
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v