Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, solek01 napisał:

ukrainska już płynie z Oddessy w świat 

Co wypłynie nie przyjedzie do Polski. Więcej będą wozić do swoich portów. A ile uda się im zebrać plonów to tak naprawdę nie wiadomo. Zresztą mało kto z kierowców chce jechać za darmochę tam nie wiedząc czy jadąc autem czasem nie zleci na niego z góry jakaś niespodzianka... ludzie maja rodziny.

• Like 2
  • 0
Opublikowano

co Wy z tą ukrainą ? Ktoś kiedyś powiedział ,że przy potencjale ziem jest w stanie wyżywić europe. I nagle się zrobił wielki gracz na "giełdach" , sory ale ni ch*ja.  Azja , Afryka potrzebuje zboża ,ale na ich zapotrzebowanie składa się setpaństw , a ukaińskie jest tylko odsetkiem

• 0
Opublikowano

Tak z ciekawości oglądnołem filmik z tegorocznych  żniw w Dakocie USA gdzie olbrzymim ogórem kosi pszenice. Przeliczyłem te ich śmieszne miary i wyszło że plon niecałe 4 tony z hektara. Tyle że u nich to standart bo operator mówi że plon ok.

• 0
Opublikowano

oni 250 N nie sypią na ha. 

będzie deszcz, będzie 6.nie będzie deszczu, będzie 2 z 6ciu 🤣

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał:

Tak z ciekawości oglądnołem filmik z tegorocznych  żniw w Dakocie USA gdzie olbrzymim ogórem kosi pszenice. Przeliczyłem te ich śmieszne miary i wyszło że plon niecałe 4 tony z hektara. Tyle że u nich to standart bo operator mówi że plon ok

Bo USA to taki kraj gdzie wszystko jest idealnie policzone , widocznie tak jest ekonomiczne . Btw statki z Ukrainy ruszyły w świat to i na giełdach spadki . Nie dawno o tym pisałem to większość się śmiała .. ciekawe co będzie jak pszenica zakotwiczy około 1000 a saletra po 5000

• 0
Opublikowano
7 minut temu, LonelySoul napisał:

Bo USA to taki kraj gdzie wszystko jest idealnie policzone , widocznie tak jest ekonomiczne . Btw statki z Ukrainy ruszyły w świat to i na giełdach spadki . Nie dawno o tym pisałem to większość się śmiała .. ciekawe co będzie jak pszenica zakotwiczy około 1000 a saletra po 5000

No giełdy runęły wprost ,zapikowały ostro😂😂😂jeszcze trochę i będzie 250 euro😂😂😂

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Krzysztof81 napisał:

Tak z ciekawości oglądnołem filmik z tegorocznych  żniw w Dakocie USA gdzie olbrzymim ogórem kosi pszenice. Przeliczyłem te ich śmieszne miary i wyszło że plon niecałe 4 tony z hektara. Tyle że u nich to standart bo operator mówi że plon ok.

jak mają 4 tony z ha ale gospodarstwo ma  4 tyś ha to i tak magazyny pełne . Tam się troche inaczej gospodaruje

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, dlugin napisał:

To w żniwa sprzedawać bo cena na skupach jebnie?

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, dlugin napisał:

Teraz się śmiejesz ale jak serio pójdzie na 250 to będziesz pierwszy do płaczu że się nie opłaca , takie czasy 🙈

• 0
Opublikowano
10 minut temu, LonelySoul napisał:

Teraz się śmiejesz ale jak serio pójdzie na 250 to będziesz pierwszy do płaczu że się nie opłaca , takie czasy 🙈

Sprzedaj swoje teraz jak ma lecieć ,bo rozwolnienia dostaniesz 😂😂

• 0
Opublikowano

Czytam ten temat i niektórym brakuje tu oleju w głowie ukraińskie ziarno było zawsze teraz jest go mniej z powodu wojny i jest trudniej dostępne czyli dwa argumenty na zwyżką ceny kolejne to susza w Europie, rosnąca konsumpcja,inflacja, wzrost kosztów a niektórym się tutaj marzy 1000zl za tonę pszenicy, pomnóżcie to X2. Jeszcze w czasie żniw ceny zaczęły rosnąć co jest niespotykane. Może po. 1 września się uspokoi w tym temacie.

• Like 3
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, LonelySoul napisał:

ciekawe co będzie jak pszenica zakotwiczy około 1000

Chleb stanieje🤣

1 godzinę temu, LonelySoul napisał:

a saletra po 5000

saletra będzie stała na kotwicy w magazynach i placach handlarzy.

• 0
Opublikowano

na razie mało kto  wierzy w to że władek pozwoli ukraińskie sprzedać i swoje , a tego jest ponad 100 milionów ton

jak świat w to uwierzy to z trudem będzie po 1000 dostać

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, stach12 napisał:

na razie mało kto  wierzy w to że władek pozwoli ukraińskie sprzedać i swoje , a tego jest ponad 100 milionów ton

jak świat w to uwierzy to z trudem będzie po 1000 dostać

Głupich nie sieją sami się rodzą 

• 0
Opublikowano
17 minut temu, sthil007 napisał:

Czytam ten temat i niektórym brakuje tu oleju w głowie ukraińskie ziarno było zawsze teraz jest go mniej z powodu wojny i jest trudniej dostępne czyli dwa argumenty na zwyżką ceny kolejne to susza w Europie, rosnąca konsumpcja,inflacja, wzrost kosztów a niektórym się tutaj marzy 1000zl za tonę pszenicy, pomnóżcie to X2. Jeszcze w czasie żniw ceny zaczęły rosnąć co jest niespotykane. Może po. 1 września się uspokoi w tym temacie.

skoro baranie ukraińskie ziarno zawsze było to  dlaczego po wybuchu wojny podrożało o 250 euro ???????????

skoro brak eksportu z ukrainy i rosji podbił stawke o 250 euro za tone to równie dobrze wznowienie eksportu równie dobrze może obniżyć stawkę np . o 200 euro

amerykanskie ziarno na giełdzie jest po tyle obecnie co przed wojną i ci co głodują wolą 2 x droższe haha

• 0
Opublikowano
31 minut temu, sthil007 napisał:

Czyżby niespotykane? w tamtym roku jak tylko się żniwa zaczęły to ceny pszenicy zaczęły rosnąc , i do końca listopada był trend wzrostowy , więc jednak takie wzrosty w żniwa są spotykane 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

sthil007

twój ból doopy wynika  pewnie z tego że  trzymasz stare ziarno haha bo 1600 było mało

od 3 lat zboża nie sieje , są bardziej rentowne uprawy

w okolicy cena 1300 brutto za pszenice plon w okolicach 6 - 7 ton  u tych co lubią nawozy kupować   i jak bym miał to na pewno by poszła z pod kombajnu

nie twierdzę że nie podrożeje , ale mam świadomość że 400 może stanieć

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

Chleb stanieje🤣

saletra będzie stała na kotwicy w magazynach i placach handlarzy.

Jak zboże tanieje to wtedy mówią że w cenie chleba jest tylko 15% kosztów pszenicy i ma to mały związek z cena ostateczną. 

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

To tak jak gaz. Jak gaz był za psi pieniądz to te ch*je mówili, że gaz to jest jeden ze składników nawozu i stąd ta cena. Jak gaz drogi to nagle zrobił się podstawowym surowcem w produkcji nawozów sztucznych..

• Like 2
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
42 minuty temu, poosa21 napisał:

Jak zboże tanieje to wtedy mówią że w cenie chleba jest tylko 15% kosztów pszenicy i ma to mały związek z cena ostateczną. 

Jak zdrożeje to nagle 90% chleba to mąka🤣

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v