Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
krzychu121    2708

Liderem ostatnich lat to jest Piątnica. Gizycko w kryzysie płaciło 80-90 groszy. I od roku czy 1,5 lepiej płaci. W Rykach średnia wychodzi z całego roku 10 groszy mniej jak w mlekpolu. Brałem parametry z tej tabelki co Daniel wstawiał w tym temacie i porównywał z hohlandem. Sierpc w ciągu roku płaci słabiej jak mlekowita. Na koniec roku miesiąc czy dwa dobrze płaci a tak to średnia krajowa. Piątnica jak nie poszalala za mocno z ilsocia mleka to utrzyma cenę inaczej też jadą do dolu

greg1985    439

Jeszcze nie znasz parametrów i ile mleka zdasz a już wiesz jaką będziesz miał cenę ? 😂😂

• Like 1

Wiadomość z agroFakt.pl

Marcin133    814
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

Potwierdzam 🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬

Kurła najmniej podnosili a najwiecej ojebali odrazu 🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬

Dziadostwo

ubogiwladek    149
12 minut temu, greg1985 napisał:

Jeszcze nie znasz parametrów i ile mleka zdasz a już wiesz jaką będziesz miał cenę ? 😂😂

To było życzenie noworoczne ;d 

Troker1979    422

Tak patrzę po cenniku mlekpolu (od dziś piszę z małej litery) to niezłe pierdo....cie, największe ze wszystkich SM. Jeszcze takiej obniżki nie było ale może kwoty inne. Strach pomyśleć co będzie w lutym, marcu jak już tyle trzeba jebn.ć. Ale dziś, sylwester, jutro Nowy Rok. Może spójrzmy na to inaczej. Zaczynamy z wysokiego pułapu w styczniu(ze 2,5 netto w mlekpolu chyba wyjdzie) w czerwcu pyknie 3 z dużym plusem a ostatni kwartał to już blisko 4ki z przodu czego Wam i sobie życzę w Nowym Roku.

• Thanks 1

strsw33    89
36 minut temu, Poettinger napisał:

OSM Giżycko cena za styczeń bez zmian

Spokojnie wiem z pewnych źródeł 50 groszy w lutym

• Thanks 1

karol091193    717

Żebyś nie zaczął z 2,5 a skończył na 1,2 🤣

• Haha 1

Wszystkie moje posty i zdjęcia są chronione prawem autorskim ;)
Zainteresowanych wykorzystaniem proszę o kontakt na PW

Strongman    2772

Ja tam o cenę mleka bym się nie martwił,młodzi nie chca krów chować a zakłady chcą mieć mleko a wpakowali wielkie pieniądze w inwestycje i cena musi być za mleko bo inaczej już po mleczarniach,ludzie wygodnie lubią żyć i kto rzuci krowy to  już do  nich wróci.

Edytowano przez Strongman
  • Thanks 3

Poettinger    21
3 minuty temu, strsw33 napisał:

Spokojnie wiem z pewnych źródeł 50 groszy w lutym

Na tym forum to dopiero spekulacje 😉

7 minut temu, krzychu121 napisał:

Tak myślałem :)

Akurat na mój tel nie przychodzą SMS z mleczarni ale tak jest

Troker1979    422
4 minuty temu, karol091193 napisał:

Żebyś nie zaczął z 2,5 a skończył na 1,2 🤣

Będzie okazja skończyć wtedy z tym kołchozem jeszcze szybciej niż Ty😁

• Haha 1

MariuszDe    249
5 minut temu, strsw33 napisał:

Spokojnie wiem z pewnych źródeł 50 groszy w luty

Jackowski?Baba Wanga z zaświatów?kim jesteś?😁

Zenio23    67
6 minut temu, Troker1979 napisał:

Tak patrzę po cenniku mlekpolu (od dziś piszę z małej litery) to niezłe pierdo....cie, największe ze wszystkich SM. Jeszcze takiej obniżki nie było ale może kwoty inne. Strach pomyśleć co będzie w lutym, marcu jak już tyle trzeba jebn.ć. Ale dziś, sylwester, jutro Nowy Rok. Może spójrzmy na to inaczej. Zaczynamy z wysokiego pułapu w styczniu(ze 2,5 netto w mlekpolu chyba wyjdzie) w czerwcu pyknie 3 z dużym plusem a ostatni kwartał to już blisko 4ki z przodu czego Wam i sobie życzę w Nowym Roku.

Polać mu dobrze gada😂

1 godzinę temu, michalcium napisał:

@Zenio23 Ty biegły w tym temacie jak na człowieka nie związanego z branżą 😂😂

To akurat jest powszechna praktyka nie tylko w branży mleczarskiej

MariuszDe    249
24 minuty temu, Troker1979 napisał:

Będzie okazja skończyć wtedy z tym kołchozem jeszcze szybciej niż Ty😁

No na szczęście na taką tragedię-1,2 to się nie zanosi bo wtedy to już by chyba nikt  nie trzymał ale myślę że i tak Ci co nie muszą albo nie mogą  przy cenie powyżej 2 zł będą dalej doic i jakaś tam niewielka opłacalność będzie,gorzej jak poniżej 2zł spadnie...

Edytowano przez MariuszDe
  • Like 1

krzychu121    2708
3 minuty temu, Poettinger napisał:

Na tym forum to dopiero spekulacje 😉

Akurat na mój tel nie przychodzą SMS z mleczarni ale tak jest

Jakby tak było to na FB by ktoś wstawił albo tu. Alfa oddaje do Giżycka i nic się nie chwali 

7 minut temu, Strongman napisał:

Ja tam o cenę mleka bym się nie martwił,młodzi nie chca krów chować a zakłady chcą mieć mleko a wpakowali wielkie pieniądze w inwestycje i cena musi być za mleko bo inaczej już po mleczarniach,ludzie wygodnie lubią żyć i kto rzuci krowy to  już do  nich wróci.

Żebyś się nie zdziwił. Do niedawna też tak myślałem. Coraz więcej głosów że ,,ssanie na mleko jest'' a ceny nie ma. Więc albo to celowa zagrywka przez wielkie koncerny żeby zarobić jak najwięcej albo tego mleka jest za dużo. 

10 minut temu, Troker1979 napisał:

Tyle że mlekpol miał też z czego zejść. Końcówka roku czyli listopad i grudzień płacili najlepiej. W polmleku 2.7-2.8 netto szło dla najlepszych złapać, mlekowita 2.9  netto przy bardzo dobrych parametrach a w mlekpolu 3.05-3.10 netto więc i obniżka większa jak u innych. Można by pomyśleć że podzielili się z nami zyskiem na koniec roku choć w to wątpię. Nie mówię oczywiście o Sierpcu czy Mońkach gdzie na koniec im roczne premie dają to po 3.5 zł wychodzi 

• Thanks 1

damianzetor9540    2633
4 godziny temu, Rrolniik napisał:

To o mlekpolu pisali że do marca bez zmian a później że jeszcze sztyczeń i luty +10gr.

Jak mlekovita obniża o 25gr na premii to wyjdzie łacznie -35gr względem listopada i grudnia.

Człowieku potrafisz czytać? -25 względem grudnia czyli -25 a nie bierzesz z kosmosu 35. 

Cena na pazdziernik/listopad/grudzień byla caly czas taka sama.

SM MLEKOVITA INFORMUJE ZE CENA NA STYCZEN 2023 ZOSTAJE OBNIZONA O 25 GROSZY NA PREMII DODATKOWEJ W POROWNANIU DO CENY Z GRUDNIA. 

Mowia że najgłupsi zostają na gosp i jak widać wyżej żywy tego przykład. Jakby miało być taniej 35 względem grudnia to by tak napisali  

• Like 2
  • Haha 2

Troker1979    422
15 minut temu, MariuszDe napisał:

No na szczęście na taką tragedię-1,2 to się nie zanosi bo wtedy to już by chyba nikt nie trzymał ale myślę że i tak Ci co nie muszą albo nie mogą  przy cenie powyżej 2 zł będzie trzymać i jakaś tam niewielka opłacalność będzie,gorzej jak poniżej 2 spadnie...

Myślę że 2 zł dla mojego gospodarstwa 30ha/ 25 krów to robienie na opłaty i miskę ryżu i trzeba zapomnieć o inwestycjach przy cenach produkcji na dziś. Ciekawe ile potrwa ten kryzys. Przeważnie hossa w naszej branży trwa do pół roku i później 2 lata posuchy. Mam nadzieje że się mylę i te spadki w styczniu to głównie wynik spekulacji.

• Sad 1

MariuszDe    249
3 minuty temu, Troker1979 napisał:

Myślę że 2 zł dla mojego gospodarstwa 30ha/ 25 krów to robienie na opłaty i miskę ryżu i trzeba zapomnieć o inwestycjach przy cenach produkcji na dziś. Ciekawe ile potrwa ten kryzys. Przeważnie hossa w naszej branży trwa do pół roku i później 2 lata posuchy. Mam nadzieje że się mylę i te spadki w styczniu to głównie wynik spekulacji.

A ja Ci napisze że inaczej byś myślał jakby dzisiaj cena nie skoczyła do ponad 3zl tylko by rosła po parę groszy i wynosiła np 2,2-2,5.taka prawda każdy się przyzwyczaja do dobrego oczywiście wiem że to jest ciężka praca bo sam mam mało coraz mniej ale jeszcze mam...

• Like 1

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.

• Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      W jakich cenach kupujecie paliwa w 2023 roku? Jak Waszym zdaniem będą się kształtować ceny po przywróceniu 23% VAT? Olej napędowy kupujecie w hurcie czy detalicznie na stacji? Czy paliwo będzie tańsze? Jaki wpływ na koszt paliw będzie miała sytuacja z wojną na Ukrainie w ujęciu globalnym? Zapraszam do dyskusji.
      Temat z cenami z 2022 roku:

Znasz kogoś kto zamówił, czy info ze słyszenia?
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Jak płacą poszczególne mleczarnie? Podawajcie ceny w swoich regionach. Uważacie, że nadchodzący rok 2023 będzie dla nas lepszy czy gorszy?
      Czy styczniowe obniżki to tylko lekka korekta, czy wstęp do poważniejszego dołka?
      Link do kontynuacji tematu :

• Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez yacenty
      Jakie są ceny rzepaku w sezonie 2023? Jaka może być cena rzepaku po żniwach 2023? Jaka jest opłacalność produkcji rzepaku? Zapraszamy do dyksuji.
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj