Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Prawda jest taka ze ci co są na krus i mają 1-2ha to tylko po oto zeby mało płacić i jakiś grosz dostać pozniej, a dorabiają na czym innym. Zawsze mowie tym co narzekają ze niska emerytura w krus jest ze jaka skladka taka emerytura. Z drugiej strony wielu nie ma stałego dochodu zeby płacić takie składki jak w zusie. Ale jakas mądra reforma by się zdała. To co teraz się płaci na miesiąc to emerytura i tak duża jest

Opublikowano
2 godziny temu, ChiquitaB napisał:

Ja jeszcze bym wprowadził system Ubezpieczeń upraw i budynków rolniczych jak w USA maja. Dopłaty do produkcji i rolnika nazwałbym dopiero od 5ha chyba przy mniejszej ilości udowodni ze czerpie z tego korzyści na podstawie faktur sprzedaży i zakupu środków do produkcji 

Napisz na pw coś więcej o tych ubezpieczeniach jak możesz 

Opublikowano
44 minuty temu, ChiquitaB napisał:

Prawda jest taka ze ci co są na krus i mają 1-2ha to tylko po oto zeby mało płacić i jakiś grosz dostać pozniej, a dorabiają na czym innym. Zawsze mowie tym co narzekają ze niska emerytura w krus jest ze jaka skladka taka emerytura. Z drugiej strony wielu nie ma stałego dochodu zeby płacić takie składki jak w zusie. Ale jakas mądra reforma by się zdała. To co teraz się płaci na miesiąc to emerytura i tak duża jest

tych co są już to bym zostawił w KRUS bo mają prawa nabyte natomiast nowy by musiał się wykazać   przychodem z rolnictwa co najmiej  ok . 50 tys na rok .

Opublikowano
2 godziny temu, komizmo napisał:

rolnik vatowiec straci ponieważ ryczałt pozostanie bez zmian na 8% ale koszty vatu z nawozu, paliwa i energii spadną. A vatowiec dalej będzie musiał płacić należny podatek nie zyskując nic. 

Vatowiec nie straci, tylko nie zyska na tej zmianie!!! Ryczałt będzie do przodu. Idąc Twoim tokiem rozumowania ryczałt tak samo ma prawo wytykać nam, że jest poszkodowany i traci bo my mamy  zwrot VAT za środki do produkcji, a on nie. Pies ogrodnika 😉

Druga kwestia jak wyjaśni się sprawa z podatkiem na produkty rolne, jeśli też VAT 0% to my vatowcy będziemy do przodu, a ryczałt dostanie po tyłku. 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
jarecki napisał:

44 minuty temu, ChiquitaB napisał: tych co są już to bym zostawił w KRUS bo mają prawa nabyte natomiast nowy by musiał się wykazać   przychodem z rolnictwa co najmiej  ok . 50 tys na rok .

może nie tylko przychód ale obrót i faktury z zakupu środków do produkcji i podnieść dla przykładu powierzchnię z 1ha do np 5 by móc się ubezpieczyć w krus

komizmo napisał:

Ja stracę bo nie zyskam 😂

Czy teraz rozumiesz 😁?

Myśl biznesowo😉

o to to toooo 👍

Opublikowano
18 minut temu, jarecki napisał:

tych co są już to bym zostawił w KRUS bo mają prawa nabyte natomiast nowy by musiał się wykazać   przychodem z rolnictwa co najmiej  ok . 50 tys na rok .

Jarek 👍, chcesz komentarz ?😊

Opublikowano

Ci którzy tu piszą że vatoviec na obnizce vatu na paliwa i nawozy nic nie straci to są na vacie czy tak piszą bo im się tak tylko wydaje? 

Jeśli chodzi o sam zakup to tak to jest jeden UJ czy jest 50% czy 5% vatu bo i tak płacimy cenę netto . Ale jak trzeba zrobić bilans żeby wyjść na 0 pomiędzy sprzedażą i zakupem to jednak już się wiele zmienia . Podam swój przyklad. Oprócz sprzedaży mleka doszła mi sprzedaż bydła w listopadzie. Z której musiałem oddać do US 650 zł vatu. Jakbym nie zapomniał o tym to zrobiłbym koszt poprzez zakup np paliwa w ilości 650 litrów i miałbym 650 zł żeby wyrównało się że sprzedażą bydła i nie musiałbym oddawać nic do US. Przy 8% vacie na paliwa żeby zrobić koszt na 650 zł musiałbym tego paliwa kupić około 1500 litrów. Zrozumcie że czy to rolnik VAT czy inny przedsiębiorca żeby vat mu się opłacał musi cały czas inwestować i robić koszta, bo im więcej sprzedaje tym więcej vatu ma do oddania a żeby nie oddawać potrzebne są zakupy a jak zmniejsza VAT od towarów które trzeba zakupić to chyba jasne że trzeba będzie zakupić więcej żeby vat się ,,wyzerowal'' 

Chyba że zrobią na sprzedaż zbóż , zwierząt czy produktów od nich na 0 % to wtedy tak wyjdzie się na 0 w bilansie a nawet na lekkim plusie 

12 godzin temu, czareczek85 napisał:

Aż tyle to nie ale jeśli mam ponad 6tys vatu z mleka i robia mi paliwo na 8% nawozy na 0% i prąd na 5% czy tam 0% to wiadomo ze nie wypracuje tych 6tys i część będę musiał oddać

Czareczek o tym samym pisze . No ale ryczałtowcy wiedzą lepiej jak jest na vacie 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, komizmo napisał:

Ja stracę bo nie zyskam 😂

Czy teraz rozumiesz 😁?

Myśl biznesowo😉

No tak to joo. Tak patrząc stracimy, w każdym z nas jest trochę cebuli 🤭 jest to po prostu niesprawiedliwe dla vatowcow i tyle.

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
6 minut temu, krzychu121 napisał:

Ci którzy tu piszą że vatoviec na obnizce vatu na paliwa i nawozy nic nie straci to są na vacie czy tak piszą bo im się tak tylko wydaje? 

Jeśli chodzi o sam zakup to tak to jest jeden UJ czy jest 50% czy 5% vatu bo i tak płacimy cenę netto . Ale jak trzeba zrobić bilans żeby wyjść na 0 pomiędzy sprzedażą i zakupem to jednak już się wiele zmienia . Podam swój przyklad. Oprócz sprzedaży mleka doszła mi sprzedaż bydła w listopadzie. Z której musiałem oddać do US 650 zł vatu. Jakbym nie zapomniał o tym to zrobiłbym koszt poprzez zakup np paliwa w ilości 650 litrów i miałbym 650 zł żeby wyrównało się że sprzedażą bydła i nie musiałbym oddawać nic do US. Przy 8% vacie na paliwa żeby zrobić koszt na 650 zł musiałbym tego paliwa kupić około 1500 litrów. Zrozumcie że czy to rolnik VAT czy inny przedsiębiorca żeby vat mu się opłacał musi cały czas inwestować i robić koszta, bo im więcej sprzedaje tym więcej vatu ma do oddania a żeby nie oddawać potrzebne są zakupy a jak zmniejsza VAT od towarów które trzeba zakupić to chyba jasne że trzeba będzie zakupić więcej żeby vat się ,,wyzerowal'' 

Chyba że zrobią na sprzedaż zbóż , zwierząt czy produktów od nich na 0 % to wtedy tak wyjdzie się na 0 w bilansie a nawet na lekkim plusie 

Chłopie powoli 

Jakbyś kupił 650 litrów paliwa z VAT 23 to byś nic nie musiał oddać skarbowemu ale 23% dalbyś sprzedawcy czyli defacto państwu

Jakbyś kupił 650 l paliwa z VAT 8 to 8% dałbyś sprzedawcy czyli defacto państwu a 15 % dopłacisz skarbowemu 

WYJDZIE NA JEDNO, zyskają ryczałtowcy

Ale w szkole zamiast hehe jajcowac piwkowac to trzeba było się uczyć

• Like 1
Opublikowano

na ,,sztuki,, jest więcej RR ale watowcy pewnie większą kasą obracają mimo mniejszości a tu chodzi o głosy nie o pomoc !

Mateusz1q napisał:

Chłopie powoli  Jakbyś kupił 650 litrów paliwa z VAT 23 to byś nic nie musiał oddać skarbowemu ale 23% dalbyś sprzedawcy czyli defacto państwu Jakbyś kupił 650 l paliwa z VAT 8 to 8% dałbyś sprzedawcy czyli defacto państwu a 15 % dopłacisz skarbowemu  WYJDZIE NA JEDNO, zyskają ryczałtowcy Ale w szkole zamiast hehe jajcowac piwkowac to trzeba było się uczyć

czyli widać do jakiej szkoły chodziłeś 🤦‍♂️😁

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, krzychu121 napisał:

Czareczek o tym samym pisze . No ale ryczałtowcy wiedzą lepiej jak jest na vacie 

W portfelu nie stracisz. Jedynie różnica taka, że zamiast zapłacić przy zakupie środków produkcji zaniesiesz należny do US bo nie będzie naliczonego. Jeśli to dla Ciebie strata to trudno 🤷 kończę temat bo walka z wiatrakami

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Mateusz1q napisał:

Chłopie powoli 

Jakbyś kupił 650 litrów paliwa z VAT 23 to byś nic nie musiał oddać skarbowemu ale 23% dalbyś sprzedawcy czyli defacto państwu

Jakbyś kupił 650 l paliwa z VAT 8 to 8% dałbyś sprzedawcy czyli defacto państwu a 15 % dopłacisz skarbowemu 

WYJDZIE NA JEDNO, zyskają ryczałtowcy

Ale w szkole zamiast hehe jajcowac piwkowac to trzeba było się uczyć

Chłopie tu chodzi o bilansowanie się vatu przychód/wydatki. Jak masz 5% od mleka za 100000netto oddanego do mleczarni czyli 5000zł podatku musisz poniekąd zapłacić do US ale w zamian odzyskujesz wat przy zakupach. Jeśli robią ci nagle vat 8% noższy na to czego kupujesz najwięcej czyli paliwa z automatu masz w plecy bo albo kupisz więcej środków do prod. aby zrównoważyć zapłacony z tym który mają ci wypłacić. Pozdro od ryczałtowca. 

• Like 1
Opublikowano

Głupie gadanie o bilansie, co z tego, że mogli mi zwrócić 23%, skoro wpierw musiałem to zapłacić? Vatowcy nie stracą, tylko przez jakiś czas będą żałować, że nie są na ryczałcie, chyba, że te 7% też ruszą, w co nie wierzę. W sumie to wciąż sporo produktów można kupić bez vat, także ja już się przyzwyczaiłem :D

• Like 1
Opublikowano
ChiquitaB napisał:

a jak ma 2 ha pod szkłem lub 4 warzyw i utrzymuje się tylko z tego ?to już nie rolnik ? przydała by się Mądra reforma ? no to daj jakiś przykład. Czy Twój jedyny pomysł to poniżej 5 ha to nie rolnik.

Opublikowano

Zara, zara, jak ty zarabiasz , a ja nie to uważam że jednak tracę 😁

3 minuty temu, lusjan napisał:

Głupie gadanie o bilansie, co z tego, że mogli mi zwrócić 23%, skoro wpierw musiałem to zapłacić? Vatowcy nie stracą, tylko przez jakiś czas będą żałować, że nie są na ryczałcie, chyba, że te 7% też ruszą, w co nie wierzę. W sumie to wciąż sporo produktów można kupić bez vat, także ja już się przyzwyczaiłem :D

Opublikowano
9 minut temu, slawek74 napisał:

na ,,sztuki,, jest więcej RR ale watowcy pewnie większą kasą obracają 

Czasami byś się zdziwił. Jak traktor kupowałem to tak sobie z finansistą pogadałem o VAT to mówił, że ma klienta 120 dojnych który jest na ryczałcie i co rok w coś inwestuje a na VAT nie przechodzi. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v