Polecane posty

Wiadomość z agroFakt.pl

Agrest    22472

Kupione 7t siarczanu potasu z azotem NK(s) 5,2-43-38 4000zł/t.

Będzie może na pogłówne nawożenie wiosną.

stach12    868

nawozu i tak  produkować  pewnie nie będą , bo muszą oszczędzać gaz   

prezesom trzeba płacić i załodze ,  wymyslili więc że dopłacą sami   sobie

a januszom   kazali   faktury zbierać  haha

komizmo    2617

To ten wywiad w którym gadał, że węgla to może i zimą nie będzie ale za to jabłek jest urodzaj

hubertuss    3816

Morawiecki mówił na wiecu na Podlasiu, że węgiel będzie w kwietniu więc co się martwicie. Będzie. Tanie nawozy też kiedyś będą jak większość gospodarstw upadnie. Tak jak węgiel będzie jak zima minie. Tak działa najbardziej ponoć pro rolniczy i pro wiejski rząd.

mysza103    1832
1 godzinę temu, Andpol napisał:

A mówili faktury zbierać i znowu oszukali.

Kto ci tak mówił , bo ja już z miesiąc temu słyszałem że będą się starali tak zrobić żeby produkcja nawozów była tańsza , i raczej będą dopłacać zakładom nawozowym , a jeśli nic z tego nie wyjdzie to możliwe że powtórzą wówczas z dopłatami , jak w tym roku, a na pewnonikt nie mówił że ,,ludzie zbierajcie faktury nawozowe , bo na wiosnę będziemy wam dopłacać do tych faktur'' , 

Ja miałem się rzucić na ten mocznik importowany i kupić 10 ton , ale jednak się jeszcze trochę wstrzymam do listopada , i wtedy się zobaczy się co to z tymi cenami wymyślą 

• Like 1

Taurus83    880

Gówno prawda przecież galan mówił że będą dopłaty do nawozów tylko faktury dopiero od września. Także żadnych dopłat dla zakładów nie będzie!

Kabanos    71

Zakłady dostaną dopłatę , prezes nagrodę za rekordowe zyski , prywaciarz sobie podniesie cenę a my będziemy bulić .

Mariusz2903    1100
8 godzin temu, MrCziken96 napisał:

Jakie macie opinie na temat npk czy pk z Tarnogran oraz z Luveny -lubofos?

Tarnogranu u mnie nie nadążają dowozić bo Polifoski brak no i cena działa na wyobraźnię 300 zł za metr . Forumowicze mają złą opinię o Tarnogranie a ja znam ludzi co go stosują od lat , sam go siałem ale nie mam zdania .

GRZES1545    7758
Dnia 21.09.2022 o 13:37, Marl napisał:

A jakie wyjście? Nie nasypiesz NPK pod zasiew to będzie zniżka plonu. 2 do 3 sezonów i już będzie kiepsko. Nawozy w sprzyjających warunkach dają mega zwyżkę plonu. Jakby się nie opłacało to nikt by nie kupował. Już straszyli ze pszenica będzie po 800-900 i nie sprawdziło się. Kto ma kasę to kupi nawet 50% nawozu i zastosuje. Ceny wszystkiego wzrosły ale to wina UTRATY WARTOŚCI PIENIĄDZA. Jeden trudny rok z nawozami i już upadek gospodarstwa? K****, nie przesadzajmy:)

Jak cena zbóż zejdzie na 800-900 zł to nie jeden będzie tu pisał po uja...mi był ten nawóz 😬

Zboża z UA w cenie jak wyżej jadą do naszego kraju i to ostro. Są pośrednicy którzy stawiają kolejne silosy i magazynują ziarno Ukrainskie licząc na lepszy zarobek, jest szansa że po nowym roku ceny ruszą w górę wtedy może i nas będzie stać na polifoske po 6 tys.

Gość   
Gość
4 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Jak cena zbóż zejdzie na 800-900 zł

a zejdzie?

Agrest    22472

A ja wyprzedaję się ze zbóż. Zawsze robiłem to od grudnia lub stycznia. Czy dobrze zobaczymy z kilka miesięcy.

• Like 1

Gość   
Gość
1 minutę temu, Agrest napisał:

A ja wyprzedaję się ze zbóż.

no skoro już kasa wzieta była....

Gość   
Gość

no jakoś tak zrozumiałem. napisałeś że sprzedane, a kasa dawno wydana... żle odczytałem?

Edytowano przez Pafnucy

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.

• Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      W jakich cenach kupujecie paliwa w 2023 roku? Jak Waszym zdaniem będą się kształtować ceny po przywróceniu 23% VAT? Olej napędowy kupujecie w hurcie czy detalicznie na stacji? Czy paliwo będzie tańsze? Jaki wpływ na koszt paliw będzie miała sytuacja z wojną na Ukrainie w ujęciu globalnym? Zapraszam do dyskusji.
      Temat z cenami z 2022 roku:

Znasz kogoś kto zamówił, czy info ze słyszenia?
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez wiki868
      Witam.  Posiadam łąki z których zbieram 2 pokosy rocznie.  Końcem mają początkiem czerwca zbieramy siano I   końcem sierpnia  zebraliśmy potraw.  Zbieramy potraw wcześniej nie we wrześniu z racji  szybszego i lepszego wysuszenia.   Mamy  koniec września. Łąki tak pięknie odbiły ze mamy 20-25cm  trawę na nich.  Myślałem o skoszeniu tej trawy I zwiezieniu na pryzmę i zrobienia z tej zielonki   kompostownika-obornika jak zwał tak zwał. Będzie tego z 30ha.   Co Wy ns to?  Jest to opłacalne?   Mam możliwość polewania tego  gnojowka.  Czy będzie to miało wartosc dla gruntów ornych? Czy to ma sens?  Warte zachodu.  Wyczyszcze sobie łąki pod  przyszly sezon sianokosow. 
    • Przez kowal1108
      Jak w temacie. Jakie są u Was ceny żyta? 
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj