Polecane posty

witejus    7917
4 minuty temu, strzechu napisał:

Na wszystko rolnicze na co był VAT 5% bedzie VAT 0% od 1lutego . Rzepak jest na 8% i najprawdopodobniej tak zostanie

GDZIEŚ TO WYCZYTAŁ?na rzepak 8%? pierwsze słyszę.8% było dwa lub trzy lata temu

Edytowano przez witejus

pedro2    6094
22 minuty temu, przemek28_28 napisał:

Bo może te 2% to nie jest coś nad czym warto sie zastanawiac????? Sprzedaż za 1mln to masz 20000 No sporo kasy, prawda????? Ale kupisz 10000l paliwa i odliczysz 23% to ile jest?????Odliczysz ze wszystkich części, oleju, maszyn te 23% to uważasz ze te 2% to jest nadal coś nad czym warto sie zastanawiac????? 

Nie musi. 

Legalne??????

Mi nie musisz tego tłumaczyć 🙂 yebnąłeś gafę i tak wiem, że się nie przyznasz. Skoro liczysz i podajesz dokładnie to licz wszystko dokładnie 🤷 do tego księgowa... Gospodarstwa są różne i te "grosze" czasami mogą zrobić różnice. To tyle, nara 👋 

..

Tigon    1249

no dobra ale ktoś po drodze ten vat musi zapłacić? np młyn kupuje pszenice brutto a mąkę będzie sprzedawać netto? 

Edytowano przez Tigon

Wiadomość z agroFakt.pl

Tigon    1249

I w tej tabelce są "zboża", ciekawe jak to interpretować 

Edytowano przez Tigon

arek_124711    202
8 minut temu, stach12 napisał:

na zerowy wat na żywność unia zgodziła się już dawno i od lutego ma wejść w życie

Na zywnosc w sklepie tak jak agrest pisze. 

przemek28_28    1883
5 minut temu, pedro2 napisał:

Mi nie musisz tego tłumaczyć 🙂 yebnąłeś gafę i tak wiem, że się nie przyznasz. Skoro liczysz i podajesz dokładnie to licz wszystko dokładnie 🤷 do tego księgowa... Gospodarstwa są różne i te "grosze" czasami mogą zrobić różnice. To tyle, nara 👋 

Panie ładny kupowałeś niedawno ciagnik przeszedłeś na VAT czy nie???? Jeśli tak to po co skoro te 2% tak boli dupsko…………

fezoi    170

Gazeta też nie jest na 100% pewnym źródłem , trzeba czekać , obserwować .

witejus    7917
1 godzinę temu, kat napisał:

Na ryczałcie chyba też nie dokładasz?

Nie dokładam i nie zazdroszczę tylko wk..ia mnie zazdrość że ktoś kupi po tyle co ja.

• Like 1

pedro2    6094
1 minutę temu, przemek28_28 napisał:

Panie ładny kupowałeś niedawno ciagnik przeszedłeś na VAT czy nie???? Jeśli tak to po co skoro te 2% tak boli dupsko…………

😂😂 Jestem od 7 lat krzykaczu. Dobrze wiesz, że nie chodzi o żaden ból dupska (chyba że twój) tylko o to, że mało wiesz i źle liczysz🤷

..

krychu    132

Po ile panowie w waszych okolicach jest ultra 8, bądź Polifoska 6, 8?

• Like 1

arek_124711    202
1 minutę temu, krychu napisał:

Po ile panowie w waszych okolicach jest ultra 8, bądź Polifoska 6, 8?

Czluchow 2830

strzechu    241
6 minut temu, przemek28_28 napisał:

Ciągnik VATowiec kupuje 23% taniej , a zboże sprzedaje 7% taniej jak RR - nie możesz tego inaczej liczyc

Co do cen nawozów , sami zaczynają dzwonić z propozycjami 2650n za rsm32 przy 25t

driver24    689
7 minut temu, Tigon napisał:

I w tej tabelce są "zboża", ciekawe jak to interpretować 

Wg mnie vat na zboża od lutego bedzie 0% bo obecnie jest na 5%, a dla ryczałtowca jest 7% i myślę że tak zostanie. Ale czas pokaże jak będzie. Ps. Na szybko wszystko bez wyjasnien itd, jak to wszystko u nas ostatnio, cyrk. 

stach12    868

najbardziej za wysoką  inflację odpowiedzialny jest rolnik i to on beknie przy jej obniżaniu najbardziej  i nie ważne czy watowiec czy ryczałtowiec

hodowcy trochę mniej ale  dostali rekompensate w postaci drogiego  produktu ubocznego przy produkcji  czyli nawozu

dlatego ponieważ za produkcje zarobił więcej , a nie miał gdzie wydać / nie dał zarobić innym bo coronawirus go zamknął w domu , podobnie jak większość obywateli

firmy które najbardziej na tym ucierpiały dostały miliardy z tarczy , na dodatek ludziom pozamykanych w domach miliardy zostały w kieszeniach nie wydane i są tego efekty

tu obniżanie watu nie pomoże tu potrzeba żeby cena wzrosła x 2 albo połowe banknotów spalić hahah problem w tym że  oszczędności mają nie wszyscy

Tigon    1249
19 minut temu, witejus napisał:

Nie dokładam i nie zazdroszczę tylko wk..ia mnie zazdrość że ktoś kupi po tyle co ja.

to dopisz że wk***iają Cię śmieszki ryczałtowców że sprzedają zboża drożej i dobrze tak vatowcom.

Edytowano przez Tigon

arek_124711    202
1 minutę temu, strzechu napisał:

Ciągnik VATowiec kupuje 23% taniej , a zboże sprzedaje 7% taniej jak RR - nie możesz tego inaczej liczyc

Co do cen nawozów , sami zaczynają dzwonić z propozycjami 2650n za rsm32 przy 25t

Daj kontakt?

przemek28_28    1883
2 minuty temu, pedro2 napisał:

😂😂 Jestem od 7 lat krzykaczu. Dobrze wiesz, że nie chodzi o żaden ból dupska (chyba że twój) tylko o to, że mało wiesz i źle liczysz🤷

Ja liczę swój stan konta i ile muszę wydac/dopłacić, a ile mogę zyskać. Tyle. Tylko jak liczymy netto do netto to te 2% nie robi żadnej różnicy. Ja dopłaciłem VAT w latach jak nie było inwestycji a były sprzedaże. Tyle. 

2 minuty temu, strzechu napisał:

Ale ja nie licze inaczej. To Pedro mi tu wyjeżdza. Przejście na VAT było świadoma decyzja. I nigdy nie kombinowałem ze sprzedażą czegoś na wuja, ciotkę szwagra konia syna. Sprzedaje na siebie i kupuje na siebie. 

witejus    7917
3 minuty temu, Tigon napisał:

to dopisz że wk***iają Cię śmieszki rr że sprzedają zboża drożej i dobrze tak vatowcom.

Nie zauważyłem tych śmiszków

Tigon    1249
2 godziny temu, witejus napisał:

Tylko jak do tej pory vatowcy kupują taniej o vat to dobrze,jeśli teraz ryczałtowcy kupią nawozy  (o ile kupią) w tej cenie co vatowcy to nagle jazgot się podniósł .I jeszcze by chcieli zwrotu vatu którego nie zapłacili.🤬

np

Wie ktoś gdzie na Podkarpaciu okolice Przeworsk-Jarosław jest dostępny mocznik?

Edytowano przez Tigon

stach12    868
19 minut temu, Agrest napisał:

Produkty żywnościowe w sklepie A nie produkty rolne w skupie

taa w sklepie będzie mąka bez watu a za sklepem z watem  

młynarz rolnikowi wat zapłaci a piekarnia mu powie że wat zerowy

Tigon    1249
Przed chwilą, stach12 napisał:

młynarz też się rozlicza na zasadzie vatu chyba? więc za zakup u ryczałtowca mu wrócą a od vatowca nie ma znaczenia.

2 minuty temu, witejus napisał:

O czym ty?

No odpowiedziałem Ci na post wyżej.

pedro2    6094
6 minut temu, przemek28_28 napisał:

Ja liczę swój stan konta i ile muszę wydac/dopłacić, a ile mogę zyskać. Tyle. Tylko jak liczymy netto do netto to te 2% nie robi żadnej różnicy. Ja dopłaciłem VAT w latach jak nie było inwestycji a były sprzedaże. Tyle. 

Ale ja nie licze inaczej. To Pedro mi tu wyjeżdza. Przejście na VAT było świadoma decyzja. I nigdy nie kombinowałem ze sprzedażą czegoś na wuja, ciotkę szwagra konia syna. Sprzedaje na siebie i kupuje na siebie. 

Liczysz inaczej i sam to pokazałeś, inaczej nie było by tematu. Tylko o ten szczegół chodzi. nie masz jajek żeby się przyznać to będziesz krzyczał i odwalał kitę 🙂 nie mówię, że liczysz całkowicie źle, ale nie uwzględniłeś w tym co podałeś tej małej różnicy. Małej ale jednak różnicy, o której wielu na vat zapomina / nie ma pojęcia. Ot i cała burza przez to. 

..

fezoi    170
7 minut temu, stach12 napisał:

Waty to są w gniazdku , w ścianie .

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.

• Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      W jakich cenach kupujecie paliwa w 2023 roku? Jak Waszym zdaniem będą się kształtować ceny po przywróceniu 23% VAT? Olej napędowy kupujecie w hurcie czy detalicznie na stacji? Czy paliwo będzie tańsze? Jaki wpływ na koszt paliw będzie miała sytuacja z wojną na Ukrainie w ujęciu globalnym? Zapraszam do dyskusji.
      Temat z cenami z 2022 roku:

Znasz kogoś kto zamówił, czy info ze słyszenia?
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Pablos_1970
      Witam  ma  ktoś  namiar   na  dostawcę  wysłotek  mokrych  po  optymalnej  cenie  pow  ostrołęcki .
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj