Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
melon10641 napisał:

10 minut temu, JarekBazydlo napisał:

W tamtym roku kolega jechał na samym nitrospeed39 i miał fajny plon. Grzyb nie atakował jakoś z większą presją. A i tak jakoś zabieg grzybowy będzie trzeba zrobić. Ja go traktuje jako dodatek w krytycznych fazach na zapotrzebowanie na azot.

Jaja sobie robisz? Chyba ci kolega mocno naściemniał a ty się nabrałeś. Cały azot dolistne dać? :D

Poza tym co ty za głupotki opowiadasz? Krytyczne fazy na zapotrzebowanie azotu?  Wtedy azot musi być już w ziemi i pobierany przez korzenie. Jak nie było kasy by sypnąć granuli/rsmu to już oszukiwanie samego siebie dawać dolistne w jakiś "magicznych" specyfikach. , Reszta taki azot jest zawsze kosmicznie drogi w porównaniu do standardowych nawozów.

A jak jest sucho i azot się nie rozpuścił to dodanie dolistne może tylko roślinie pogorszyć stres związany z susza. 

Tak cały N nalistnie dawał sam się z tego śmiałem. Dawał tak na żyto i pszenżyto.

Każdy wie swoje i robi jak uważa.

Opublikowano

Ja uważam że wszystkie specyfiki czyli tzw dokarmianie dolistne daje osobiście w pszenicy tylko do liścia flagowego chyba że jest deszczu w opór to na liść flagowy również ale tylko w nocy. Na rzepak daje tylko do fazy w miarę luźnego paka. Robię tak bo w puźniejszych fazach można zrobić więcej szkody jak pożytku. W rzepaku będę jechać tylko na saletrze w zbożach zobaczę ale myślę za saletrzak i po tygodniu mocznik i ma tym koniec. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, soltys48 napisał:

Tak. Z saletra zazwyczaj 1 marca wjeżdżam 

Mocznik w okolicy 1 kwietnia to moim zdaniem trochę późno patrząc na to w jakiej fazie rozwojowej zalecają go podać na drugą dawkę.

Najważniejsze by na przyczepach i w portfelu się zgadzało. 

Edytowane przez misio3p
Opublikowano
13 minut temu, mysza103 napisał:

Trochu nie bardzo z tym podaniem mocznika jak proponujesz , o ile rsm dajesz przy pierwszym kolanku to on w jakimś stopniu już ci zacznie działać niedługo po rozlaniu (choć uważam że i tak chwilę wcześniej się powinno podać , ale mniejsza o to )to mocznik powinien iść najpóżniej przy strzelaniu w żdzbło , żeby na 1 kolanko już ten mocznik działał , a nie że dasz mocznik na 1 kolanko , bo nim zacznie działać to już będzie 3 kolanko i redukcja w kłusku juz może nastąpić zapewne 

To co podkreślilem to moim zdaniem najistotniejsze przy N2. Jak mamy już 1 kolanko to max liczba pieterek jest zaprogramowana. Wydaje mi się, że z N1 azotu powinno starczyć dla tej fazy ale niech roślina ma pod dostatkiem. U nas stosowaliśmy kilka lat rsm na 2 dawke i szła pod koniec fazy krzewienia albo początek strzelania w źdźbło. Ale to tylko moje myślenie, ekspertem nie jestem a z rolnictwa jestem tylko technikiem (ale nie po kursie 😛

@Jarek ja mam 31 lat ale wyznaje stara szkołę: jak się nie najesz obiadem to ci ciastko po obiedzie nie pomoże. Jedzenie dla roślin powinno iść przez korzeń a przez liść to już tylko mikro których albo brakuje albo są szczególnie pobierane przez roślinę. 

Opublikowano
2 minuty temu, Kobi napisał:

Co myślicie żeby na N1 w pszenicy zmieszać saletrę z mocznikiem ???

Wymieszaj wymieszaj... Tylko koniecznie poczekaj z godzinę zanim na pole wyjedziesz. Ładnie saletra "wchłonie" mocznik..

Raz się tylko dałem namówić na sypanie na przemian mocznika i saletry w jeden zbiornik... Aż ciekło z niego 

• Haha 3
Opublikowano
12 minut temu, misio3p napisał:

Mocznik w okolicy 1 kwietnia to moim zdaniem trochę późno patrząc na to w jakiej fazie rozwojowej zalecają go podać na drugą dawkę.

Najważniejsze by na przyczepach i w portfelu się zgadzało. 

Szczerze to z upraw jedynie pszenica mi nie wychodzi. Pszenżyto sprzedane plon uzyskany z 18.65ha to ok 156t w tym było pod 4ha VI klasy,jęczmień rok temu dokładnie 9.96t/ha(w tym roku wszystko zostało)

Więc chyba się sprawdza w tych uprawach. 

Pszenica dla mnie porażka,może 6t z całości wyjdzie średnia,przy czym była działka 2ha gdzie było dwucyfrowo

Opublikowano

Myślałem dać 200kg saletry i 150kg mocznika razem za jednym razem. Ale skoro to zły pomysł to odpuszczę.

Rozsieje saletrę, umyj rozsiewacz i wtedy dopiero mocznik. Innej opcji nie widzę.

Opublikowano

Myślałem dać 200kg saletry i 150kg mocznika razem za jednym razem. Ale skoro to zły pomysł to odpuszczę.

Może i dobry pomysł ale w dwóch przejazdach, łączyć w zbiorniku saletry wraz z mocznikiem nie polecam

Opublikowano
27 minut temu, Kobi napisał:

Co myślicie żeby na N1 w pszenicy zmieszać saletrę z mocznikiem ???

Super pomysł RSM w rozsiewaczu Przecież z tego się zrobi błoto -podstawy nawożenia się kłaniają 

Opublikowano

bez obornika to na V nic nie urosnie a na IV B to ze 4 wyciagniesz w dobrym roku..

10 godzin temu, Peron napisał:

Jak nadkole ze światłem urwiesz w nowym, albo zaczep wyrwiesz przy wyciąganiu z pola, to przy nowym bardziej boli, niż przy starym. 

jak dobrze ze dzisiaj wrege blotnika wyrwalem w starym zetorze.

8 godzin temu, magnum123 napisał:

Odnośnie wapna. Jak to jest z, Vat-em ? 

urzad skarbowy w pajecznie weszyl w tym roku-musialem pisac wyjasnienia, kopie nakazu platniczego. 

bo sprzedaz wapna dla rolnika byla na 8 % a dla handlowca 23 %

Dnia 4.12.2022 o 09:27, Unexpected napisał:

Ile mogą policzyć za wywóz wywrotki kukurydzy mokrej, odległość w jedną stronę 18km?

Słyszałem o cenach 600-800zł za taką odległość, trochę to śmieszne..

ja placilem niedawno za podobna odleglosc 700 zl

Opublikowano
58 minut temu, Tigon napisał:

ja mocznika nie stosuje ale z tego co piszą to pełny rozkład jak jest ciepło i wilgotno dwa tygodnie a jak zimno to miesiąc ale pierwszy dostępny jest już po paru dniach a nawet i pierwszego jak posiejesz w lekką rosę. 

Mocznik potrzebuje 100 stopni Celsjusza na rozpuszczenie i jak jest w dzień po 10 stopni to dopiero po 10 dniach będzie działał, a jak po 20 stopni to wystarczy 5 dni.

Kilka lat stosowałem na pierwszą dawkę saletra 200-220 kg a na drugą mocznik 150-180kg w fazie końca krzewienia na plony i parametry nie narzekałem.

Opublikowano
23 minuty temu, szymon09875 napisał:

Rozsieje saletrę, umyj rozsiewacz i wtedy dopiero mocznik. Innej opcji nie widzę.

A po co myć, nie przesadzaj

Opublikowano

Jak szybko wysiejesz to nie powinno się nic stać.

Z nieco innej beczki pamietam jak kiedyś ulewa mnie zastała podczas rozsiewu saletry, ale to lało konkretnie. 10 minut mi zajęło dokończenie zbiornika i w środku nic nie zostało, caly czas sie rowno rozsiewało, woda cały czas tylko przelewała się przez otwory a nic się z nawozem nie stało. Ale pewnie jakbym zrezygnował z rozsiewu i wrócił do domu to następnego dnia już bym łopatą musiał wybierać 

Opublikowano
24 minuty temu, miwigos napisał:

A po co myć, nie przesadzaj

Bo dłubałem tą papkę z węży i rozdzielacza. A sypane było zawsze do pustego zbiornika. Także wiem co potrafi zrobić taka mieszanka. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v