Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jedyna uprawa która potrzebuje niskich nakładów na ha jest dobry dzierżawca za 2-2.5k/ha😎😎😎😎😎😎

21 minut temu, Badwolf napisał:

Po to jest forum żeby podyskutować na ten temat. Jeśli coś jest niezgodne z twoimi przekonaniami, to nie jest powód do zwady. Każdy robi co chce, pisze co chce. Śmieszą mnie internetowe pieniacze. 

Zazwyczaj te pieniacze co w necie szczekają najbardziej, w realu jak to pisał Strongman...😆

A mnie śmieszą ludzie którzy czuja się bardzo mocni za klawiatury nie widząc ,,przeciwnika”, bo gdy ktoś jest rzeczywiście mocny i gdzieś latał w dziwnych sytuacjach to wie że do każdego przeciwnika trzeba podchodzić rozsądnie, w walce często jeden celny strzał decyduje o wyniku starcia, No chyba ze ktoś wychował się na Rockym to co innego🤣

Opublikowano (edytowane)

Rzepak zawsze wymagał nakładów, bywały czasy, że inwestowało się 3000 na hektar, zebrało się 3 tony po 1200 i trzeba było żyć dalej. W tym roku 6-7 tysięcy trzeba inwestować, żeby zebrać te 4 tony i trzeba się z tym pogodzić, albo tak jak ktoś wyżej pisał posiać uprawy nie wymagające wysokich nakładów.

Ostatnie dwa lata jak ktoś mądrze kupował nawozy, prowadził uprawę z głową i nie doświadczył ekstremalnej suszy to zarobił bardzo duże pieniądze i to nie tylko na rzepaku. A jak ktoś do tego jeszcze przetrzymał w magazynie do wiosny to już zyski robiły się kosmiczne.

Pojawiło się niedawno pole na sprzedaż w okolicy, 4,2ha w jednym kawałku, cena? 500 tysięcy. Sprzedane.

Edytowane przez oregano
Opublikowano
19 minut temu, przemek28_28 napisał:

Jedyna uprawa która potrzebuje niskich nakładów na ha jest dobry dzierżawca za 2-2.5k/ha😎😎😎😎😎😎

A mnie śmieszą ludzie którzy czuja się bardzo mocni za klawiatury nie widząc ,,przeciwnika”, bo gdy ktoś jest rzeczywiście mocny i gdzieś latał w dziwnych sytuacjach to wie że do każdego przeciwnika trzeba podchodzić rozsądnie, w walce często jeden celny strzał decyduje o wyniku starcia, No chyba ze ktoś wychował się na Rockym to co innego🤣

Chodzi mi o to ze niektórzy tutaj kozacza na forum. Mnie ciekawi czy tak w realu też cwaniacza w taki sposób. Zawsze był większy nakład na rzepak niż na pszenice, to oczywiste. Poprostu trzeba brać pod uwagę ze bańka kiedyś jeb*ie i trzeba rozsądnie planowac budżet. I brać różne opcje pod uwagę. Mnie to nie dziwi, ze tutaj takie średnie plony są (na forum), rolasy lubią koloryzowac

4 minuty temu, oregano napisał:

Rzepak zawsze wymagał nakładów, bywały czasy, że inwestowało się 3000 na hektar, zebrało się 3 tony po 1200 i trzeba było żyć dalej. W tym roku 6-7 tysięcy trzeba inwestować, żeby zebrać te 4 tony i trzeba się z tym pogodzić, albo tak jak ktoś wyżej pisał posiać uprawy nie wymagające wysokich nakładów.

Jakby to było w życiu tak jak mowisze ze dajesz nakład 7 tys i masz 4 t rzepaku, to bym się z tobą zgodził. Niestety zycie pisze różne scenariusze. Poza tym nie wiadomo po ile te wirtualne ( daj ci Bóg żebyś skosiła tyle) 4 t sprzedasz za rok.

Opublikowano
2 minuty temu, przemek28_28 napisał:

Tu masz racje. Znam pare osób co sieja np 5-10ha jednej uprawy a jak młócą/kopią to znika 1-2ha, na pytanie gdzie reszta to mówią żeby nie liczyc 10ha bo 2 uschło bo susza🤣

U mnie na wiosce poniżej 3 ton to rzepaki nie sypią. Za to mój przyjaciel po usługach jeździ i mu waży kombajn w zbiorniku ich zbiory... 😆 Największa Lichota to daje im 3 t. Jak powiedziałem do typa kiedyś, ze mi na kawałku obok dał ciut więcej, a wizualnie dużo był lepszy, usłyszałem: "taki niepozorny to sypie". Dlatego rozwazam prowadzenie "niepozornych plantacji"

Opublikowano
33 minuty temu, przemek28_28 napisał:

Gorczyca, facelia, może gryka... tylko dzie to sprzedać w ilościach tirowych 🤔 (no gryka to chyba kaszarnie, a reszta?). Tyle że o to też trzeba zadbać jak rośnie a potem oczyścić.

Na zbożu w tym roku koszty miałem jakieś 500-550zł na tonie gotowego w magazynie (mimo całości nawozu kupionego po 3k średnio, bez wliczania dopołat do ziemi i nawozu, ale i bez liczenia robocizny, przy plonach rzędu 6,5t/ha).Teraz będzie 600-650 jak urośnie tak jak poprzednio, a jak nie urośnie to będzie z 800zł- ale zasiać dla zwierząt coś trzeba. To jest tylko paszówka, ale jednak da się taniej.

Opublikowano
24 minuty temu, Badwolf napisał:

Jakby to było w życiu tak jak mowisze ze dajesz nakład 7 tys i masz 4 t rzepaku, to bym się z tobą zgodził. Niestety zycie pisze różne scenariusze. Poza tym nie wiadomo po ile te wirtualne ( daj ci Bóg żebyś skosiła tyle) 4 t sprzedasz za rok.

Znasz swoje pola, wiesz ile możesz zebrać rzepaku i jak wiesz, że 4 tony są nierealne to robisz inwestycje na 3 tony. U mnie 4 tony są realne i robię takie nakłady, żeby te 4 tony było. Po ile sprzedam tego nie wiem, taki urok rolnictwa. Jak chcesz mieć zagwarantowane pieniądze to idź na etat, odrobisz swoje i pewne pieniądze na konto wpłyną miesiąc w miesiąc.

Opublikowano

A tak wogóle to o co Wam chodzi? Kolega zaczął od tego postu. I co w nim jest takiego że tak nakręciliście się na kolegę?

16 godzin temu, Badwolf napisał:

Na słabych glebach to moim zdaniem trzeba wchodzić w ekologię, bo przy tych cenach to będą robić za darmo. To już nawet nie chodzi o nawozy, ale SOR, paliwo, części, robocizna skoczyły drastycznie. Ja sobie policzyłem, ile rzepak będzie kosztował mnie tylko jesienią. I to ja jeszcze kupiłem w żniwa większość. Już się skłaniam powoli do kukurydzy, bo ten rzepak to studnia bez dna 

Czepiacie się wszystkiego i etat proponujecie...

Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

A tak wogóle to o co Wam chodzi? Kolega zaczął od tego postu. I co w nim jest takiego że tak nakręciliście się na kolegę?

Bo tu wychodzi już słoma z butów i brak wychowania. Musisz myślec tak jak oni i robić jak oni. Takie te nasze rolasy😂😂

Internetowe do tego hah

Opublikowano
15 minut temu, Agrest napisał:

Nikt się nikogo nie czepia, dyskutujemy i wymieniamy się poglądami. Proponujemy etat bo jak ktoś chce gwarancji ceny w przyszłe żniwa, to takie rzeczy nie w rolnictwie. W rolnictwie zawsze było ryzyko niskiej opłacalności, było ryzyko tragicznych cen skupu płodów rolnych, było ryzyko suszy, gradu itd.

Opublikowano
17 minut temu, Tomek90 napisał:

Chodzi o to ze rzepak zawsze miał duże nakłady, a co wzrosło w tym roku tak? Metazachlor czy dimetachlor 100%? Azot ok, ale on idzie też w kukurydzy 🤷‍♂️

Mi saletra wzrosła na ten sezon z 2.2 do 3740, mocznik mi wzrósł z 3 tys do 5.9. npk mi wzrosło z 1300 do 4000 . Nasiona podrożały, paliwo wzrosło z 5.5 do +7. Części idą do góry. Ty w innym świecie żyjesz? Czy ty z tych forumowiczów co na 5 lat nakupił wszystkiego bo wiedzieli ze podrożeje hah

Mało tego . Znam takich, co im zdrożało jeszcze bardziej 

A ile rzepak zdrożeje względem 3330 brutto? Chętnie przeczytam i zrobię screena żeby przypomnieć ci za rok

Opublikowano
7 minut temu, Badwolf napisał:

Mi saletra wzrosła na ten sezon z 2.2 do 3740, mocznik mi wzrósł z 3 tys do 5.9. npk mi wzrosło z 1300 do 4000 . Nasiona podrożały, paliwo wzrosło z 5.5 do +7. Części idą do góry. Ty w innym świecie żyjesz? Czy ty z tych forumowiczów co na 5 lat nakupił wszystkiego bo wiedzieli ze podrożeje hah

A ile rzepak zdrożeje względem 3330 brutto? Chętnie przeczytam i zrobię screena żeby przypomnieć ci za rok

I co w kukurydzy nie dajesz tej saletry czy mocznika?? 

Paliwo od 6.85 na teraz. 

3t rzepaku na koszty nawet teraz nie idzie gdzie kiedyś szło. 

Nasiona gorsze podrożały.

Przestań się mazać i napierdalaj na etat. Zasiej ekologię. 

Opublikowano

Nie daje w kukurydzy... napisałem ci o ile mi zdrożała, bo podobno nic nie zdrozalo. Kurka, zmień lekarza facet. To jest właśnie to co mówiłem. Brak ci argumentów(wychowania i obycia) więc robisz wiochę. 

Opublikowano
Tomek90 napisał:

7 minut temu, Badwolf napisał:

I co w kukurydzy nie dajesz tej saletry czy mocznika?? 

Paliwo od 6.85 na teraz. 

3t rzepaku na koszty nawet teraz nie idzie gdzie kiedyś szło. 

Nasiona gorsze podrożały.

Przestań się mazać i napierdalaj na etat. Zasiej ekologię. 

Nie przypominam sobie aby szło 3 tony rzepaku na hektar nakładu. Zawsze było w okolicy 2 ton

Opublikowano (edytowane)

15t kurzak

Nasiona 240zl

Navigator 0.2 + dimetachlor 1.5 230zl

Garminicyd dawka perz 55zl

Fungicyd + bor + mangan + molonden 130zl

Wapno 100zl

Orka 350 zl

Siew 350 zl

Obornik rozwiezienie 100zl?

+ ubezpieczenie 

Podatek jest albo niema, zależy czy dzierżawa czy nie. 

Jesień zamknięta poniżej 2000?

14 minut temu, Badwolf napisał:

Nie daje w kukurydzy... napisałem ci o ile mi zdrożała, bo podobno nic nie zdrozalo. Kurka, zmień lekarza facet. To jest właśnie to co mówiłem. Brak ci argumentów(wychowania i obycia) więc robisz wiochę. 

A ty zmień agrotechnikę skoro cie dziwią plony 4t rzepaku, a co powiesz dopiero przy 5t?

4 minuty temu, hardkor113 napisał:

Nie przypominam sobie aby szło 3 tony rzepaku na hektar nakładu. Zawsze było w okolicy 2 ton

To się zmienia, kiedyś przy cenie 1100-1200 rzepaku tyle wychodziło z amortyzacja ubezpieczeniem podatkiem i kredytem. 

Edytowane przez Tomek90
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v