Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zagrożenie jest takie, że nie dadzą ludzie nawozu wcale, jednostki z braku dostępności, reszta z drożyzny, a wtedy zobaczymy co urośnie tak naprawdę i jakie będą ceny żywności, widać na trzodzie z błędów nikt niczego się nie uczy.

5 minut temu, krilan06 napisał:

A jakie to zagrożenie jak na każdym kroku powtarzają że rolnik produkuje, ale po jakich kosztach to już nie wspomną 

Edytowane przez Desperado
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Desperado napisał:

Za komuny też bywały braki nawozów, ale przynajmniej cena była mała i stała w miejscu. Nie wiem od czego jest minister rolnictwa i czym się zajmuje, skoro nie zajmuje się sprawami zagrożonego bezpieczeństwa żywnościowego.

A niby kto stara się żeby jak najwięcej zboża wjechało z Ukrainy ? Toć to przecie dbanie o to żeby zboża nie zabrakło i bezpieczeństwo żywnościowe zapewnia , a że naszym kosztem , to, już inna bajka.

Jak by patrzeć na cały kraj ogólnie , jak na agrofoto , to można by odnieś wrażenie że zdecydowana większość już nawozy ma kupione , przynajmniej tutaj duże grono pisało i pisze że nawóz na cały rok ma 

Edytowane przez mysza103
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, sylwek23111 napisał:

Albo brak, albo wstrzymują sprzedaż myśląc że jeszcze zdrożeje. Przecie wiadmo, że bez azotu nic nie urośnie.

Nikt nic nie wstrzymuje dlatego ze myśli ze coś zdrożeje , po prostu tego nawozu nie  ma.......w czerwcu przewidywałem ze tak będzie ale nie sądziłem ze stanie się to tak szybko , często inni użytkownicy mieli inne zdanie  , udowadnialiśmy sobie  jeden drugiemu kto ma racje......żal mi tych którzy tego nawozu nie mają, ciężko będzie się zapatrzyć w azot na wiosnę ,  ministra rolnictwa bym w to nie mieszał , nie jestem zwolennikiem obecnej władzy rozdawniczej i nigdy nie byłem  nie będę ich nigdy bronił ale sytuacja która jest na rynku przerasta wszystko  i ten pseudo rząd nie naprawi tego problemu , ale niech powie jak jest  a nie mydli oczy ludziom , niech Pinokio wyjdzie i powie ze gazu nie ma i nie będzie  a jak będzie to będą zaopatrywane priorytetowe gałęzie przemysłu i gospodarki i rolnictwo musi poradzić sobie bez nawozów...... 

Edytowane przez youn81
  • Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, przemek28_28 napisał:

Ja przykrylbym go szczelnie, i ze 3 psy uwziął albo chociaż z 1 wilka

W zeszłym sezonie tez paru mędrców pisało że bedzie po 2500 a pozniej ucichli….

w zeszłym sezonie nie było saletry po 6 tyś

3 godziny temu, Kas_nowa napisał:

Wstrzymuję sprzedaż zbóż. 

ja już dawno wstrzymałem po co produkować lepiej jak zboże i rzepak leży na magazynie i nabiera wartości 

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, youn81 napisał:

Nikt nic nie wstrzymuje dlatego ze myśli ze coś zdrożeje , po prostu tego nawozu nie  ma.......w czerwcu przewidywałem ze tak będzie ale nie sądziłem ze stanie się to tak szybko , często inni użytkownicy mieli inne zdanie  , udowadnialiśmy sobie  jeden drugiemu kto ma racje......żal mi tych którzy tego nawozu nie mają, ciężko będzie się zapatrzyć w azot na wiosnę ,  ministra rolnictwa bym w to nie mieszał , nie jestem zwolennikiem obecnej władzy rozdawniczej i nigdy nie byłem  nie będę ich nigdy bronił ale sytuacja która jest na rynku przerasta wszystko  i ten pseudo rząd nie naprawi tego problemu , ale niech powie jak jest  a nie mydli oczy ludziom , niech Pinokio wyjdzie i powie ze gazu nie ma i nie będzie  a jak będzie to będą zaopatrywane priorytetowe gałęzie przemysłu i gospodarki i rolnictwo musi poradzić sobie bez nawozów...... 

Polifoski też nie ma, a nierząd tłumaczy to jakąś awarią w Policach. To zaplanowany i sztucznie wywołany światowy kryzys żywnościowy. Gdyby nie ceny z kosmosu wieloskładnika i byłoby takie zainteresowanie nim jak w poprzednich latach to chłopy szarpałyby się o worki z Polifoską jak o karpia w Lidlu przed świętami.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano

Trzeba będzie chyba zrezygnować z npk , bo nie mogę dorwać Polifoski 

Opublikowano
5 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Polifoski też nie ma, a nierząd tłumaczy to jakąś awarią w Policach. To zaplanowany i sztucznie wywołany światowy kryzys żywnościowy. Gdyby nie ceny z kosmosu wieloskładnika i byłoby takie zainteresowanie nim jak w poprzednich latach to chłopy szarpałyby się o worki z Polifoską jak o karpia w Lidlu przed świętami.

A polifoska  to bez azotu jest ???  Potas z kopalni w wieliczce biorą ???

Opublikowano

Zakupiłem paletę mocznika po marketowskiej cenie 4990. Worki bez inhibitora. Będzie dobrze do opryskiwacza nosić. A bb pójdą w siewnik.

Rozsiewacz o maks rozrzucie 18m przy korzystnej pogodzie dorzuci drobny mocznik na te 18m czy będzie zebra na polu?

Opublikowano
5 minut temu, Dziad932 napisał:

Trzeba będzie chyba zrezygnować z npk , bo nie mogę dorwać Polifoski 

W wlkp resztki Poli 8 za jedyne 4600. Ino brać, a później obgryzać paznokcie czy ceny zbóż nie padną na pysk. :P 

Opublikowano
19 minut temu, GRZES1545 napisał:

Kurła to kup soli potasowej+ superfosfat lub tarnogran i też coś podziała w tej ziemi.

Tarnogran mam ofertę po 2870 , co Ty na to ?

43 minuty temu, JanKrzysztof napisał:

W wlkp resztki Poli 8 za jedyne 4600. Ino brać, a później obgryzać paznokcie czy ceny zbóż nie padną na pysk. :P 

To odpuścić pk 🤔

Opublikowano
5 minut temu, Dziad932 napisał:

Tarnogran mam ofertę po 2870 , co Ty na to ?

To odpuścić pk 🤔

Ja brałem po 2700 tydzień temu, teraz z pewnością drożej . Weź chociaż trochę jak jest lepsze to niż nic.

Opublikowano (edytowane)

Nigdy nie pisałem, że nie kupię azotu. Zaopatrzyłem się w lipcu, bo u  mnie strączki odpadają. Natomiast PK nie będzie i ojciec już  biadoli, że nie urośnie.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano

Pod rzepak poszło 200kg polifoski 6, pod zboża ani grama. Zaoszczędzone pieniądze idą na azot i tak oto kolejny sezon przeleci. Zasobności wysokie lub bardzo wysokie to i 2-3 sezony bez NPK przelecą jak będzie trzeba.

Opublikowano
5 godzin temu, Mss napisał:

Teraz zapomnij że dostaniesz polifoskę

u nas jest dostepna kazda ilość. polifoske 5 kupiłem pod oziminy mi starczy. Mam jeszcze proforme do dzisiaj do zapłaty na polifoske 6 ale chyba odpuszcze sobie  bo bede ten nawóz dopiero pod qq potrzebował a wydatkow peło... soli u nas brak, polidap 5600 saletra 4400, mocznik 5200, 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, sylwek23111 napisał:

A 4690 zł za sól potasową to tak tanio?

Na teraz to tanio, tyle to płaciłem na początku miesiąca a jak wiadomo podwyżek nie brakowało.

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, sylwek23111 napisał:

A 4690 zł za sól potasową to tak tanio?

Ja w piątek kupiłem po 3400 40% Korn kali , to też dla mnie nie tanio ale coś trzeba dać. U ciebie to już zdzierstwo konkretne jeśli ta sama zawartość. 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał:

A niby kto stara się żeby jak najwięcej zboża wjechało z Ukrainy ? Toć to przecie dbanie o to żeby zboża nie zabrakło i bezpieczeństwo żywnościowe zapewnia , a że naszym kosztem , to, już inna bajka.

Bezpieczeństwo  żywnościowe  to  ostatnia rzecz  o  którą  w tym  wszystkim  chodzi   ,  przecież  na  Ukrainie  są  potężne gospodarstwa liczące  po  kilkaset  tysięcy hektarów  należące  do  obcego  kapitału   i ten  kapitał  chce  realizować  zyski  . są  też  ukraińscy  oligarchowie  często  powiązani  z  rasiją   którzy  też  chcą  wypchnąć  swoje zbiory  z  własnych pól  o  powierzchni  setek  tysięcy  hektarów    i  dlatego  póki co  kreml daje  przyzwolenie na  wywóz  zboża  bo  często chodzi  o  interes  ludzi dyskretnie  z  kremlem  powiązanych

Opublikowano (edytowane)

Nie produkują nawozów nie dlatego że gaz jest drogi tylko mają magazyny zasypane pod kurek takie jest moje zdanie…

Edytowane przez kubi13
  • Like 5
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jan88 napisał:

w zeszłym sezonie nie było saletry po 6 tyś

ja już dawno wstrzymałem po co produkować lepiej jak zboże i rzepak leży na magazynie i nabiera wartości 

Masz racje. Dziś byłem na składzie to saletra bb4980 a mały worek 5200.  Ze zbożem też może być różnie, znajomy pracuje w firmie która trzymakurczaki, pewnie kilka milionów sztuk, kurniki ogrzewane są zimą gazem dostali pismo że gazu mogą nie mieć zimą, zarząd na chwile obecna podjął decyzje że zimą kurczaka na będą wstawiać to nie sądzisz że paszy w cały kraju albo całej łuni pójdzie mniej a co za tym zapotrzebowanie na zboże też może spaść?

Edytowane przez przemek28_28
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v