Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, TheraRolnik napisał:

A ile masz kilometrów ogólnie do przejechania ?

22km przejechane :P W godzinę sie wyrobiłem bez problemu :P Ciężarów wielkich nie było, bo 6700 na przyczepie i na skupie tylko waga i od razu kiper i do domu. Przyczepa była klienta

Opublikowano (edytowane)

też Kuj Pom . wszyscy  w  okolicy  jakby  się  zmówili  na  500zł za hektar  i  rzepaki  tak  przejechali   ale  w  pszenice  już  poszli  po 450  - plonu  raczej  niema   ,  wszystko  się  kręci  koło  5 ton  z hektara

Edytowane przez yaroslaw
Opublikowano
Dnia 21.07.2022 o 20:48, Pcheella napisał:

Panowie ile liczyć za zwozke siana? Mój załadunek 3 traktory i 6 przyczep plus rozładunek. 15zl za balota będzie okej? Trasa 6,5km w jedną strone

Ktoś coś?

Opublikowano

jeśli tobie pasuje to ok. 

Myślę, że lepiej przyjąć jakąś stawkę za godzinę pracy. Myślę, że 150-200 / godzinę jest ok.

Najlepiej popracować cały dzień i na koniec zmierzyć ilość zużytego paliwa i dopiero wtedy będzie wiadomo ile się zarobiło.

Opublikowano
Dnia 24.07.2022 o 11:33, kuba9449 napisał:

Ano takie ma znaczenie że jak masz kawałek 10ha to robisz to w 6 godzin a jak masz 10ha w 20 kawałkach to robisz cały dzień.

10 ha w 20 kawałkach nie skosisz w jeden dzień Już to kiedyś przerabiałem paliwa tyle co na 20 ha odpinaj zapinaj heder wózek  jeźdź między autami zjeżdżaj z drogi aby się wyminąć (paranoja) teraz koszę  niby taniej ale niekiedy ponad 30 ha dziennie na pewno ekonomiczniej i moim zdaniem kombajn mniej zniszczony niż na tych 10 ha picli

Opublikowano

Dziś rozmawiałem ze znajomy z dalszej okolicy za usługę koszenia zboża Lexion 450 zmiana z dominatora 98 lub 108 bierze 400 zł/ha, chętnych będzie miał napewno dużo.

W mojej okolicy usługa 500 na większych areałach do uzgodnienia.

Opublikowano
20 godzin temu, sylwek23111 napisał:

400zł/ha to strasznie tanio, w tamtym roku tyle brali. W tym Dominator 98 od 500 do 560 zł/h u nas czyli jak zboże gęste to nawet 600zł/ha wyjdzie, a jak rzadkie to mniej niż 500zł/ha.

Dominator 98 to chyba więcej zrobi niż 1ha na h? To taniej wyjdzie niż 500złha.

Opublikowano
57 minut temu, hardkor113 napisał:

Wjedź w zboże 8-10 tonowe to pogadamy czy hektar zrobi w 45 minut. Chyba ze nikt nie patrzy na straty

Jak nikt nie patrzy na straty -są pracownicy wyznaczeni do kontroli ile leży- dopuszczalne jedno chude  ziarenko na powierzchnię dłoni 15/15 cm .A wydajność zależy przede wszystkim od ustawienia kombajnu -wiatr na prawie 100% górne sito wstępne 15 mm górne  12 mm dolne 8 mm (choć to zależne od plonu i kombajnu ) na bębnie młócącym chociaż dwie nowe listwy szczelina bębna 11 mm bębny domłacające i bębny separujące klepiska na 10 mm   no i dojrzałe zboże .Z takimi ustawieniami przepływ zboża osiągamy na poziomie 40 t na h .Obok prawie nowy Lex 9m  i ani wydajności ani czystości a dusi wydajność na sitach 

Opublikowano
3 godziny temu, hardkor113 napisał:

Ty mówisz o dominatorze 98? Tu jest temat o nim. Nie lecą ci portki przy dolnym sicie na 8mm? Ja w df mam na jakieś 5 bo jak wiecej otworze to portki leca

Ja przy swoim też ustawiam około 5. Przy płonie 8 ton w górę jak ma byc czysto to nie pospieszysz 98.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v