Skocz do zawartości

Co wam się najbardziej podoba w waszych Fergusonach

Tomek34

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

mam 5445 90 km ciągnik ładnie zaczyna pracować jak ma 1400-1500 obrotów wtedy nie ma co na niego nażekać ale poniżej nie jest zbyt elastyczny poprostu od dawien dawna wiadomo że silniki perkinsa muszą pracować na obrotach no i turbina trudno od niej wymagać pełnej mocy przy 1000 obrotach

Wszyscy co pokupowali zachodnie ciągniki mówią że im mało palą a prawda jest taka że są wydajniejsze i na hektar spalą mniej ale na godzinę to już albo nieznacznie mniej albo zdarzy się że i więcej (cóż komfort musi kosztowac).Nasz na razie sprawuje sie dobrze, ma ok 1000 mth i jak się umiejętnie pracuje mopże spalic niewiele ale bez przesady( 8 litrów to spali jak bym jeżdził po polu z podniesionym pługiem hehe) pzdr :o

Dzisiaj myłem swojego MFa na przedniej części maski był mały odprysk lakieru jak wirową dyszą poleciałem to zrobiła się dziura z 5 cm :angry: blacha jak papier ( w 4-ro letnim ciągniku ) , z felg przednich schodzi farba płatami wygląda że były malowane wogóle bez podkładu

U mnie farba płatami schodziła tylko z zewnętrznej pompy olejowej, ale żeby z maski i felg? Gdzie Twój był składany? Made in France czy GB? :) Może warto pomyśleć o sprzedarzy skoro to taki wadliwy egzemplarz...

Śmiem twierdzić że blachy są w ocynku, widziałem takiego z ubytkami w lakierze a blachy nie były pordzewiałe, nawet żadnego nalotu nie było :D

Na kabinie pisze france ale chyba dla tego ze Agco ma tam siedzibe z mechanikami od korbanka jak gadałem to mówili że w GB ich robili :D

W moim napewno blachy nie są cynkowane

w lecie będe malował z kól to najbardziej z gwiazdy schodzi z obręczy raczej nie a myjka daje tylko 125 bar

@brzozak2 w twoim nawet jak farby nie ma to nie pordzewieją

a ja nie wiem czemu tak narzekacie na te MF mój wujek ma 5465 z dyna-4 biegów jest wystarczajaco moc ma duza i nie ma problemu ruszenia na piachach z 3b na 3d juz był problem (jezdziłem z przyczepa ze zborzem) wiec nie jest zle on jest z 2006 roku awarji jak na razie nie ma ilepiej zeby tak było nic sie nie poci falgi sie nie gna produkowany był w francji wada to i moze to ze zagłosno w kabinie za ta kase troche lepiej powinno byc wyciszone aktualnie ma 640 mth

no ale porownaj do innyh kabin, moim zdaniem jest to jedna z najcichszych kabin, wiec wybacz ale nie ma na co narzekac

brzozak możesz podac ile db na papierze ma mf oraz axion

dziwne claas nowsza konstrukcja,poza tym oni zawsze słynęli z dośc wygodnych kabin

o jest bardzo wygodna, ale glosna ;)

natomiast poziom halasu w MF jest bardzo dobry (ktory raz to powtarzam), swiadczy o tym rekord pod tym wzgledem dla ktoregos z modeli serii 6000, nie wiem czy aktualny.

wartosci liczbowe postaram sie poszukac, w jednym z komentarzy do mojej fotki dodalem link do filmiku na youtube i tam mozna porownac (mniej wiecej) jak glosno jest w axionie w stosunku do radia i glosu ktorym mowi przez chwile moj tato

EDIT

na stronie MF podaja 70 db, dla serii 6000, wiem ze ktorys model zszedl ponizej, a to juz bardzo dobry wynik

np. JD podaje dla serii 7000 waterloo - 72 db, 6030 - 70,6 db;

claas axion 850 - 74 db;

MF 8240 - 72 db (konedata.net), wiec dla 5465 z 2006 roku z nowsza kabina napewno bedzie mniej wlasnie ok. 70 db, mysle, ze kolega powinien troche c-360 pojezdzic ;)

czyli naprawdę niedużo te mf-y,

jakoś jeszcze nie mogę sobie wyobrazic że tak cicho może byc w ciągniku, tak to jest jak się jeździ Ursusami ;)

Dodam że 307 SW ma na 5biegu, prędkośc 130km/h 70db(mierzone Nokia 5140), i jak jadę to jest naprawdę cicho

Sorry za OT ;)

a ja nie wiem czemu tak narzekacie na te MF mój wujek ma 5465 z dyna-4 biegów jest wystarczajaco moc ma duza i nie ma problemu ruszenia na piachach z 3b na 3d juz był problem (jezdziłem z przyczepa ze zborzem) wiec nie jest zle on jest z 2006 roku awarji jak na razie nie ma ilepiej zeby tak było nic sie nie poci falgi sie nie gna produkowany był w francji wada to i moze to ze zagłosno w kabinie za ta kase troche lepiej powinno byc wyciszone aktualnie ma 640 mth

Z jakimi maszynami pracuje ??

Mój ma tura i od tego popękały koła  ( są zrobione z cienkiej blachy )

Zresztą przy turze to cały ciągnik dostaje w kość

Odnośnie głośności w kabinie to w JD 6520 premium jest o niebo ciszej

mierzyłem dB w MF5455 (Nokia 5410i), przy 1500 rpm jest chyba 76dB, a przy max obr 83dB czyli nic nadzwyczajnego a spokojnie to wystarcza do słuchania radia czy rozmawiania przez telefon...mierzyłem też w JD5720 i tam jest 75dB do końca.

Znaczy-wcześniej będziesz kupował aparat słuchowy ;) (nic złośliwego)

no ok ;) na c-360 tez pracowałem ;) wiec wiem jak wyje B) ale ok tema kabin pozostawiam ;) jak dorwe jakis telefon który mierzy poziom hałasu to zmierze :D massey współpracuje z pługiem 4 skobowym obrotowym (jest w galeri) siewnik+brona wirnikowa na gline a na piachy normalny psasa sipma (moze niedługo jakis class lub NH) wujek planuje zmiane :D transport i mały rozrzutnik jak dla niego bo tylko 4,5 tony w planach jest jakiś aggregat podorywkowy

ja mam 4270. ma on 6 cyl. bez turbo 110kM. składany we Francji. kupywałem go jak miałem nie całe 60 ha. wtedy był i tak duzy. wziąłem do niego Ibisa 3+1 odkładnice XXL, agregat ścierniskowy kos 3m i agregat uprawowo-siewny unia-rolmasz 3m, jeżli chodzi i ten sprzęt to radzi sobie z nim wyśmienicie. spalanie przy orece klaruje sie (w zależności od warunków) na poziomnie 11-13 litrów. mysle że to optymalne spalanie. mam go już 4 rok. w rok po jego zakupie przybyło mi 40ha. rok później jeszcze 60ha. był to duzy skok do przodu. wykonuje on wszystkie cięzkie prace (np.opryski, nawozy-->Zetor 7245). w sezonie robimy z ojcem na dwie zmiany. średnio 22 godziny dziennie. ma już 4200 motogodzin. mogę go nazwac praktycznie bezawaryjnym. oprócz płynów eksplatacyjnych wymieniłem w nim linkę sprzęgła (zurzycie albo była wadliwa) i uchwyt śróby rzymskiej (górnego głównego cięgna) ale to z mojej winy bo go przeciązyłem. czytałem wcześniejsze posty i dowiedziałem się o felgach. u znajomego również popękały. powodem tego było że zaraz po kupnie nie dokręcił szpilek mocujących przez co one dostały luzu i choć póżniej to zrobił to i tak były wychyśtane. maiłem ostatnio na próbie claasa 140 kM. prócz większej kabniny mój massey wydawał mi się bardziej komfortowy. przymierzam się do kombajnu a potem kupna ciągnika o mocy 180-200kM bo znowu powiększy mi się areał i w końcu zajdę tego masejka :D jak na razie to radzi sobie bestia i jeszcze ten rok musi sobie dać rady. wiadomo nie ma rzeczy nie zniszczalnych ale wiele zależy od kierowcy. ja myślę że dbamy o niego z ojcem. zastanawiałem się pomiedzy claasem a masseyem ale chyba jednak wezmę MF ;) pozdro :D :D :D