Gość

Sprzedaż warzyw przez internet.

Polecane posty

Gość   
Gość

Witam czy aby sprzedawać produkty rolne z gospodarstwa (które należy do mojego ojca)przez internet OLX itp trzeba wystąpić o jakieś zezwolenia,pozwolenia itp? Tak aby nikt się do tego nie doczepił. Jak to dzisiaj wygląda w praktyce?

Edytowano przez Gość

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bergman31    494

W sanepidzie musisz się zarejestrować jako producent żywności.

W sanepidzie musisz się zarejestrować jako producent żywności.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Grzechooo    400

Jak sprzedaje z własnego gospodarstwa to nic nie musi. Może sobie na bazar pojechać ze swoim towarem i sprzedawać, nie ma znaczenia czy to internet czy to rynek w środku miasta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

gosciu506    195

musi miec nr sanepidu


to nic nie kosztuje idziesz do powiatowego sanepidu skladasz wniosek o nadanie nr producenta

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Grzechooo    400

Kupe lat rodzice sprzedawali warzywa na rynkach i giełdach i nigdy nie mieli żadnego nr. Do tej pory sprzedajemy paprykę, pomidory, ziemniaki, cebulę. Przez jakiś czas trzeba było mieć taki jakby paszport na sprzedaż ziemniaków, wnosiło się opłatę i w worek z ziemniakami wrzucało się karteczkę z numerem, teraz tego nie ma.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mikad    744

Znakowanie ziemniaków numerem producenta obowiązuje cały czas, za brak jest mandacik, sanepid też obowiązkowy jeżeli sprzedajesz poza gospodarstwo. To że do tej pory nikt się nie doczepił to się ciesz, wystarczy że ktoś dostanie sraczki i powie ze to po zjedzeniu Twoich warzyw i się zacznie.

  • Like 2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Agrest    16256

Dokładnie.

Do tego nie ma prawa handlować ziemniakiem niezgłoszonym w piorinie. 

Ja już na rynek nie produkuję ale co roku mam kontrolę. Wpisujemy 3ary na swój użytek. 

Gdybym chciał handlować powinno to być zaznaczone. 

 

W piorinie zgłoszona być winna każda roślina którą uprawiamy na konsumpcję.

W ubiegłym roku kaszarnia przymusiła mnie do aktualizacji listy😉

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Grzechooo    400

Faktycznie, ale na to wychodzi że skoro były kiedyś krowy to nr był, ja jak 10 lat temu przejąłem gospodarstwo to takiego nr nie wyrabiałem. Dobrze że nikt sraczki przez ten czas nie dostał. No i co muszę iść do sanepidu i złożyć wniosek o nadanie nr i ten nr mam udostępniać kupującemu czy co?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marcin19071980    749

Masz numer producenta z piorinu i to wszystko. Żadne sanepidy co za bzdury. Sprzedaje kapusty kalafiory na markety i w życiu nikt mnie o jakiś sanepid nie zapytał. Kiedyś był taki moment z tymi numerkami we workach ale kompletnie teraz to nikogo nie interesuje. Kontrole miałem kiedyś z piorinu ale to matwika szukali bo ziemniaki po ziemniakiach ale nie znaleźli. Nie straszcie go bo on już jest dość strachliwy. Może jakieś owoce u Agrest muszą to mieć ale warzywa? Pierwsze słyszę. 

Edytowano przez marcin19071980
  • Sad 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Agrest    16256

W razie braku zgłoszonej rośliny w sanepidzie masz chyba +1000.

Zgłoszone musisz mieć, a że na razie cicho to tylko się cieszyć.

U mnie w ubiegłym roku dokumentu zażądała kaszarnia przy sprzedaży gryki. 

Zaszedłem do sanepidu s celu aktualizacji, a tam mi mówią że w ostatniej chwili bo na przyszły tydzień zaplanowali kontrolę.

W tym roku na tapecie mieli grykę i proso.

W ziemniakach i bakteriozy szukają.

U nas na targu regularne naloty na targu były. Teraz pandemia przystopowała to trochę.

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marcin19071980    749

No nie wiem. Na magazynie Biedronki jeszcze nikt ode mnie żadnego numerku przez tyle lat nie wolał nie mówiąc już o giełdzie. Choroby kwarantannowe w ziemniaku są istotne przy exporcie a na kraj to nikogo nie interesuje. Gdyby w moim rejonie takich rzeczy mieli szukać to w Polsce ziemniaków by brakło. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Agrest    16256

I dobrze że nie kontrolują, ale przepisy są stworzone i dziś nikogo nie obchodzą, a jutro przyjdzie nowy nadgorliwy i zwrot o 180⁰.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aktis    319

jak to czytam, to mam wrażenie, że żyję w patologicznym kraju. Będąc rolnikiem z produkcją roślinną, muszę mieć oprócz pesela, numer gospodarstwa, mumer w weterynarji, numer w sanepidzie, numer w piorin'ie; czy coś jeszcze?


czy ktoś wie jak to jest w sąsiednich krajach z tymi numerami?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Agrest    16256

No niestety, tak jest.

Jeszcze numer NIP ewentualnie regon😜

Edytowano przez Agrest

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aktis    319

a rolnik ryvzałtowy dziś może mieć regon, czy nip? chyba nie, ale mogę się mylić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Agrest    16256

A nie wiem.  W zasadzie systarcza wszędzie pesel. Ale wcześniej wymagali nipu choćby do paliwa rolniczego.

Ja swój z przyzwyczajenia znam na pamięć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
poosa21    604

W sanepidzie nie nadają ci numeru żebyś go komuś podawać. Musisz zrobić tam zgłoszenie że produkujesz określone rośliny (u mnie doszło jeszcze RHD), jak nie będzie zgłoszenia to kara 1000 zł. To że o tym nie wiesz wcale cie nie zwalnia z tego. 

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość
16 godzin temu, mikad napisał:

Znakowanie ziemniaków numerem producenta obowiązuje cały czas, za brak jest mandacik, sanepid też obowiązkowy jeżeli sprzedajesz poza gospodarstwo. To że do tej pory nikt się nie doczepił to się ciesz, wystarczy że ktoś dostanie sraczki i powie ze to po zjedzeniu Twoich warzyw i się zacznie.

To kuźwa dziadostwo, a myślałem troszke z czosnkiem i może jeszcze z jakim warzywem zacząć przygode 

13 godzin temu, Aktis napisał:

jak to czytam, to mam wrażenie, że żyję w patologicznym kraju. Będąc rolnikiem z produkcją roślinną, muszę mieć oprócz pesela, numer gospodarstwa, mumer w weterynarji, numer w sanepidzie, numer w piorin'ie; czy coś jeszcze?

 

czy ktoś wie jak to jest w sąsiednich krajach z tymi numerami?

 

A no widzisz , to k**wa Polska 🤷‍♂️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Agrest    16256

Zgłoszenie nic cię nie kosztuje i nie stwarza ci problemu. Parę minut i gotowe.

W razie kontroli będą sprawdzać kalendarz zabiegów który teoretycznie i tak prowadzisz 😉

Więc dobrze jakby ten czosnek był ujęty

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jacor73    397
14 godzin temu, Aktis napisał:

jak to czytam, to mam wrażenie, że żyję w patologicznym kraju. Będąc rolnikiem z produkcją roślinną, muszę mieć oprócz pesela, numer gospodarstwa, mumer w weterynarji, numer w sanepidzie, numer w piorin'ie; czy coś jeszcze?

 

czy ktoś wie jak to jest w sąsiednich krajach z tymi numerami?

Jeszcze o nr REGON zapomniałeś.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez ROBERTINHO
      Witam.
      Ile rzędów bobu pod traktor mogę wsadzić. 2czy 3 rzędy pod traktor? Uprawa będzie prowadzona zetorem 5211 a bób będzie przeznaczony bezpośrednio na świeży rynek. Bardzo proszę o sugestie w tej sprawie. Z góry dzięki za odpowiedzi.
    • Przez yacenty
      Witam!
      dziś się dowiedziałem ze ponoc z ha ogorków można niby wyciagnac 20tys co o tym powiecie?
      Jak je sie uprawia?
      jaki sprzet jest potrzebny?
      duzy nakład pracy jest potrzebny?
      ktos z forumowiczów ma jakies doswiadczenie w uprawie jarzyn?
      coraz bardziej o tym mysle poniewaz widze szanse zakupu paru ha ziemi
      pozdrawiam
      YacentY
    • Przez SUZI
      witam!
      chcialbym wiedziec ilu agrofotowiczów sieje cebule ??? jezeli tak to na jakim areale i jakie macie plony ??? jakimi siewnikami siejecie i jakie dawki nawozow stosujecie ???
    • Przez Rafal180
      Witam. interesuje mnie kto z was stosuje nawadnianie swoich upraw np .podczas suszy i nie tylko.
      Planuje ktoś z was kopanie studni głębinowej??. Jeśli tak to na ilu metrach macie wode . i jakie deszczownie posiadacie
    • Przez matingus
      witam.
      mam pytanie czy ktoś z WAS moczy nasiona selera.
      czym zaprawiacie.
      pozdrowienia.......
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj