-
Podobna zawartość
-
Przez marconi965
Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
-
Przez Młodyrolnik11
Witam. Zaczynam swoją przygodę z chowem krów. ARiMR nadało mi nr producenta i nr siedziby stada, kupiłem 10 krów i czy muszę ten fakt zgłosić do Powiatowgo lekarza weterynarii? Jak to jest z tym zaświadczeniem o stadzie wolnym od białaczki brucelozy?
-
Przez Damianzg
Witam, moja rodzina posiada gospodarstwo 30ha ( 10łąk 20 ornych). Dawniej moi dziadkowie hodowali krowy mleczne, następnie tata gdy przejmował gospodarstwo zlikwidował krowy i zaczął hodować byki. Przy obecnej sytuacji rodzice zastanawiają się nad przywróceniem produkcji mlecznej, dlatego chciał bym się dowiedzieć ew ile krów mlecznych mogą wyżywić z tego pola, oraz jakie warunki trzeba spełnić i gdzie się z tym zgłosić żeby po tak długiej przerwie prawie 30 lat spowrotem zacząć sprzedawać mleko
-
Przez Floriaan
Może jest na forum ktoś kto oddaje mleko ekologiczne do piątnicy lub innej mleczarni.
-
Przez Rolnik_
Witam. Zastanawiam się nad rozpoczęciem produkcji mleka na początek 15 -20 z myślą zwiększenia stada w przyszłości. Mam dostęp do łąk więc w sezonie krowy były by wypasane. Jak myślicie jaka rasa była by najlepsza na początek zastanawiam się nad simentalem jerseyem i polska czarno biała (ze względu na dopłaty). Jak myślicie warto zaczynać od zera maszyny zielonkawe mam.
-