TomaszNo

Pasza dla niosek i kurcząt

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
TomaszNo    0

Witam serdecznie, szybkie Pytanie z mojej strony. Jeżeli mam kurki już dorosłe 2-letnie i do nich wpuściłem świeżo kupione odchowane 14 tygodniowe to waszym zdaniem powinienem całe stado karmić paszą dla niosek czy paszą dla kurcząt ? Pasza gotowa granulowana "Kokoszka smakoszka" 

Tak wiem że nie powinienem łączyć dwóch grup wiekowych ale moja babcia tak robiła od kąt pamiętam i żadna kurka nie ucierpiała ;) nawet nie mam innego pomieszczenia. Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kizak    514

 Jak Dajesz  kokoszkę to podejrzewam że  chów  hobbistyczny ,zmieszaj jedną i drugą na początek i olej temat

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez TomaszNo
      Witam serdecznie, spotkała mnie dziś bardzo przykra i martwiąca sytuacja. Przez dzień padły mi 3 kury i kogut. Moje stadko liczy 22 starszych i 30 młodych 16tyg nie znam się na rasach ale są rude ;P. Padły starsze ale zastanawia mnie czy to mało prawdopodobny zbieg okoliczności czy może coś poważniejszego. Dziwi mnie to. 
      -Od miesiąca mają nowy sterylny duży kurnik z oświetleniem, oknami, nowe domki i płotki 
      -Karmione od pół roku jedną mieszaną śruta pszenna, kukurydziana do tego pasza "kokoszka smakoszka" i Obiadowe resztki 
      -Woda cały czas 
      -Duży nowy wybieg z trawą i słomą. 

      Kury nowe jak i stare kupione od jednego dystrybutora który twierdzi że kury szczepił. 
      Kury nie wykazywały i nie wykazują jakiś oznak chorobotwórczych, jedyne co mnie martwi to że nośność i spożycie paszy znacznie spadło. O dobre 50-60%. 

      Jeżeli macie jakaś poradę lub sugestię to chętnie się dowiem. Jeżeli w następnych dniach odnotuje jakieś padnięcie skonsultuje się z weterynarzem. 
    • Przez Anika114
      Cześć wszystkim. Z poniedziałku na wtorek jedna z moich 10 tygodniowych kur została silnie poturbowana. Niestety do dziś zagadką jest dla mnie, jak to się stało, gdyż kurnik był szczelnie zamknięty, kury między sobą się nie gryzą. Kurka ma wygryziony bok, i część nogi, tak, że nie może na nią stanąć, ani nią poruszać. Została odłączona od stada i próbuje ją leczyć na własną rękę. Na chwilę obecną czuje sie normalnie, je bardzo dużo, ale martwi mnie brak poruszania nogą. Dodatkowo noga zaczęła robić się żółta i bardzo ciepła. Co robić w tej sytuacji? 
       
      Na zdjęciu jest pokazana noga o której mówię. Rana jest od wewnątrz nad zgięciem

    • Gość Profil usunięty
      Przez Gość Profil usunięty
      Witam. Mam zamiar zakupic 50 szt kurczat i chcialabym dowiedziec sie wszystkiego jak odchowac zdrowo. Czym karmicie,czym swiecicie,temperatura pomieszczenia? Moze ktos ma cenne rady i wskazowki to zapraszam. Czekam na odpiwiedzi :-)
    • Przez sawimi
      Witam, chciałbym się dowiedzieć pewnych rzeczy o inkubacji, bo nie mogłem znaleźć jednoznacznych informacji. Wiem, że:
      temperatura - 37,5
      wilgotność - 50- 60 % potem 70%.
      Nie mogłem wyszukać jednoznacznych informacji o 3 rzeczach:
      na ile dni przed wykluciem trzeba podnieść wilgotność,
      co ile czasu / ile razy na dobę trzeba obracać jaja,
      jak wietrzyć inkubator ( niektórzy podają że trzeba mieć cały czas niewielki dopływ powietrza z zewnątrz, a niektórzy że trzeba raz dziennie wyciągnąć jaja na ok. 20 minut aby je i inkubator przewietrzyć, a jaja schłodzić).
      Z góry dziękuje za informacje
       
       
    • Przez UkrainaKijow
      Ukraina. Mieso drobiowe, filet z piersi kurczaka 6 zl/kg, skrzydla 5 zl, udka 4 zl, cwiartka 3 zl, zoladki 3 zl, watroby 2,5 zl. Zaklady drobiarsko-miesne. Produkujemy swieze i mrozone mieso z kurczaka, gesi, kaczki, indykow, przepiorek. Maksymalna zdolnosc produkcyjna wynosi 570tys.ton rocznie. 3 duze zaklady hodowli uboju brojlerow, 2 wylegarni pisklat + ok.370tys.ha gruntow rolnych w uprawie, wlasna produkcja paszy kombikarmow z kukurydzy, nasion slonecznika, zaklady rozbioru drobiu dla sieci handlowych itp. Zapraszamy do wspolpracy wszystkich zainteresowanych. Telefon: +380505806241 (polsk.), Viber +380660832530 , E-mail: nieruchomosci@ukr.net  Skype:IgorKijow 
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj