Skocz do zawartości

Opryskiwacz Ciągany do C-330m - czy da radę?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Przymierzam się powoli pod opryskiwacz ciągany. Mam C-330 i Proximę 85. Jako, że budżet i plany na przyszłość na chwilę obecną nie pozwalają myśleć o ciągniku pośrednim, omyślałem o opryskiwaczu ciąganym na przyszły sezon. Myślałem kupić pod C-330m opryskiwacz ciągany około 1200L, belka 15m, koło 28". Czy C-330 da radę z takim opryskiwaczem? 

Z sadowniczym 1100L dawał radę, ale sadowniczy ma szerokie opony i jeździ po ubitej ziemi. 

Opublikowano

Niby nie, ale wolę zapytać zanim wtopię z zakupem i będę musiał ciągać go Zetorem. Niby 2 tonu, ale lekkie górki są, ziemia jak to w polu, może być miękko ... wolę zapytać. 

Opublikowano

Nie no jasne że jak górki czy mokro to będzie ciężko - w takich warunkach to 30-tka sama ma ciężko wyjechać bez maszyny :P. Jak równo to da radę a zawsze możesz mniej wody zalewać na kawałki pod górę czy jak mokro. Do 30-tki więcej jak 400l zawieszany nie podejdzie więc tak czy siak to nawet jakbyś zalewał 800-1000 l to masz ponad 2x więcej opryskane. Kwestia tylko czy wygodnie będzie Ci z ciąganym ale to już osobista kwestia podyktowana rozmiarem pól.

Opublikowano

Pola mam od 0,5 do 3 ha, sporo w klinie. Wygodniej na pewno zawieszany, ale pola wąskie (przeważnie 12-15m, a przy Zetorze opony szerokie. Teraz mam Biardzkiego 400/12 do trzydziestki, ale jeżdżenie po wodę mnie dobija i w tym roku zauważyłem, że mam spore opóźnienia w zabiegach, stąd myśl o zakupie za rok, dwa, ciąganego 1200-1500, a lać myślałem około 1000. Z zawieszanym na polu nie mam problemu, a myślałem dokładnie tak samo, jak piszesz, żeby najpierw robić pola równe, a na koniec te z przeszkodami terenowymi i górkami. 

Opublikowano (edytowane)

Ja do T-25 też mam zamiar coś ciąganego kupić ale działki małe. Teraz mam 400l 12m i wk***ia mnie wsiadanie wysiadanie składanie i rozkładanie lanc. Mam tez pronara 82 ale koła ma b.szerokie. Jeżdżenie po wodę prawie 10 km. w jedną stronę też mnie dobija.

Edytowane przez Andpol
Opublikowano

To wszystko zależy jakie masz działki, jak daleko od wody, ile tych działek i ile czasu do przeznaczenia na opryski. Hydrauliczne rozkładnie to bardzo wygodna rzecz ale na 10 ha do opryskania to raczej nie będzie to jakieś wielkie ułatwienie czy przyśpieszenie :D. Mi dużo wygodniej z zawieszanym, łatwiej manewrować, wjechać na pole itd. a że max. działki mam do 3 ha to też 600 l ( 670 max ) mi wystarcza na nie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, michal009 napisał:

Pola mam od 0,5 do 3 ha, sporo w klinie. Wygodniej na pewno zawieszany, ale pola wąskie (przeważnie 12-15m, a przy Zetorze opony szerokie. Teraz mam Biardzkiego 400/12 do trzydziestki, ale jeżdżenie po wodę mnie dobija i w tym roku zauważyłem, że mam spore opóźnienia w zabiegach, stąd myśl o zakupie za rok, dwa, ciąganego 1200-1500, a lać myślałem około 1000. Z zawieszanym na polu nie mam problemu, a myślałem dokładnie tak samo, jak piszesz, żeby najpierw robić pola równe, a na koniec te z przeszkodami terenowymi i górkami. 

1 godzinę temu, Andpol napisał:

Ja do T-25 też mam zamiar coś ciąganego kupić ale działki małe. Teraz mam 400l 12m i wk***ia mnie wsiadanie wysiadanie składanie i rozkładanie lanc. Mam tez pronara 82 ale koła ma b.szerokie. Jeżdżenie po wodę prawie 10 km. w jedną stronę też mnie dobija.

A nie myśleliście mauserami na przyczepie dowozić wodę drugim ciągnikiem ? Jeżeli pola daleko i w klinie to chyba to rozwiązanie by się sprawdziło.  Potrzebny był by tylko drugi kierowca.

Opublikowano
43 minuty temu, dsbh napisał:

A nie myśleliście mauserami na przyczepie dowozić wodę drugim ciągnikiem ? Jeżeli pola daleko i w klinie to chyba to rozwiązanie by się sprawdziło.  Potrzebny był by tylko drugi kierowca.

I tu się zaczynają schody.... Jak przy siewie, czy zbiorze ma mi kto pomóc, to pryskanie muszę ogarnąć sam.

Muszę jeszcze pomyśleć jak to rozwiązać, bo mam pola gdzie 3 Km polną drogą, to pojechać po wodę i wrócić to prawie godzina. 

28 minut temu, leonardo111 napisał:

800l zawieszany do zetora najlepsze rozwiązanie

Tylko te szerokie koła... nie będą za duże straty przy belce 12m? Dużą część pól mam 12-13m, Powyżej 14m mam tylko około 40% pól. Na roztoczu mało szerokich pól.  

Opublikowano
1 godzinę temu, michal009 napisał:

I tu się zaczynają schody.... Jak przy siewie, czy zbiorze ma mi kto pomóc, to pryskanie muszę ogarnąć sam.

Muszę jeszcze pomyśleć jak to rozwiązać, bo mam pola gdzie 3 Km polną drogą, to pojechać po wodę i wrócić to prawie godzina. 

Tylko te szerokie koła... nie będą za duże straty przy belce 12m? Dużą część pól mam 12-13m, Powyżej 14m mam tylko około 40% pól. Na roztoczu mało szerokich pól.  

Dokładnie mam wszystko to samo tylko z roztocza nie jestem.

Opublikowano (edytowane)

Ciagalem 1600l c330 po gorach. Po ubitym i po miekkim po siewie w doglebowym. Lekki uslizg lapala ale nic nadzwyczajnego. Kola w opryskiwaczu mam lekko wezsze niz w 30

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
kamil800 napisał:

Ciagalem 1600l c330 po gorach. Po ubitym i po miekkim po siewie w doglebowym. Lekki uslizg lapala ale nic nadzwyczajnego. Kola w opryskiwaczu mam lekko wezsze niz w 30

Dzięki za info. Teraz już wiem co robić.

wojtal24 napisał:

kup pilmeta 1000l ciaganego dobre dysze i robisz 5ha z jednej beczki

Właśnie chę wejść na 300L/ha dlatego pomysł z 1200-1500 litrów.

Opublikowano (edytowane)

C330 da radę z takim opryskiwaczem , ale są inne kwestie. Warto mieć belkę podnoszoną i stabilizowaną hydraulicznie a do tego trzeba dodatkową sekcję w ciągniku ( oczywiście można dorobić ). Przy belce 15 m ,rozstaw kół opryskiwacza za 30-tką jest trochę za mały, belka będzie bardzo chwiejna,( oczywiście można poszerzyć..).

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano

Sąsiad przez ponad 10 lat używał C330 z opryskiwaczem ciąganym 1000l. Belkę poszerzył na 15m, bo zmienił siewnik z 2,7m na 3m. Jedno pole miał na dość dużej górce i do tego glina, więc starał się nie jechać tam z pełnym opryskiwaczem jak było mokro.