lobuz881

Dzierżawa

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
lobuz881    0

Mogę wydzierżawić od znajomego 1,3 ha w dwóch kawałkach (4-5 klasa ziemi) na umowę, ile zaproponowąć mu czynszu biorąc pod uwagę że to ja bym brał dopłaty?

Jarecki21    35

Wydaję i się, że uczciwe byłoby 75% wartości dopłat, chociaz znając nasze realia to pewnie ok. 1000zł/ha.

atrol123    20

Wszystko zależy od rejonu. Osobiście dzierżawimy takie grunty za podatek czyli jakieś 150-200zl za ha. Dopłatą moja . A parę km dalej płacą  2500 + dopłata 

lobuz881    0

rejon to Podkarpacie okolicy Dębicy, u mnie na wsi raczej nie bija się o ziemie więc ceny nie są wygórowane, w tym tygodniu podjadę podpisać umowę wiec zobaczę co da się wynegocjować

Jarecki21    35

Moim zdaniem ziemia to jest dobro właściciela. Jeżeli chce ją oddać w użytkowanie innej osobie powinien mieć jakąś korzyść, czyli rozsądny czynsz dzierżawny. Dzierżawca powinien mieć prawo do starania się o dotacje oraz płacić podatek rolny. Najlepiej zawrzeć umowę w gminie. 

aprochota    335

niech on zaproponuje ile chce za dzierżawę może się okazać że chce mniej niż ty mu zaproponujesz

Kryroj    15

Gdzie Ty mieszkasz w okolicach Dębicy ? Bo u mnie to na ogół panuje zasada, albo biorę dopłatę ja, ale wtedy też płacę podatek, albo dopłatę bierze właściciel, ale podatek do zapłaty należy do niego. I w sumie to u mnie nie znajdziesz skrawka nieużytków, no chyba, że na takich terenach gdzie nachylenie terenu nie pozwala na uprawę. A do Dębicy mam 18km ;D

Albert98    64

U nas w większości przypadków płaci podatek i bierze dopłaty właściciel , czynszu nie ma , ale u nas raczej słabe ziemie.

bergman31    658

Dzierżawę znajomemu (prawie rodzina) ziemię. On bierze dopłaty a ich równowartość płaci mi za użytkowanie pola. Natomiast ja płacę podatek. Umowa ustna.

tomeq    12
Napisano (edytowany)

Lobuz dawaj namiary na te ziemie gdzie sie nikt nie bije :D Na Rozy/borowej/ woli to by sie pozabijali niektorzy za 10 arów.

Edytowano przez tomeq

lobuz881    0

no własnie Róża i tamta strona Dębicy to nic nie stoi odłogiem,a ja mieszkam z drugiej strony miasta (na poludnie), ale u nas trafiają się pola o bardzo dużym nachyleniu i do tego bardzo małe powierzchniowo, 0,5 ha w jednym kawałku to już jest coś.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Lebioda
      Witam. Jak sadzicie czy na nabor KPO. Rolnictwo 4.0 bedzie mozna kupic opryskiwacz z nawigacja? 
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez odrion
      Panowie i być może Panie. 
      W temacie nowych dopłat wszystko już jest jasne. Wystarczy przejrzeć 1200 stron WPR. To wszystko jest dostępne i każdy może sobie sprawdzić. Mi też nie chce się pisać za dużo bo po pierwsze każdy ma inną sytuację a po drugie zaraz to zginie w tym temacie. Proponuję założyć nowy temat o dopłatach i tam chętnie odpowiem na pytania. 
      Ale jedna rzecz warto tutaj napisać. DkR7 która wprowadza wymóg 3 roślin od 10ha na 2023 jest zawieszona, więc mamy tak nietypowy rok że można siać i 100% 1 rosliny. 
      Dla przypomnienia DKR to coś co jest obowiązkowe i w kolejnych latach (od 2024 ) bez spełnienia wszystkich DKR będzie zero dopłat. 
      Na 2023 zawieszono DKR 7 i 8, a więc zmianowanie, dywersyfikacje oraz tzw. ugorowanie. Wymagana jest pokrywa roślinna na 80% GO. 
      Zróżnicowana struktura upraw to ekoschemat i to dość nisko wyceniany (ok 300 zl). Ten ekoschemat to porażka, bo jare i ozime to 1 roślina, rzepak i zboża są w 1 grupie i nie mogą przekroczyć 65%. Dodatkowo wymóg bobowatych. Zresztą tutaj wyciąg z WPR dotyczący tego ekoschematu. Ekoschemat to jest coś dodatkowego i nie ma wpływu na pozostałe dopłaty.  DKR muszą być spełnione a ekoschemat może być spełniony. 
      Podsumowując na 2023 większość tragicznych ograniczeń jest zawieszona.

• Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj