Skocz do zawartości

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie

Racja, przepraszam za błąd, jestem tylko pośrednikiem i nie do końca zrozumialem się z tatą.

Dziękuję Panu za informacje!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DjLukasss    0

Mam problem z tą prasą, mianowicie sterownik cały czas sie rozłącza i nie widzę kiedy bela jest gotowa,raczej nie jest to wina podłączenia w ciagniku.
I drugi problem to za puźne załączenie owijania beli, ponieważ patrzę rownież na ten wskaźnik na prasie i gdy juz powinno owijać to nic sie nie dzieje, trzeba trochę poczekać aż zacznie owijać ,wcześniej było wszystko dobrze.
Wie ktoś w czym może być problem?
Czy mogło sie przesunąć to pokrętło od ustawiania wielkości beli?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Shogun    17

Z za późnym rozpoczęciem owijania to na pewno coś na suwaku przestawione, lub się gdzieś zacina. Rozumiem że trzeba zwinąć więcej materiału żeby zaczęło wiązanie, przez co kulki są większe?

 

Jeżeli sterownik się włącza i wyłącza to najprawdopodobniej jest gdzieś przerwany kabel zasilający, najpierw sprawdzić we wtyczce czy dobrze dokręcone przewody, potem ruszać ( tylko porządnie, wyginać na wszystkie strony przez chwilę) kablem powyżej wtyczki i obserwować zachowanie sterownika, poruszać kablami przy sterowniku, tam najprawdopodobniej leży przyczyna, w wiązce przy sterowniku są te kable łączone i lubi łączenie puścić. Ja miałem urwany przewód masowy przy sterowniku na tym złączeniu i właśnie sie co chwile wyłączał. Może też gniazdo słabo łączyć, spróbować psiknąć jakimś "kontaktem". 

Jeżeli ruszanie kablami nic nie zmienia i nie wpływa na działanie sterownika to spróbować podpiąć zasilanie bezpośrednio na wtyczkę z akumulatora (rozkręcić i podłączyć jakimś przewodem, tam jest tylko + i - (czerwony i czarny). Jeżeli nadal nic nie pomaga to zimny lut lub przerwany przewód w sterowniku.

 

Nic mi więcej nie przychodzi do głowy. Obstawiam łączenie kabli w wiązce przed sterownikiem, to jest trochę głupio pomyślane i lubi w tym miejscu puścić, ale radzę sprawdzić najpierw pozostałe opcje bo trzeba rozcinać ten fabryczny oplot a szkoda go psuć na darmo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

dcnt    9

Pytanie do znawców jd550.

 

Siłowniki po regeneracji.

Wymieniłem wszystkie oringi jakie znalazłem w rozdzielaczu na nowe i za chiny nie trzyma ciśnienia.

Otwieram prasę bez problemu, zamykam - najpierw zamyka się klapa tylna potem idzie napinacz - wydaje mi się że w tamtym roku było chyba na odwrót, choć może źle pamiętam.

Po zamknięciu dobijam ciśnienie tak do ok 60-70 atm, puszczam dźwignie w ciągniku i ciśnienie spada do zera.

 

Te krótkie siłowniki wyciągałem już ponownie, podłączyłem je bezpośrednio pod ciągnik i na max obrotach wciskałem olej i nie przelewało się na drugą stronę siłownika, więc powinny być w porządku. Tylne też powinny być ok bo po podniesieniu klapy nie opada pod swoim ciężarem, a raczej by opadła gdyby był przeciek bo trochę waży.

 

Rozdzielacz rozbierałem już chyba z 10 razy i nie mogę dojść gdzie mi to ciśnienie zmyka.

 

Ma ktoś jakiś pomysł, bo w pole trzeba jechać a nie ma czym.

Zaczynam myśleć o zakupie nowego/używanego rozdzielacza, a wolałbym tego uniknąć.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Thomas2135    1212

Jakie wymiary oringów zastosowałeś? Najważniesze są te na zaworze od regulacji i tłoczkach w środku. U mnie też nie było nic ciśnienia. Wskaźnik był martwy a po wymianie wszystko działa jak trzeba. Który typ rozdzielacza masz w swojej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
simson2812    356

Pewnie puszcza na zaworze od regulacji zbicia a jeżeli masz belowanie to ciągnikiem cały czas nabijaj ciśnienie i 1 pokos zbelujesz a potem szukaj choroby. A co do ciśnienia to na jakim ciśnieniu belujesz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dcnt    9

Rozdzielacz ma 3 zawory z lewej: od regulacji zgniotu, z cewka od miekkiego rdzenia i chyba przeciazeniowy lekko ponizej.

numeratorem na wierzchu nabite cyfry 31130.

 

z pamieci rozmiarow oringow nie powiem, poszukam paragon to napisze. ogolnie oringi po zalozeniu lekko wystaja ponad plaszczyzne.

 

Nie da się belować nawet jeśli cały czas dobijam z ciągnika,pasy staja gdy bela osiaga ok80-90cm, i jest prawie niezbita, probowałem.

 

W tamtym roku belowalem przy ok 200 atm (mam zalozony manometr do 250atm zamiast oryginalnego), ale byly przecieki i musialem caly czas dokladac materialu bo cisnienie spadalo np na uwrociach, stad ten remoncik.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
simson2812    356

Też tak miałem. Na 200 bar sianokiszonkę robiłeś? Ja takiego problemu z zatrzymywaniem nie miałem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
helus89    7

Panowie mam problem a mianowicie. z 10 belek owija idealanie później , nie może wystartować siatka wypchnie siłownik tyle że zluzuje hamulec ,ale nie napnie paska , natomiast wendka od sznurka idzie normalnie. Czy problem może leżeć w zaworku od ilości owinięć ? czy on może sie zacinać i nie daje ciśnienia ? i czy on ma takie same parametry jak ten od ilości owiniec sznurka ? i czy można je ewentualnie zamienić ? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Thomas2135    1212

Dcnt sprawdź cewkę, bo może się zacięła i cały cas lecisz na miękkim rdzeniu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
helus89    7

ponawiam pytanie 

 

Panowie mam problem a mianowicie. z 10 belek owija idealanie później , nie może wystartować siatka wypchnie siłownik tyle że zluzuje hamulec ,ale nie napnie paska , natomiast wendka od sznurka idzie normalnie. Czy problem może leżeć w zaworku od ilości owinięć ? czy on może sie zacinać i nie daje ciśnienia ? i czy on ma takie same parametry jak ten od ilości owiniec sznurka ? i czy można je ewentualnie zamienić ? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Thomas2135    1212

Najpierw ktoś musiałby mieć siatkę z zaglądających do tego tematu. Zawory regulacyjne są raczej te same. Pewnie zwykły zawór dławiący w postaci iglicy czy stożka. Mechanizm od siatki nie ma żadnych zacięć? Siłownik się zapowietrza?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
helus89    7

Nie nie ma zacięć i zapowietrzać też się nie zapowietrza ponieważ po wymuszaniu obwiązywania działa poprawnie i pózniej znów automatycznie działa poprawnie kilka razy i znów problem. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Shogun    17
Napisano (edytowany)

Czy ktoś mógł by sprawdzić jaka ma byc sprężyna zamiast tej na zdjęciu. Taka była założona jak kupiłem, niby nie przeszkadza ale chyba jest za słaba i czasem na wybojach owijanie załącza się za wcześnie. Ile ma zwojów oryginalna i jaka średnica drutu? 

 

 

Ponawiam pytanie, ktoś by mógł sprawdzić i pomierzyć? 

post-33616-0-84271400-1464593286_thumb.jpg

Edytowano przez Shogun

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DjLukasss    0

Z za późnym rozpoczęciem owijania to na pewno coś na suwaku przestawione, lub się gdzieś zacina. Rozumiem że trzeba zwinąć więcej materiału żeby zaczęło wiązanie, przez co kulki są większe?

 

Jeżeli sterownik się włącza i wyłącza to najprawdopodobniej jest gdzieś przerwany kabel zasilający, najpierw sprawdzić we wtyczce czy dobrze dokręcone przewody, potem ruszać ( tylko porządnie, wyginać na wszystkie strony przez chwilę) kablem powyżej wtyczki i obserwować zachowanie sterownika, poruszać kablami przy sterowniku, tam najprawdopodobniej leży przyczyna, w wiązce przy sterowniku są te kable łączone i lubi łączenie puścić. Ja miałem urwany przewód masowy przy sterowniku na tym złączeniu i właśnie sie co chwile wyłączał. Może też gniazdo słabo łączyć, spróbować psiknąć jakimś "kontaktem".

Jeżeli ruszanie kablami nic nie zmienia i nie wpływa na działanie sterownika to spróbować podpiąć zasilanie bezpośrednio na wtyczkę z akumulatora (rozkręcić i podłączyć jakimś przewodem, tam jest tylko + i - (czerwony i czarny). Jeżeli nadal nic nie pomaga to zimny lut lub przerwany przewód w sterowniku.

 

Nic mi więcej nie przychodzi do głowy. Obstawiam łączenie kabli w wiązce przed sterownikiem, to jest trochę głupio pomyślane i lubi w tym miejscu puścić, ale radzę sprawdzić najpierw pozostałe opcje bo trzeba rozcinać ten fabryczny oplot a szkoda go psuć na darmo.

Jednak okazało się że coś nie łączy w ciagniku.

Jak spuścić dobrze olej z tej prasy?,bo przechodze na inny ciągnik i nie chce żeby sie wymieszał a na pewno jest brudny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
soltys48    345
Napisano (edytowany)

odkręć złącza zleci , a jak chcesz żeby wszystko to odkręć złącze to od "POWROTU"a to od "podnoszenia"pod ciągnik i klapa w górę a wąż bez końcówki do np wiadra i nowy olej wypchnie stary i masz czyste tylko do tego trza dwoje ludzi

 

Panowie a czy ktoś z Was rozbierał to

http://olx.pl/oferta/zawor-regulacji-sily-zbicia-do-prasy-john-deere-550-545-570-590-CID757-IDfdrw3.html#4d825b47bf

okazało się,że u mnie leci z niego jak z kaczego kupra i nie wiem jak go rozebrać

Edytowano przez soltys48

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
simson2812    356
Napisano (edytowany)

a pewien jesteś że to zawór w środku?? zaraz wstawię zdjęcie z rozbiórki i pewnie wszystko się wyjaśni 

post-45699-0-15900200-1464639073_thumb.jpg

post-45699-0-56413200-1464639086_thumb.jpg

post-45699-0-49568800-1464639101_thumb.jpg

post-45699-0-39806000-1464639128_thumb.jpg

Edytowano przez simson2812

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
simson2812    356
Napisano (edytowany)

Ponawiam pytanie, ktoś by mógł sprawdzić i pomierzyć? 

Kolego grubość drutu 1mm a sprężyna ma 33zwoje

post-45699-0-44337500-1464639390_thumb.jpg

Edytowano przez simson2812

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
soltys48    345

a pewien jesteś że to zawór w środku?? zaraz wstawię zdjęcie z rozbiórki i pewnie wszystko się wyjaśni 

tyle kolego to i ja rozebrałem chodziło mi bardziej o dojście do tego ringa co jest na tłoczku przy tej śrubie od regulacji...-rozumiesz??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
simson2812    356

musiał byś zkręcić z tej śruby od regulacji te pokrętła i jedno to co jest zaciśnięte aby dalej nie wkręcać a prościej będzie cienką tarczą obciąć dookoła 5mm od końca tylko płyto żeby przeciąć rurkę a śruby nie ruszyć zmieniasz i potem 3 punkty migiem w wodę żeby się uszczelniacze nie nagrzały i gotowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez michal8899
      Jestem tutaj nowy i chciałbym się poradzić co wybrać interesują mnie te dwa ciągniki. Ma on pracować na 15ha jako ciągnik główny ciągnik . Proszę o pomoc!!!
    • Przez endriu13
      Witam
       
      Rocznie będę robił 250/300 szt. belotów  z siana słomy i sianokiszonki. Ciągnik jaki posiadam to C-360-3p.Zastanawiam się nad wyborem JD 540, 545 lub 550.Proszę o podpowiedź na co zwrócić uwagę przy zakupie kazde uwagi będą dla mnie cenne bo jestem laikiem gdyż zamierzam przesiąść z kostki na zwijkę. Z góry WIELKIE DZIĘKI :mellow:
    • Przez 23damian
      Tak jak w temacie kupię nóż do sianokiszonki do prasy rolujacej John deere 545 
    • Przez Maciek0903
      Witam,
      Zakładam nowy temat ponieważ nie znalazłem odpowiedzi w innych postach które czytałem na forum. Jestem po generalnym remoncie mojego ciągnika (wymiana połowy skrzyni, obie nowe  pompy olejowe itp.). Mam teraz taki problem przy podniesionym TUZ-ie jak stoję na wolnych obrotach ciągnik dostaje jakby " padaczki". Dosłownie zaczyna telepać się cały i wtedy nie mogę nawet kierownicą ruszyć. Gdy przygazuje to pomaga lecz jak puszcze gaz to po chwili wraca. Jak opuszę podnośnik to tego problemu nie ma. Dodam iż gdy zostawię  wyłączony ciągnik z podniesionym pługiem to nawet na centymetr nie opadnie, nawet po dwóch dniach. Dodatkowo zaobserwowałem, że gdy gazuje to podniesiony już na maxa podnośnik unosi się na około 10 cm, a gdy przestaje gazować to opada o te 10 cm. Posiadam tur. oleju mam na full.
    • Przez Piotrass
      Wiitam zastanwiam sie nad tymi dwoma ciagnikami  bylem zdecydowany na new hollanda ale teraz jest promocja na john deera i sam niewiem. Ciagnik mialby  byc do tura ale glownie chodzilby w transporcie  i w polu jako pomocnik. New holland kosztuje 235 tys netto jest na oponach 420przod 520 tyl, obciazniki w cenie zaczep automatyczny skrzynia 17/16, a  JOHN Deere w promocji od 250 tys z skrzynia AutoQuad plus ECo 24/24, i tls. wiec roznica wynosi okolo 20 tys bo z new hollanda moze sie urwie kilka tys bo stoi na placu a diler do  konca roku musi sprzedac albo rejestrowac na siebie bo od nowego  roku jakies nowe wymogi sa, Co polecacie?
×