Jak zwalczać perz właściwy?
Przez
agrini, w Środki ochrony roślin
-
Podobna zawartość
-
Przez Wojciu2302
Witam wszystkich gorąco
Jestem nowy i mam od razu pytanie odnośnie sadzenia czosnku na ziemi gdzie miejscami wyszedł po zimie perz.
Co można zrobić przed sadzeniem teraz lub zaraz po posadzeniu czosnku.
Dodam że nawozy zostały w tym roku rozsiane i ten perz wyszedł z ziemi po bronowaniu
Z góry dziękuję za podpowiedz
Wojtek
-
Przez rafar91
Witam:) mam problem:/ tydzien temu(poniedzialek) opryskalem 4 ha jeczmienia jarego odmiany eunowa na chwasty. Uzylem Chwastoxu Turbo + Puma Uniwersal z tego wzgledu ze rok temu pojawil sie tam owies gluchy a w tym roku mialo byc pszenzyto ale wymarzlo. Gosciu zarowno w centrali jak i przedstawiciel handlowy Bayer mowil ze nie ma przeciwskazan by pryskac jeczmienia jarego puma. Ale juz w sobote pojawily sie przebarwienia na nim mozliwe ze nawet popazenie albo jakas choroba. Na opakowaniu pisalo ze moga pojawic sie przebarwienia. Pojechalem wraz z kilkoma roslinkami do centrali od srodkow och. ros. Gosciu stwierdzil ze to rynchsporioza. Polecil oprysk Artea plus odzyka oraz siarczan magnezu oraz mocznikiem. Mowil rowniez ze musze odczekac 10 dni od oprysku na chwasty. Wiec dopiero efekty moga byc pod koniec tygodnia.
Moje pytanie brzmi czy kogos z was spotkalo cos podobnego?
Co wtedy zrobiliscie? Jakie srodki zastosowaliscie?
Jest mozliwe ze 5 dni po oprysku na chwasty i pojawily sie choroby?
Czy to moze przypalenie od pumy?
Kwestia jest jeszcze taka ze pryskalem wieczorem gdy bylo 18C i pochmurno.
-
Przez dawidursus323
Hey. Dzisiaj plewiłem mój bób. Miałem go bardzo zachwaszczonego bo przez 2 tyg lało i nie sie nie dało zrobić a ziemia to glina. Wiekszosc chwastów to 20% osty, 70% zboże [w tamtym roku na polu był owies i to jego jest najwiecej] i 10% inne. Co na nastepny rok zrobić aby zniszczyć te nasiona przed sadzeniem aby tyle tego nie rosło? roundap? gleboka orka?
-
Przez luteks77
Witam,tak jak w temacie czy rzeczywiście po zastosowaniu tych herbicydów w uprawie zbóż, siew roślin motylkowych (lucerna, koniczyna,łubin.) możliwy jest dopiero po 24 miesiąca. Jakie są wasze doświadczenia?
-
Przez luk7530
Witam, mam problem z dwuletnią plantacją malin Laszka, a jest ich 0.25ha. Sąsiad pryskał swój groch za miedzą herbicydami Command 480 EC i Afalon 450 SC chociaż powinien zachować odległość 20m od plantacji roślin sadowniczych. Przez pierwsze 4 dni po opryskaniu nie było nic widać, dopiero jak przeszedł deszcz oprysk zaczął parować i maliny zaczęły zółknąć, z każdym dniem jest coraz gorzej. Ogólnie teraz cała plantacja jest żółta. W załączniku przesyłam zdjęcia. Wczoraj opryskałem odżywką Asashi. Jak ratować te maliny? Co mam jeszcze zrobić? Sąsiad się przyznaje do tego co zrobił. Jak teraz ściągnąć od niego odszkodowanie? W jaki sposób to obliczyć? Czy te maliny się odnowią? Czy na następny rok będą jeszcze widoczne skutki tego oprysku? Pomóżcie.
-