adam77tc

Amazon d8 40 mało wysiewa

Polecane posty

adam77tc    4

Witam, mam problem z siewnikiem Amazon d8 40 wysiewa mi owies max 180 kg/h, wszystko ustawione ma maxa. Możecie poradzić czy ta przekładania też jest ustawiona na duży wysiew!? 

IMG_20210403_083247.jpg

Edytowano przez adam77tc

Wiadomość z agroFakt.pl

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Goblin0
      Kupiłem w ostatnim czasie siewnik Poznaniak  z Tabliczki wychodzi ze to model S043/3Z   25 redlic na docisku sprężynowym. W intrenecie znalazłem tę tabele wysiewów i siałem żyto  ustawiając siewnik na C-4 czyli około 189 kg/h wszystko ustawione tak jak napisane w tabeli tylko nie wiedziałem jak ustawić przekładnie boczna na wysiew średni . Ale zasiałem 1,40h i wysiałem 2 razy tyle żyta  450 kg  albo ja coś źle zrobiłem albo ta tabela nie pasuje do mojego siewnika. Fakt mój błąd że nie zrobiłem próby kręconej ale nie mam korytek i zawierzyłem tabeli i wyszło jak wyszło. Druga sprawa że nie wiem za bardzo jak zrobić próbę kręconą w tym siewniku bo nigdy nie miałem poznaniak i wszystkiego się uczę od podstaw.  Możecie doradzić co ja zrobiłem źle albo podrzucić inna tabele.

• Przez dami8
      Szukam nowego siewnika 2.5m do ciągnika Renault 78KM z napędem. Udźwig  podnosika 3.5T. Ziemia raczej średnia, czasami piachy...
      Agromasz z redlicami talerzowymi  waga 720kg, z redlicami stopkowymi 580kg
      POZNANIAK z redlicami talerzowymi 640kg , z redlicami  stopkowymi 520kg
      Podobno poprawili skrzynie w poznaniaku i trzyma normę wysiewu.
      Do siewnika chce zapiąć agregat Tolmet 520kg/Agrolift 420kg z jednym  wałem.
      Co waszym zadaniem wybrać? Przyszłościowo siewnik z redlicami talerzowymi? Boję się że agromasz będzie za ciężki z Tolmetem. 

• Przez wiencacharolnik
      Witam. Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś z Was robił próbę kręconą pszenżyta w siewniku Poznaniak S043 2? Interesuje mnie dokładna ilość wysiewu na każdym przełożeniu (A1-C6).
    • Przez Latashi
      Cześć, od niedawna mam Siewnik Amazone d7Special II, będę siak nim pierwszy raz. Powiedzcie jak go ustawić do siewu pszenicy i pszenżyta? Na ile powinny być wysunięte te klapki przy kółkach wysiewajacych? Na boku ta zapadka z ząbkami jak powinna być ustawiona? Jak zrobić próbę kręcona, tzn jak wyliczyć obroty kola? Siewnik 3m
    • Przez Lukas85
      Koledzy, mam problem z wysiewem w siewniku amazone AD303. Problem polega na rozbieżności między próba kręcona a faktycznym wysiewem. Robimy próbę kręcona na 1/40ha kręcąc kołem 22.5 obrotu, zgodnie z ksiazka. W przypadku rzepaku jest praktycznie bezbłędnie może troszkę więcej niż wykrece ale nieznacznie. Problem pojawia się w przypadku zbóż. Różnica między próba kręcona a faktycznym wysiewem sięga nawet 20-30kg. Sieje z prędkością ok 7km/h. Denka w kółkach regulowalem odstęp jak w instrukcji ok 0,5mm od ząbków kółek. Zastanawiające jest to że muszę nastawiać duze wartosci na skali aby uzyskać dany wysiew. Wiadomo że wartości podane w tabeli są orientacyjne i zależą od wielkości i jakości ziaren ale  przykładowo na naklejce w siewniku dla wysiewu rzepaku 3kg/ha nastawa powinna wynosić ok 12 na skali i u siebie mam bardzo podobnie. Dla pszenżyta na naklejce skala 45 to 140kg/ ha u mnie na 45 wychodzi 120. Dla 200kg/ ha muszę nastawić ok 82 na skali. Tak samo dla pszenicy na naklejce skala 40 to ok 200kg/ ha u mnie dla 180kg/ha to skala aż 59.
      Może ktoś wie co może być tego przyczyną i gdzie jej szukać? Zrobiłem proste obliczenie wyliczając średnicę koła ostrogowego. Dla 1ha czyli 10000m2 szerokości siewnika 3m na 1/40ha i 22.5obr koła wychodzi że średnica koła powinna mieć 3.7m a mierząc faktyczną średnicę koła w miejscu obręczy wychodzi 3.5m. Siejąc koło ostrogowe opiera się na ziemi właśnie o ten pierścień, więc biorąc do o liczeń średnicę koła 3.5m wychodzi mi że zamiast 1ha czyli 10000m2 otrzymuje 9450m2 więc ok 5% mniej.
      Czy to w tym problem? Jeżeli tak to dlaczego w rzepaku wychodzi praktycznie dobrze?
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj