Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli cena się zmieni o 15 % to nic nie robią z tych powodów, ważne aby wydatkować 70 % kasy

a jeżeli zmieniać to można, robi się zmianę do biznes planu i czeka sie parę dni na zgodę i jest ok.

Ja tak robiłem, pierw miałem wpisany traktor, a potem zmieniłem na maszyny 

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

a

Edytowane przez romuald90
Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

a

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem co oni za pismo mi chcą wysłać. Musiałem zmiane zrobićw biznes planie, ponieważ musiałem dopisać jedna działkę, bo mi doszła. I Oświadczenie o służebności.

Wyjaśni mi to ktoś?

Edytowane przez kondzio1992
Gość Profil usunięty
Opublikowano

I po takim czymś długo czeka się na pieniążki?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Od złożenia tych poprawek minął tydzień w takim razie trzeba cierpliwie czekać. Pozdrawiam freetaxi :)

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

q

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

v

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Myślałem,że szybciej przeleją pieniądze. A tu jeszcze ta zmaiana z tą działką i służebności  wiec pewnie się przeciągnie :( . Miałem jechać zamówić maszyny, ale w takim razie musze się wsytrzymać.

Opublikowano (edytowane)

Niestety trochę to trwa. Ale na zatwierdzenie zmian arimr ma 14 dni wiec nie tak długo i dostaniesz decyzję o zatwierdzeniu zmiany założeń biznesplanu, to to pismo. Bo do wniosku o płatność lepiej nie otrzymywać pism bo raczej niemiłe informacje tam są tak jak pisałem:-)

Edytowane przez Endriu42
Gość Profil usunięty
Opublikowano
Endriu42  

To kiedy mógłbym się spodziewać pieniędzy? Z decyzją nic nie przyszło. Wiec załatwiłem wszystkie formalności:akt notarialny, KRUS, itp. Później dostalem tel. z agencji o zmianie, bo doszła mi jedna działka i musiałem napisać oświadczenie w sprawie służebności. Czekam.

Pozdrawiam. . .   

Opublikowano (edytowane)

Od wystawienia zlecenia płatności ok. 3 tyg. do wypłaty plus minus tydzień. Zlecenia nie zrobią zanim nie zatwierdzą zmiany biznesplanu. Jeśli zmiana zatwierdzona i wszystko ok we wniosku o płatność to do wypłaty te właśnie ok. 3 tyg.

Edytowane przez Endriu42
Opublikowano

Nie wiem co oni za pismo mi chcą wysłać. Musiałem zmiane zrobićw biznes planie, ponieważ musiałem dopisać jedna działkę, bo mi doszła. I Oświadczenie o służebności.

Wyjaśni mi to ktoś?

miałem podobnie - na podstawie wypisów z rejestrów gruntów zmieniła mi się delikatnie powierzchnia użytków rolnych, po poprawkach przyszło pismo, że wyrażają zgodę na zmianę w PRG i po 3 tyg. jakoś kasa była.

Opublikowano

Widzę, że nie wszyscy, którzy składali wnioski o przyznanie pomocy w ramach młodego są dostatecznie poinformowani, że załapali się na premię po ostatnich przesunięciach. Przed chwilą dzwonił do mnie klient, który odzywał się w zimę w sprawie pozyskania środków na działalność gospodarczą. Okazało się dzisiaj, że nawet nie wiedział, że znalazł się na "żółtej". Ot, taka informacja na święta :)

Opublikowano

Myślałem,że szybciej przeleją pieniądze. A tu jeszcze ta zmaiana z tą działką i służebności  wiec pewnie się przeciągnie :( . Miałem jechać zamówić maszyny, ale w takim razie musze się wsytrzymać.

a CO MASZ NIE TAK ZE SŁUŻEBNOŚCIĄ ?

Opublikowano

Dzisiaj dotarła decyzja z przesunieć. Mam pytanie do freetaxi: czy posiadająć budynek w ktorym utrzymywane są zwierzęta brata mogę mu go wydzierzawic? Jak to bedzie widziane przez agencje czy moga być z tego problemy?

Opublikowano

skoro też dostałem decyzje, to czy muszę przejść na Vat?

i jeżeli nie muszę być na Vat-cie to czy przy rozliczaniu tych pieniędzy agencja będzie brała ceny netto?

Opublikowano (edytowane)

Witam załapałem się na zółta listę własnie dzisiaj przyszedł list z agencji i teraz mam do was pytanie może mi pomożecie gdyż w biznesplanie na działkach które mam przejąć są buraki na 1,5 ha ale nie mam kontraktacji na siebie tylko na ojca a nowe dopłaty cukrowe są teraz do powierzchni działki na której są (do ha)a nie tak jak było to w dniu składania wniosku następna sprawa która mnie zastanawia to zazielenienie czy cały biznesplan bedzie musiał uledz zmianie gdyż wszyscy beda musieli rozliczyć sie z zazielenieniem?  W papierach mam napisane ze prowadze działalnośc od 2014 roku do 2019roku wiec na ten dzień nic się kupy nie trzyma ponieważ na obecną chwilę nie prowadzę gospodarstwa .

Edytowane przez AnneCrafting
Gość Profil usunięty
Opublikowano
archi106

Ze służebnością miałem tak, że budynki gdzie znajdują się na działce babcia ma wymówione do śmierci i musiałem napisać oswiadczenie że nie prowadzi działalności i jest na emeryturze i po sprawie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v