Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. MAM takie pytanie . Kończę Technik Turystyki Wiejskiej,Nie zdałem Egzaminu Zawodowego. Czy uzyskanie świadectwa ukończenia szkoły policealnej i zaświadczenie o ukończeniu przedmiotów wystarczy o ubieganie o Dotację MR , bez zdania egzaminu zawodowego?

Opublikowano

Dokumentem potwierdzającym średnie wykształcenie może być dyplom lub świadectwo ukończenia szkoły. Jeżeli na dyplomie czy świadectwie nie będzie informacji o zawodzie trzeba dołączyć zaświadczenie ze szkoły w jakim zawodzie się kształciłeś. Jest wydawane takie specjalne zaświadczenie.

Opublikowano

To trzymało by się kupy..
KE do czerwca da odpowiedz co z tymi 60mln.
Pod koniec marca powinno być wiadomo ile osób z żółtej listy nie złożyło wniosku o płatność.
Także czerwiec bardzo realny.
Sam czekam bo brakuje mi "trochę" do żółtej listy

Opublikowano (edytowane)

Dopiero prezydent ma podpisać ustawę całego Prow 14-20 i dopiero do tego będą robić rozporządzenia do poszczególnych działań i to podpisze kiedyś Sawicki. Także tak szybko to nie ruszy.
A środki jakieś raczej dołożą.

Edytowane przez Endriu42
Opublikowano

Mam takie pytanie. Co nalepiej wpisać jako czynsz dzierżawny na umowie dzierżawy od ojca ? Mogę po prostu wpisać 'utrzymanie ojca' czy jak to zrobić, żeby było ok i nikt się nie czepiał ? :)

Opublikowano (edytowane)

Wydaje mi się że trochę panikujecie z tym nowym naborem bo już jest połowa marca więc w czerwcu nie ruszy bo już musieli by go ogłosić bo szkolenia konsultacje społeczne itp. a ani rozporzadzen ani zamknięcia starego młodego rolnika nie widać więc raczej na pewno czerwiec to za wcześnie a media mówiły już że nabór będzie w pierwszym kwartale więc teraz mówić o czerwcu mogą tak samo jak przedtem. Lipiec sierpień to jest termin bardziej prawdopodobny patrząc na to ile im schodzi z tymi przepisami.
A na stary nabór nie wiadomo czy coś dołoża bo programy się kończą ale jeszcze nie zakończyły do końca i nie wiedzą sami ile zostanie Ale podejrzewam że coś jeszcze zostanie i dodadzą to na młodego.

Edytowane przez pablo21
Opublikowano

Dokładnie tak jak pisze pablo21. Wcześniej jak w połowie roku to raczej nic nie ruszy. Ciągle mówią o planach, był plan na pierwszy kwartał, kończy się pierwszy to mówią o planie startu w drugim kwartale, a później się okaże jak będzie. Ale do wyborów napewno coś ruszy :-)

Opublikowano

Witam jestem nowy na forum . wiem ze to moze nie jest odp miejsce na takie pytania ale z racji ze planuje przejac w tym roku gospodarstwo oraz złozyc wniosek na młodego oraz modernizacje , chciałbym spytać w jaki kiierunek można by udezyc na starcie sytuacja jest taka 23 ha uprawiam w tym na własność 12 ha reszta to dzierzawa. w tej chwili jest u mnie 18 sztuk bydła czyli 9 krów dojnych 5 byków reszta młodziezy i ok 20 świn . mam ostatnio sieczke w glowie bo nie wiem co dalej robic z tym wszystkim . chciałbym ukierunkowac produkcje aby mówic o jakiejkowiek opłacalnosci w tej chwili to bardziej wegetacja , ja wiem ze nikt mi tu biznesplanu nie zrobi ale cenie każdą chodzby najmniejsza rade w tym temacie . mam 18 lat . chciałbym już podporzadkowac swóje wnioski pod tą przyszła produkcje . prosze o jakakolwiek pomoc z gory dzieki

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v