Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wyprowadź mnie z błędu, bo ja widzę w tym art. i całym dziale dzierżawa, że w przypadku pokrywania tylko podatku, umowa dalej podlega pod przepisy dzierżawy.

poza tym, kolega napisał, że "Czynsz został wpisany jako podatek i nne opłaty np. spółka wodna itd"

czyli czynsz został określony w wysokości właśnie tych obciążeń.

Opublikowano

Stosuje się przepisy o dzierżawie ale nie jest to dzierżawa. Tak samo do dzierżawy stosuje się przepisy najmy ale najem to nie jest. Zobacz w KC na użyczenie i zobaczysz, że podatek od nieruchomości to koszt.

Kwestia tego jak została skonstruowana umowa. Czy czynsz wynosi tyle co podatki czy nie ma słowa o czynszu a jedynie zobowiązanie do płacenia podatków. Bo to jest już rożnica.

Opublikowano

Witam wiem że to nie temat i miejsce na moje pytanie ale potrzebuje waszej odpowiedzi koledzy .

Czy jeżeli zdam egzamin teoretyczny na B (on według prawa jest ważny 6 mies.)To moge robić A2 nie pisząc już Teorii?

Opublikowano

Dziękuje za zainteresowanie.

Zapis z umowy dzierżawy

'Strony ustaliły że w ramach czynszu dzierżawca opłacać bedzie podatki oraz wszelkie należności związane z własnością dzierżawionych gruntów'

Osoba rozpatrująca wniosek prosi o ten aneks od notariusza, z  gminy albo sołtysa.

Notariusz mówi nie, reszty jeszcze nie pytałem.

Pozdrawiam

Opublikowano

jak masz dobrego wójta to wiesz co robić i będzie spokój, bez zbędnych dyskusji.

jak nie to trzeba rozmawiać z osobą prowadzącą wniosek, że czynsz został określony w wysokości wszelkich podatków, bardzo ogólnie, ale został.

zamiast należności powinno być zobowiązania. 

Opublikowano

No właśnie takie mało precyzyjne to jest. Jest mowa o czynszu ale według mnie zamiast w ramach powinno być, że czynsz to równowartość sumy podatku rolnego i spółek wodnych, płacony np. do 30 września.

Opublikowano

Nie wiem czy przez sołtysa przejdzie. Ale jak się nie uda, to zostaje Ci się odwoływać od decyzji i wykazać przed sądem, że jest to umowa dzierżawy.

Opublikowano (edytowane)

Kasa już na koncie ale chciałbym zmienić maszyny we wniosku. Jak to zrobić? Czy nic nie zmieniać i wydać to 70 tys zł?

Kolejna sprawa jak przejść na VAT i ile to trwa?

Edytowane przez mich89
Opublikowano (edytowane)

Najlepiej po otrzymaniu decyzji o przyznaniu pomocy przejąć gosp.

Aby zmienić założenia PRG trzeba wysłać podanie i zmienione strony biznesplanu.

Edytowane przez Endriu42
Opublikowano (edytowane)

Nie można dłużej niż rok przed złożeniem wniosku mieć gospodarstwa, a po złożeniu wniosku jest wydawana decyzja i w ostatnich naborach było 180 dni na przejęcie gosp. od odebrania decyzji.

Edytowane przez Endriu42
Opublikowano

Nie mam wykształcenia rolniczego żeby  ubiegać się o MR jaką szkołę muszę skończyć czy jest jakiś szybki sposób na załatwienie takiej formalności?

Jest jakaś lista kierunków, u mnie w okolicy jest szkola wieczorowa 2 letnia o prowadzi kierunek R3 prowadzenie działalności rolniczej to  się by liczyło do wykształcenia by ubiegać się o premie? Bo moja znajoma zamierza iść i pytam się w jej imieniu jesli ktoś by coś wiedział w tym temacie.

Opublikowano

Elektromechanik samochodowy (zawodowe), (technikum pozawodowe)mam budowa maszyn, później  policealna szkoła pracowników ochrony osób i mienia no i czegoś z rolnictwem brakuje ale w 30l nie uśmiecha mi się chodzić do szkoły

Opublikowano

witam dostałem wniosek o dopłaty bezpośrednie na ojca przyszedł a cała ziemia jest przepisana na mnie w grudniu i tam nic nie pisze że to moja ziemia jak to zaś składać ?

Opublikowano

Otrzymałem pismo z agencji w sprawie maszyn starszych niż 5 letnie z którego wynika jednoznacznie że można zakupić maszyny starsze niż 5 lat. freetaxi wysyłam treść na twój mail.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v