Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

obecnie czekam na decyzję o MR, i mam mały dylemat, muszę złożyć wniosek o dopłaty bezpośrednie ponieważ posiadam już pole, czy we wniosku mogę wpisać również działki dzierżawione które były podane również w biznesplanie MR przed podpisaniem umowy dzierżawy? Umowę dzierżawy z pewnych względów będę mógł podpisać końcem maja.

ktoś odpowie? bo do agencji się dodzwonić to graniczy z cudem.

Opublikowano

witam.. czy ktos kto skladal wniosek o platnosc moze mi podac zalaczniki jakie dodawal? bo bylem zlozyc dzisiaj wniosek ale nie bylo osoby odpowiedzialnej za ten dzial i nie moglem oddac.. ale nie wiem czy wszystko mialem.. dlatego prosze o pomoc.

Opublikowano (edytowane)

Zaswiadczenie z krus ,akt notarialny ,i książkę rozchodów i dochoduw jest potrzebna do agencji wojtek

Edytowane przez adam993
Opublikowano

Witam mam pytanie z mlodego rolnika 2015... w biznesplanie mam oswiadczone ze bede mial minimum konkretna ilosc bydla i chcialbym zapytac czy to liczy sie tak ze musze caly czas miec te minimum czy oni licza to jakos np na poczatek i koniec roku ? bo mam byska do zdania ale nie kupilem na jego miejsce cielaka i sztuka by mi brakowala wtedy.. ?

Opublikowano (edytowane)

no wlasnie.. skąd bierzecie książke i co np w niej wpisujecie.. jak ja jeszcze nie zrobilem zadnej inwestycji.. mam oddac pustą karte ?

http://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/wnioski/PROW_2014_2020/Pomoc_dla_mlodych_rolnikow/D2015000098201.pdf (na saym dole masz wzór jak ma to wyglądać) 

kup sobie worek np worek paszy albo nawozu, bańkie oprysku itp itd. wpisz cenę i nr rachunku i masz gotowe

Edytowane przez gelorolnik
Opublikowano

U mnie w BP wystarczyło wypełnić pierwsza stronę książki przychodów i rozchodów i zrobić ksero. Jestem na Vacie więc później mam okazywać dokumenty księgowe gospodarstwa w razie kontroli i więcej nie będą wymagać. Taką otrzymałem informacje.  Oprócz tego jeszcze tylko akty własności lub dzierżaw działek i tyle. Nie wymagali nawet zaświadczenia z KRUSU. 

Opublikowano (edytowane)

Panowie mam 1 hektar pola ten co był potrzebny do składania papierów na młodego i teraz mam problem bo nie wiem jak składać papiery na dopłaty.CZy ma składać tata razem ze swoimi  czy ja mam zakładać numer gospodarstwa i składać na ten 1 hektar czy w końcu ja mam złożyć na wszystko pole ale znów muszą mi rodzice przepisywać bydło itd bo przecież teraz też do zwierząt sa dopłaty

U mnie tata złożył wszystkie wnioski na siebie. Gdybym dał na siebie dopłaty i zrobił nr gospodarstwa, to powiedzieli , że zaczynam bawić się już jako ''kierujący''. Ja tak zrobiłem... ale i można też złożyć na siebie jak ktoś ma jakieś pewne zamiary.

Edytowane przez karol_365
Opublikowano

uroslo może komuś dziś 80 tys  na koncie  kto składał wniosek o płatność 

Opublikowano (edytowane)

Witam mam pytanie z mlodego rolnika 2015... w biznesplanie mam oswiadczone ze bede mial minimum konkretna ilosc bydla i chcialbym zapytac czy to liczy sie tak ze musze caly czas miec te minimum czy oni licza to jakos np na poczatek i koniec roku ? bo mam byska do zdania ale nie kupilem na jego miejsce cielaka i sztuka by mi brakowala wtedy.. ?

Z tego co się oriętuje to w roku docelowym musisz mieć ten określony limit bydła, mam tak samo z krowami,  wypełniając wniosek na młodego to była mowa tylko o bydle gdzie określona liczba bydła powinna być w roku docelowym czyli wychodzi to chyba 2018r o ile dobrze pamiętam

Edytowane przez xzibit0000
Opublikowano

uroslo może komuś dziś 80 tys na koncie kto składał wniosek o płatność

Raczej nikt jeszcze nie dostał bo zapewne ktoś by się pochwalił.

A Ty Maniek dzwoniłeś do BP? Dowiedziałeś się może czegoś?

Opublikowano

niestety nie bo niedawno wruciłem do domu a nie zapisalem sobie numeru do nich zeby dzwonić 

Opublikowano

Myślicie że już ktoś dostanie przelew jak w zeszłym tygodniu jeszcze nie działał panel do wpisywania wniosków o płatność? Ja to będę się cieszyć jak w 2 miesiącach się obrobią ;)

xzibit0000, stany sprawdzają albo na 31 grudnia albo na 1 stycznie (co właściwie jest i tak bez różnicy). Co pomiędzy się dzieje jest mniej ważne. Zresztą stany średnioroczne i tak są niższe niż początkowy i końcowy w danym roku.

Opublikowano

Rozmawiacie już kiedy kase dostaniecie, a ja jeszcze decyzji nie dostałem... Dzwoniłem, już kilka razy ale za każdym razem już mają wysłać, a decyzji jak nie było tak nie ma. Ostanio usłyszałem że nie wysłali decyzji z powodu braków kadrowych...

Opublikowano (edytowane)

Freetaxi powiedz mi jak to jest z ta umowa bo dostalem mlodego rolnika a teraz moge podjac prace na umowe zlecenie jak to jest podpowiesz mi cos

http://www.krus.gov.pl/aktualnosci/dokument/artykul/wazne-dla-osob-wykonujacych-umowy-agencyjne-umowy-zlecenia-lub-inne-umowy-o-swiadczenie-uslug/

możesz pracować na umowę zlecenie pod warunkiem, że wynagrodzenie nie przekroczy 50 % najniższej krajowej brutto.  ja np. miałem na umowie 800 zł brutto.

najlepiej wyjaśnij to w swoim oddziale Krus.

Edytowane przez jaroWM
Opublikowano

"A ta umowa o dzieło? Czyli jakbym miał umowę o dzieło w której była by zawsze kwota nie większa niż 925zł to nikt by się nie doczepił? Chodzi mi o prace jako przedstawiciel terenowy lub doradca."

Z tego co się orientuję to przy umowie o dzieło są inne warunki niż przy umowie zlecenie. Tam nie ma składek emerytalno rentowych. Może nie ma żadnego limitu. Najlepiej dopytać w KRUS.

Opublikowano

W sprawie umowy o dzieło, to nie jest ona obwarowana żadnymi limitami jeśli chodzi o kwotę dochodu, podatek jest ale bardzo mały, bo nie odprowadza się z niej większości składek. Ja właśnie w czerwcu na taką przechodzę i składam papiery o wypłatę premii. Pani w agencji mówiła, że na sierpnia pieniążki powinny być na koncie, oby bo maszyny już zamówiłem na 3-4 tydzień. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v