Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W 2014 był inny nabór na całkiem innych zasadach i tam nie dawano punktów za plan nawozowy.

Z rozporządzenia:

– zobowiązanie do przygotowywania planu nawozowego, o którym mowa w załączniku nr 2 do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 marca 2015 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy finansowej w ramach działania „Działanie rolno-środowiskowo-klimatyczne” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 (Dz. U. poz. 415 i 765), oraz stosowania tego planu – przyznaje się 2 punkty,

a z nowelizacji:

w ust. 2: – w pkt 5 w lit. a tiret drugie otrzymuje brzmienie: „– zobowiązanie do przygotowywania planu nawozowego, o którym mowa w załączniku nr 2 do rozporzą- dzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 marca 2015 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy finansowej w ramach działania „Działanie rolno-środowiskowo- -klimatyczne” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 (Dz. U. poz. 415 i 765 oraz z 2016 r. poz. 326), oraz stosowania tego planu, w szczególności prowadzenia wykazu działań agrotechnicznych zawierającego prace wykonywane na poszczególnych działkach rolnych w zakresie nawożenia, z podaniem nazwy i ilości zastosowanego nawozu pod poszczególne uprawy – przyznaje się 2 punkty,”,

Nie wiem skąd wam się wzięło 0,5pkt.

Opublikowano

A czy ten plan nawozowy mogę przygotowywać sam np. za pomocą programów komputerowych (plano RS , Nawsald z iung puławy) czy muszę co roku dawać zarabiać ODRom a nie sądzę by go lepiej zrobili. W moim regionie to już naprawdę prawdziwy pacanpracuje. Nawet wniosku na dopłaty nie potrafi bez błędu wypełnić. I od kiedy ten plan trzeba mieć? Od sezonu 2016/2017 ? Czy może co najmniej od okresu docelowego(tak pisze w pytaniach i odpowiedziach na stronie ARIMIR)?

Opublikowano (edytowane)

Ja jestem w tej samej sytuacji też czekam na wyniki gleby. Robiłem tylko ph, fosfor, potas, magnez czyli to co potrzebne do opracowania planu. W rozporządzeniu dotyczącym pakietu rolnictwo zrównoważone pisze coś jeszcze o próchnicy(węgiel organiczny) i zawartości azotu ale mi się wydaje że nas to nie dotyczy:

"2. Dwukrotna chemiczna analiza gleby (pH, P, K, Mg i węgiel organiczny) – wykonana na gruntach ornych w pierwszym
(lub poprzedzającym) i w piątym (lub poprzedzającym) roku realizacji pakietu.
3. Coroczne opracowanie dla gruntów ornych i przestrzeganie planu nawozowego, opartego na bilansie azotu oraz chemicznej
analizie gleby, określającego dawki N, P, K, Mg i potrzeby wapnowania, przy czym dopuszczalne jest stosowanie
dawek nawozów niższych niż określone w planie nawozowym"

Nigdzie w rozporządzeniu dotyczącym młodego rolnika nie znalazłem że ten plan musi przygotowywać doradca rolno środowiskowy a znalazłem w necie coś takiego : "

Kto wykonuje plan nawożenia?

Plan nawożenia może opracować każdy kto posiada odpowiednie kwalifikacje (rolnik, doradca rolny, specjalista okręgowej stacji chemiczno-rolniczej) przy pomocy komputerowych programów doradztwa nawozowego np.: Plano RS, Naw Sald z uwzględnieniem wszystkich czynników jakie należy uwzględnić przy obliczaniu dawek nawozowych i sporządzaniu planu nawożenia."

Czy trzeba badać obornik i gnojówkę ze swojego gospodarstwa?Czy uśrednia się zawartość NPK?

Czy ilość nawozów naturalnych  oblicza się ze stanu średniorocznego zwierząt(będzie trudno bo w arkuszu na młodego rolnika zwierzęta do jednego roku się nie rozdziela a jest przecież różnica międzi cielakiem 2 miesięcznym a 10 miesięcznym)?

Trzeba jeszcze uwzględnić bilans azotu w związku z tym te 170 N w czystym składniku dotyczy wszystkich nawozów łącznie czy tylko naturalnych? Czy na trwałych użytkach zielonych obowiązuje limit 120 N tak jak w programach rolno - środowiskowych? Czy azot w czystym składniku przelicza się na azot działający? Czy trzymamy się tego 170 N z przeliczenia czystego składnika z nawozów?

Czekam na komentarze i wskazówki

Z góry dzięki za zainteresowanie

Koszt w odr takiego planu to 400 rocznie więc razy 5 to 2000. Konieczność opłacania Krus i brak praktycznie możliwości dorobienia poza rolnictwem. W moim przypadku uwiązanie się na 5 lat z krowami bo po rezygnacji z krów praktycznie nie ma możliwości utrzymania ESU(dziwny przelicznik 1 krowa to więcej jak 4 byki czy 5 jałówek  wysokocielnych). Do tego niepewna sytuacja sektora mleczarskiego. Nie jest tak różowo jak myślałem z tą dotacją ale głupio by było chyba zrezygnować bo i to mi chodzi po głowie.

Edytowane przez Troker1979
Opublikowano

Najkorzystniej to skarpeta:-) a tak poważnie to mam w bgz i z tego co widzę sporo firm z branży w mojej okolicy ma w bgz. To nie reklama to moje osobiste odczucia i doświadczenia:-)

Opublikowano

no dobra ale jeszcze listy niema ma na stronie chyba  że sie jeszcze pojawi dziś 

Opublikowano

Czy np biorąc pług obrotowy a całe życie robiło się zagonowym, czy można otrzymać za to punkt w zakresie innowacyjności?(np. za nowoczesne technologie produkcji) w końcu to coś nowego w moim gospodarstwie, czy raczej za bardzo to przekombinowane? Tak trochę kombinuję i szukam tych punktów. Z góry dzięki za odp.

Opublikowano (edytowane)

Wybaczcie jak nie w tym temacie piszę ale początkuje i jeszcze się tutaj nie odnalazłam. 

Mam małe pytanie: Mój ojciec ma zamiar przepisać mi ziemię dokładnie 4,5 ha, bo chce się starać w tym naborzę o Młodego rolnika. Składać wniosku o premię nie mogę prędzej niż po 24.04 bo dopiero po tej dacie będę mieć 3-letni staż na punkty za kwalifikację. I teraz się zastanawiam kto ma złożyć wniosek o dopłaty bezpośrednie ja czy ojciec, bo wątpię, że zdążą mi wydać decyzję o wpisie do ewidencji producentów z numerem identyfikacyjnym, żebym się wyrobiła ze złożeniem wniosku do 16.05? Ktoś coś poradzi?

Edytowane przez pusiek123
Opublikowano

Kto podpowie jako co mam wpisać gps sterujący rozsiewaczem? Bo muszę zmienić biznesplan i chce wszystko sobie przygotować aby złożyć zmiany jak tylko dostanę decyzję. W sumie to w klimacie i środowisku jest punkt gps pozwalający mapować pola, ale czy z tym wiąże się przygotowanie map czy tylko gps powinien posiadać taką funkcje? Czy też powinienem mieć program komputerowy aby robić mapy? A może wpisać w pozostałych inwestycjach ten gps jako całkiem oddzielne urządzenie?

Z niecierpliwością czekam na porady za które z góry dziękuję:-)

Ponawiam freetaxi:)

Opublikowano

Panie freetaxi czy po złożeniu w kwietniu wniosku na MR mogę przepisać na siebie w maju zwierzęta i złożyć wniosek o dopłaty bezpośrednie? Jest to dla mnie bardzo ważne więc z góry dziękuje za pomoc

też chciałbym się dowiedzieć

Opublikowano

Panowie mam jeszcze jedno pytanko, jestem ze starego MR i mam ugadany ciągnik nh 86KM a we wniosku jak mnie pamięc nie myli mam zetora 85KM(dokładnie bede wiedzial w srode bo typek co mi prowadzil mlodego wraca) a więc czy tak czy siak pisać do agencji pismo czy jmi przyznadzą takowy ciagnik? jak tak to ile to trwa i jest jakis wzór? z góry dzieki. Pozdrawiam

Opublikowano

Witam mam pare pytan dotyczace MR 2016, czy jesli bede miał tylko na poczatek dzierzawe 4 ha czy to wystarczy ? w jaki sposob uzyskac wzrost te 10% bo podobno nie mozna teraz przez zmiane zasiewow ? I czy musze podać dokładnie model maszyny i jej cene ?

Opublikowano

Załóżmy że lista ukaże się w środę to jak myślicie ile czasu zajmie im wydanie decyzji? Dziś w BP obiło mi się o uszy że chcą zdążyć przed końcem miesiąca. Myślicie że to prawda, czy jak zwykle wszystko na ostatnią chwilę będzie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v