Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość SebastianAdamski
Opublikowano

Witam. Dostałem MR z poprzedniego prow i mam pytanie. W biznes plane mam, że 70 tys zł przeznaczę na zakup 5.02 h.ziemi.Czy w akcie notarialnym mam mieć wpisaną kwotę zakupu 70 tys czy rzeczywistą 130 tys.zł ?

Opublikowano

Cześć wszystkim! Mam kilka pytań ;

1- Czy załapię się na dotację jeśli :

- mam 20 ha, przejąłem je w maju 2015, jestem ubezpieczony w ZUS i pracuję na umowę o pracę i dodatkowo prowadzę działalność gospodarczą związaną z budownictwem, nie mam wykształcenia rolniczego ale mam wyższe, wkurza mnie już miasto i chcę wrócić do gospodarowania, różnica wieku między mną a ojcem to 35 lat

2- na co można wydawać pieniądze z dotacji

3- gdzie mogę znaleźć rozporządzenie w tej sprawie w formie dokładnej a nie jak jest to opisane na stronie Agencji

4- w co zainwestować?

Z góry dziękuję za sugestie

Opublikowano

Witam

Mam pytanie do Freetaxi planuje  zakup ziemi na MR 2016.  70tys jako wkład własny i pytanie czy na resztę będzie można wziąć kredyt preferencyjny ? w ODR mówią że raczej nie bo jest to podwójne finansowanie ze środków publicznych. Na pewno w przypadku modernizacji jest to zakazane a co z Młodym Rolnikiem?

Gość a1fe26c2
Opublikowano

Teraz możesz smiało oddac im szybciej tym lepiej i dużo na plus będzie że sam się chcesz rozliczyc a nie że będą Cię ścigali, także będzie bez sankcji,

Mnie nie zaskoczyłeś tym, sam się zastanawiałem teraz czy nie oddac modernizacji bo z mleka nie nażyje znowu 10gr w dół. i cena mleka A i cena B, także szukac roboty i d*py nie zawracac.

Mnie nie o koszty chodzi, bo dochód z gospodarki jakiś tam jest. Pojawiły się natomiast problemy natury psychicznej - jedna osoba (z rodziny) uparła się, że nie chce mnie widzieć na podwórzu i robi wszystko, żeby mi zatruć życie. Jeśli nie uda mi się dogadać z tą osobą, to pogodzę się z wydatkami, które poniosłem na uzyskanie premii i tyle. Przez ćwierć wieku w gospodarstwie nie pojawiło się porządne, nowe urządzenie, a teraz gdy ja skorzystałem z dofinansowania, to jakaś zawiść/nienawiść uniemożliwia mi działanie.

Opublikowano

jeżeli 5 lat od wypłaty premii mija w terminie od 01.01-14.03 to do ankiety monitorującej podajemy zasiewy i stan zwierząt z roku ubiegłego i kontrola jeżeli jest z ARiMR to sprawdza rok poprzedni;

natomiast gdy 5 lat mija  od 15.03 - 31.12 to wpisujemy zasiewy z roku bieżącego i kontrolują nam zasiewy i stan zwierząt z roku bieżącego.

dobrze wiedzieć :)

Gość SebastianAdamski
Opublikowano

Ponawiam pytanie.Dostałem MR z poprzedniego prow. W biznes plane mam, że 70 tys zł przeznaczę na zakup 5.02 h.ziemi.Czy w akcie notarialnym mam mieć wpisaną kwotę zakupu 70 tys czy rzeczywistą 130 tys.zł ?

Opublikowano

Witam. Zrobiłem zmiany obsiewu w taki sposób ze w tabeli rok obsiewu wpisalem to co mam zasiane obecnie i napisałem podanie swoje dane znak sprawy i w podaniu napisałem Przesylam zmiany dotyczące programu młody rolnik.Zmiany dotyczą planu rozwoju gospodarstwa rolnego w strukturze zasiewów na rok 2016. Wystarczy takie cos?

Opublikowano

Przesunięcie terminu generowania list rankingowych wiąże się z ukazaniem się nowelizacji Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dotyczącego premii dla młodych rolników. Jeżeli spełnia Pan wymóg 15 pkt to pomoc najprawdopodobniej zostanie przyznana .taka odpowiedzi dostałem z arimr normalnie szlak bierze jak sie to czyta jak by mieli niewiadomo ile tego w 2014 szybciej było jak teraz gdzie wtedy było 24 tys wnioskow 

Opublikowano

Witam

Skoro w teraz w kwietniu będę składał wniosek na MR i deklaruje sianie roślin wysokobiałkowych to muszę to już zrobić w tym roku czy za rok jak dostane decyzję? Na logikę sądzę, że za rok ale chciałbym się dopytać kogoś kompetentnego bo w tych wymogach unijnych często nie ma logiki. Z góry dziękuje ;-)

Opublikowano

Musicie mieć nawet jak nikomu nie sprzedajecie nic. Ostatnio pisali o tym w Top Agrarze, że jeden koleś nie miał numeru paszowego, skontrolowali go i dostał sankcje jakąś. Sam ostatnio sobie ten numer wyrobiłem u powiatowego lekarza weterynarii. Kosztowało mnie to 17 zł i za godzinkę miałem świstek z numerem. 

właśnie załatwiłem sobie od ręki ten nr paszowy. dobrze jest czytać forum :) 

Opublikowano

powiedzcie mi czy osoba przekazująca gospodarstwo zostawi sobie działki budowlane lub takie, które są jego własnością ale nie są wykorzystywane rolniczo to są punkty za przekazanie w całości czy nie? mam taki właśnie problem, wujek ma ziemię ale część to działki budowlane a część nie zgłoszona do dopłat itp.

Opublikowano (edytowane)

W tym tygodniu mija 5 lat jak dostałem przelew za MR z naboru 2011.

Czy po upływie 5 lat od dnia wypłaty pomocy Agencja ma prawo mnie jeszcze skontrolować?

Edytowane przez jarecki82
Opublikowano

Czy ktoś się orientuje gdzie można znaleźć przykładowy katalog szkoleń i usług doradczych dla MR za które będzie można zdobyć punkty, czy w ogóle jest coś takiego?

Opublikowano

Czy ktoś się orientuje gdzie można znaleźć przykładowy katalog szkoleń i usług doradczych dla MR za które będzie można zdobyć punkty, czy w ogóle jest coś takiego?

Najlepiej idź do ODR i zapytaj się jakie będą szkolenia i takie wpisz w biznesplan, ja tak zrobiłem i wszystkie przeszły

powiedzcie mi czy osoba przekazująca gospodarstwo zostawi sobie działki budowlane lub takie, które są jego własnością ale nie są wykorzystywane rolniczo to są punkty za przekazanie w całości czy nie? mam taki właśnie problem, wujek ma ziemię ale część to działki budowlane a część nie zgłoszona do dopłat itp.

"Przez przejmowanie gospodarstwa w całości rozumie się przejęcie wszystkich użytków rolnych

wchodzących w skład gospodarstwa, z tym że własnością przekazującego lub w jego posiadaniu mogą pozostać
użytki rolne o powierzchni nie większej niż 0,5 ha"  Zależy ile tej ziemi do zostawienia ma...
Opublikowano

Czy jeśli mam 17 lat i pełnoletni będę dopiero w październiku uczę się w technikum rolniczym i mam możliwość ojcowizny to mogę ubiegać się o dotacje na młodego rolnika ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v