Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To kiedy można spodziewać się tej ustawy? Bo jak narazie to w legislacji nic nie ma. Czy ktoś wie jaki dokument trzeba przedstawić na udokumentowanie rozpoczęcia realizacji biznesplanu?

Opublikowano

Gospodarstwo możesz przejąć po złożeniu wniosku o pomoc (jeżeli masz zeierzeta) a nawet musisz posiadać gospodarstwo przed złożeniem wniosku o przyznanie pomocy tzn musisz być urządzającym

Opublikowano

Dziś rozmawiałem z kobietą z Agencji w sprawie dostarczenia oferty na maszynę (powiat kraśnicki). Trwają prace legislacyjne w sprawie kierujących oraz obniżenia progu do 12 punktów. Z tymi punktami to informacja jest raczej pewna, dostali oficjalny komunikat z centrali że takie zmiany będą. Więc lista się prawdopodobnie opóźni, ale do połowy marca się wyrobią ;)

Już niedługo następne nabory... ;)

http://www.arimr.gov.pl/aktualnosci/artykuly/prow-2014-2020-harmonogram.html

z tymi punktami to chodzi o nabór 2015 czy o przyszły ?

już kiedyś pytałem ale nie było żadnej odpowiedzi czy te oferty to muszą być od dilerow czy można chociażby wydrukować z olx ?

Opublikowano

Chyba od dilerów. Ale dokładnie jak ma oferta wyglądać skoro w biznesplan ie piszemy ze np opryskiwacz zawieszony 800l z belka 15. No i na pewno amazone od Unii będzie się różni cena i to znacznie. Wiec to tez chore.

Opublikowano (edytowane)

Myślałem że arimr szybciej się z tym upora, teraz wprowadzą zmiany dadzą możliwość zmiany wniosku i znów będą liczyć punkty więc pewnie jeszcze z miesiąc im zejdzie albo i dłużej. 15 marca wydadzą decyzje i gdzieś koło lipca będą pieniądze chyba że będą wymagać niestworzonych rzeczy. Bo od rolnika wymagają wszystkiego i to szybko najlepiej na wczoraj.

Edytowane przez waldii1
Opublikowano (edytowane)

Zmiany rozporządzenia mają dotyczyć osób kierujących gosp., tych co mieli ziemię już  wcześniej na siebie a nie korzystali z niej nie bylI osobami kierującymi nią...

Freetaxi Może wiesz coś więcej na ten temat?? Niestety akurat ja jestem tą osobą, która oczekuje z niecierpliwością na rozporządzenie, ze względu na wcześniejszą współwłasność, spadek w postaci ziemi... 

Edytowane przez oradek
Opublikowano

Jeżeli obniżą na te 12 punktów to rozumiem że ten pułap będzie dotyczył  nas wszystkich a nie tylko tych nowo dopuszczonych? I te wszystkie zobowiązania związane z koniecznością zwrotu całości lub części premii będą się liczyć od 12 pkt? Choć specjalnie nie wierzę w zmianę kryteriów tego naboru. Ja układałem swoje punkty by mieć ponad 15 i pod to wziąłem zobowiązania. Przy innych kryteriach inaczej bym planował(inne zobowiązania, może inne zakupu).

Opublikowano

jeśli zobowiązania z których będziesz rezygnował nie obniżą ci punktacji nadmiernie (żebyś premię jednak otrzymał) to śmiało można rezygnować, jednak ze wzrostu wartości ekonomicznej nie zrezygnujesz bo polecą pieniążki ;)

Opublikowano

Młodzi Rolnicy! Załatwiając sprawy przejęcia gospodarstwa złóżcie też wnioski o nadanie numeru do Sanepidu - w przypadku jeśli planujecie sprzedawać produkty pochodzenia roślinnego, oraz do Weterynarii jeśli przejmujecie również zwierzęta. Przepisy regulujące te sprawy pochodzą z 2006r. i były dotychczas słabo respektowane, ale braki w budżecie państwowym mogą wymóc na tych instytucjach nagłą ściągalność w postaci mandatów, a te są na prawdę nie małe i w przypadku sanepidu wynosić mogą nawet 5000zł. i nie mniej niż 1000zł!!!!. O ile w weterynarii większość prowadzących produkcję zwierzęcą jest zarejestrowana /Akcja z Grudnia 2006 i rejestracja podmiotów produkujących paszę na własne potrzeby/, to z sanepidem wiem jest dużo gorzej - chodzi o sprzedaż zbóż, owoców, warzyw, ziół, grzybów. A co do listy to chyba faktycznie przyjdzie czekać jeszcze tygodniami...

Opublikowano

ja starajac sie o młodego rolnika przepisałem gospodarstwo na siebie po ukazaniu sie listy która potwierdział o przyznanie pomocy, tak doradziła mi moja znajoma która mnie prowadziała mnie w tym wszystkim. Warunek był taki ze nie mozna posiadac gospodarstwa dłużej niz rok czyli jak bym sie nie załapał w pierwszej turze to przyjmujac ze nastepny nabór byłby za 2 lata to juz nie mogłbym juz startowac. Narazie nie wiadomo jakie sa warunki w tym naborze na młodego rolnika. radziłbym wstrzymac sie do ujawnienia listy i potwierdzenia załapania sie. pozdrawiam :)

Opublikowano

@Olobudy wstrzymać mogą się osoby które wiedzą , że są na granicy lub otrzymali wcześniej powiadomienie z agencji o odliczeniu wielu punktów. Jednak osoby chcące korzystać z MGR powinny zacząć już działać z przepisywaniem gospodarstw i sporządzaniem biznes planów pod ten program.. szczególnie osoby myślące o budowach ( o ile już nie jest za późno aby uzyskać wszystkie potrzebne dokumenty i projekty). Takie jest moje zdanie, sam składałem MR z 16 punktami i chyba warto ryzykować bo nie wiadomo czy marcowy nabór na MGR nie będzie pierwszym i ostatnim.  

Opublikowano

Z całym szacunkiem dla wszystkich co składali wniosek na nabór 2015 i mają poniżej 15 pkt. ponieważ wydaje się mi trochę chore aby temu naborowi również obniżać pkt do 12. Mój znajomy chciał w tamtym naborze składać wniosek (ponieważ od 11 miesiecy miał już na siebie gospodartstwo) i wszyscy w arimr mówili jednoznacznie  że wszystko opiera się na rozp, i jest tam jasne napisane aby móc się starać o MR należy mieć minimum te 15 pkt. Znajomy miałby 12-13 a wiec w agencji mu odradzili składanie wniosku bo i tak nie będzie pozytywnie rozpatrzony. A tu nagle taka zmiana ma być jakim prawem i dlaczego właśnie 12 może lepiej byłoby np 10? I w tym naborze udziału nie będzie mógł brać udziału a w tamtym jak się okaże niebawem to gdyby złożył to by dostał.  I kto za to teraz bierze odpowiedzialność?

Opublikowano

Przecież nigdzie nie jest napisane nie można składać wniosku. Może to zrobić każdy a jeśli nie spełnia warunków to po prostu dostaje decyzję odmowną o przyznaniu pomocy.  W ARiMR powiedzieli to co mieli powiedzieć bo każdy trzymał się aktualnych zapisów. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v