Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
20 godzin temu, nie napisał:

o cenach obecnych nawet nie marzyłeś; pomyśl jaka była cena w roku ubiegłym; chytry dwa razy traci - takie moje zdanie

A o cenie Polfoski po 2300 marzył  ?  musi teraz na nią zarobić 

Opublikowano
22 godziny temu, aprochota napisał:

dziś sprzedana pierwsza przyczepa. cena wyjściowa 2410. zł. zaolejjenie 43 wilgoć 7. cena końcowa wyszła mi 2438 zl

Tychy?

Opublikowano

Koledzy! jakie teoretyczne kary macie zapisane w kontraktach w przypadku nie dostarczenia rzepaku? Zastanawia mnie to ,bo jeden znajomy twierdzi, że przy kontrakcie po2 tys/t rzepaku opłaci mu się zapłacić 10 tys zł kary od jednego Tira (26-28t). Sprzedaje prosto spod kombajnu. Wg mnie żeby wyjść na swoje musi dostać 2,4 tys/t pewnej ceny. A z cenami i parametrami bywa różnie.

• Root Admin
Opublikowano

Jak miałem kontrakt do podpisania, to kara była taka, ze skupujący skupi resztę towaru po cenie rynkowej.

Nie podpisałem, bo się bałem, że się nie wyrobię z plonem, a u nas kontrakty podpisują od 50ton.

• Thanks 1
Opublikowano
zieloneckiii napisał:

wykoszone 7ha wilgotność 7,2 plon około 2.5t/ha lubelskie okolice Parczewa

ale uśredniony plon czy z ha ?!pewnie do sobianka sprzedawałes ?!

Opublikowano
6 minut temu, yacenty napisał:

Jak miałem kontrakt do podpisania, to kara była taka, ze skupujący skupi resztę towaru po cenie rynkowej.

Nie podpisałem, bo się bałem, że się nie wyrobię z plonem, a u nas kontrakty podpisują od 50ton.

to w sumie żadna kara.   Ciekawe jak u innych to wygląda?

• Root Admin
Opublikowano

Jak podpisałeś kontrakt po 1700, a skupią po 2400 to masz dopłatę do każdej tony 700 zł, jak masz 50 ton to masz do zapłacenia 35 tys, dla jednego to mało, dla drugiego kupa pieniędzy.

Opublikowano

Uuu

Ja rano dostałem SMS o obniżce na 2290 , a przed chwilą przyszedł że już 2200 xD. Najciekawsze, że u nas nie pozwolą podpisac kontraktu z ceną, tylko przywozisz i sie dowiadujesz jaka cena dnia. A niby wprowadzili przepis o przymusowej kontraktacji, żeby uniknać takich cyrków...

Opublikowano

Spojrzałem faktycznie zaraz będzie po 2 tyś. na skupie gdyby desykował już byłby sprzedany a tak może około niedzieli żeby wilgotność mieć około 9 %. Chociaż jak by drożej sprzedać taki 10-11 to na to samo wyjdzie co 9 o 100-200 zł taniej😅

Opublikowano

Spojrzałem na cennik na stronie to już nawet jest cena godziny a nie tylko dnia rano tyle po 12 kolejny zjazd o 50 zł 🤨. Jakieś dziwne praktyki wchodzą. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Zigi94 napisał:

cena na Matifie leci w dół to i skupy na to reagują

To nie tak , ludzie sprzedają więc pośrednicy podpisuja umowy do zakładów tłuszczowych , więc zakłady tł. zabezpieczają się na giełdzie sprzedając kontrakty i cena leci , więc w skupie cena dalej leci  i jest takie błędne koło aż ludzie przestaną dostarczać towar na skup i/lub gdy zakłady uznają że potrzebują więcej surowca...

Reasumując - cena na MATIF leci dlatego że rolnicy sprzedaja towar.

Edytowane przez strzechu
Opublikowano
7 godzin temu, yacenty napisał:

Wielu kolegów podpisało na 1700

Po 1700 żeby kontrakt podpisywać , to chyba jacyś zakręceni ci koledzy . Przecież w granicach tej ceny to jak sieję 4 lata rzepak ,to zawsze w żniwa cena  nie odstawała wiele od 1700 zł , wiec jaki to miało sens pisać kontrakty na cenę , która raczej jest normą co rok .

Opublikowano

Już nie chodzi o to że w tym roku jest drożej , ale nawet jak by miała być cena jak rok temu w żniwa 1660 - 1690 zł , to gdzie tu rozum żeby pisać po 1700 i póżniej myśleć skąd dokupić w razie np .gradu . Może człowiek jest już stary i głupi , ale normalnie takiego postępowania nie ogarniam .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v