Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ktoś tu wcześniej pisał o moczniku uff. Dzisiaj po burzy mózgów że szwagrem zastanawiam się czy nie zamawiać. Pytanie jak to wygląda (sypkie czy bryła), da radę czymś to rozsiać tu akurat myślę o zasiewie kukurydzy i ewentualnie zbóż jarych. Pytanie drugie rozpuścić w jakiej ilości wody żeby zbóż nie zniszczyć a było git. I jeszcze czy całość na oziminy podać tego azotu w płynie? Biorę to ostatnio pod uwagę bo za tą cenę można kombinować. Wypowiedzcie się co sądzicie.

Opublikowano

Ja wklejałem.

Z tego co czytałem to na rozpuszczanie trochę szkoda czasu, ponieważ potrzebuje bardzo dużo ciepła z zewnątrz do rozpuszczenia.

Do oprysków trzeba by przygotowywać kilka dni wcześniej.  No i to oddzielanie tłuszczu. Niby do zrobienia tylkk czy komuś będzie się chciało?

Rozsiewanie to chyba najlepiej taśmowym lub żmijkowym rozsiewaczem

Opublikowano

Ale w big bagu nie jest bryła. I czy tym mocznikiem można całość azotu podać na oziminy? Nie będzie to za późno działało? Jakby nie patrzeć tysiąc złotych oszczędności. Na 10 tonach już jest kasa. Ryzyko też kurde jest. 

Opublikowano

Na zdjęciu to proszek, a jak w rzeczywistości to dzwoń i pytaj.

Teoretycznie podać azot w moczniku to nie problem, tylko o te 3tyg trzeba by dawki przyspieszyć.

Tylkk największym problemem jest pogoda. Wysoka temp i such to olbrzymie straty.

Pod jare to spokojnie chyba w jednej dawce można sypnąć i wymieszać z glebą

Opublikowano

kupiłem ze sąsiadami na próbę całego tira, jest to na tyle nowy produkt że nie ma oficjalnych badań które właśnie trwają (jak cena była na wiosne równa z saletrą to nikt sie do tego nie kwapił) , z tymi co stosowali to się nie zastanawiają żeby kupić to pod kukurydze pod korzeń i wysiać nawet piastem bądź 2x przejechać  opryskiwaczem przy stężeniu 30 %, nie zgodzę się ze ciężko się rozpuszcza bo jak dla mnie jest lepiej rozpuszczalny jak siarczan magnezu. Podstawa to uszykować dwa mauzery w które wleje się wodę z sieci która się nagrzeje do wyższej temperatury niż w sieci, wrzuce na YT jakis filmik jak to ogarne bo pryskałem to na sciernisko po zbożach a teraz będę stosował we wiekrzym stężeniu na kukurydze

• Like 1
Opublikowano
Dnia 31.10.2021 o 00:01, suffeks napisał:

polcalc ma do 7% wody i cena taka sobie. co myślicie o wapnie granulat dobromir? wilgotności poniżej 1% i do dostania za 330zl brutto plus transport 

Fakt, że polcalc trochę drogi, ale stosuje kilka lat, ladnie przez zimę się rozpuszcza i realnie dość szybko podnosi ph.

Co do tańszego, dobry jest koszelowski, ale u mnie brak cały skład zamówić, a tyle mi nie brak.

Czy ktoś zna ceny saletry wapniowej innej marki niż Yara?

Opublikowano
7 godzin temu, Johny5 napisał:

kupiłem ze sąsiadami na próbę całego tira, jest to na tyle nowy produkt że nie ma oficjalnych badań które właśnie trwają (jak cena była na wiosne równa z saletrą to nikt sie do tego nie kwapił) , z tymi co stosowali to się nie zastanawiają żeby kupić to pod kukurydze pod korzeń i wysiać nawet piastem bądź 2x przejechać  opryskiwaczem przy stężeniu 30 %, nie zgodzę się ze ciężko się rozpuszcza bo jak dla mnie jest lepiej rozpuszczalny jak siarczan magnezu. Podstawa to uszykować dwa mauzery w które wleje się wodę z sieci która się nagrzeje do wyższej temperatury niż w sieci, wrzuce na YT jakis filmik jak to ogarne bo pryskałem to na sciernisko po zbożach a teraz będę stosował we wiekrzym stężeniu na kukurydze

W jakich proporcjach woda,ufek będziesz to mieszał?

Opublikowano
13 godzin temu, migacz napisał:

Oszczędność jest konkretna więc zastanawiam się dość mocno. Zadziałało by szybciej rozpuszczone pewnie. To wielkie ryzyko.

1tys na 10t to żadna oszczędności przecież... 

Opublikowano

da sie to rozsiać normalnym rozsiewaczem do nawozu, jak to wygląda jest sypkie jak piasek, czy bardziej jak wapno przywożone luzem.

jak by koś był chętny z powiatu tomaszów lubelski to się dołączę do tira,

Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał:

1tys na 10t to żadna oszczędności przecież... 

Tysiąc na tonie to na 10 tonach masz 10tys. A na 24 tonach czyli całym tirze masz 24tys. Chyba dobrze liczę nie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v