Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kolego szybko zamawiaj. W ciągu 5 dni wzrosło 70 zł. Ja zamówiłem w ampol nawóz Yara gdzie rano tydzień temu w poniedziałek dzwoniłem że chce zamówić. Przedstawiciel przyjechał koło południa to już była lipa. Tyle zamówień poszło że nawozu zbrakło i nie było wiadomo kto będzie miał. Dopiero na drugi dzień wszystko zostało podliczone i się udało bo ktoś zrezygnował. 

Polifoska była wtedy po 1780 . Łotewski lv agro 1600 a za tydzień już 1670. Wschodni jakieś npk ze starego zapasu 1640 nowy 1740. 

Nie ma co się zastanawiać.

Ceny netto. Yara 5 14 28 wyszło po 1575

Edytowane przez grzesiekrolnik
Opublikowano

jaka cene macie na rsm ?

z polifoskami poczekać chyba do żniw bo jak uwala rzepaki i pszenice do cen typowo żniwnych to niech se w dupe wsadza npk po 1800zł 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

A ja pier...ole czekam co  będzie,  jak bedziemy kupowac w tych cenach co teraz robią to z pewnością nie stanieje ; sami napędzamy tę spiralę , a jak zdrożeją to ekologię zrobię niech sobie jedzą te nawozy po 2 tys.

Budowlanka powoli zaczyna stawać bo ceny materiałów drastycznie wzrosły ludziom kredytów brakuje na zaplanowane inwestycje😑

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 4
Opublikowano
16 minut temu, GRZES1545 napisał:

A ja pier...ole czekam co  będzie,  jak bedziemy kupowac w tych cenach co teraz robią to z pewnością nie stanieje ; sami napędzamy tę spiralę , a jak zdrożeją to ekologię zrobię niech sobie jedzą te nawozy po 2 tys.

Budowlanka powoli zaczyna stawać bo ceny materiałów drastycznie wzrosły ludziom kredytów brakuje na zaplanowane inwestycje😑

Też mam remontować dom z zewnątrz czyli dach i elewacje. Majster dogadamy przed nowym rokiem był i teraz dzwoni czy nie rezygnuje bo ceny 50-100% do góry wszystkiego już nie wspomnę o majstrze bo nie zamierza za darmo robić i dokładać do biznesu . Mówi że dwóch się wycofało bo za drogo 😛

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, greg1985 napisał:

Też mam remontować dom z zewnątrz czyli dach i elewacje. Majster dogadamy przed nowym rokiem był i teraz dzwoni czy nie rezygnuje bo ceny 50-100% do góry wszystkiego już nie wspomnę o majstrze bo nie zamierza za darmo robić i dokładać do biznesu . Mówi że dwóch się wycofało bo za drogo 😛

najdrożej cię wyniesie styropian i blacha to zdrożało najwięcej a robocizna z materiałem do docieplenia 170 zł m2

trzeba poczekać może po sezonie coś stanieje bo teraz jest szał cenowy 

po ile jest zwykły mocznik ?

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Mecha napisał:

Najlepszym lekarstwem jest brak popytu ;) coś czuję że od tego roku ludzie zostawią dużo słomy na przyoranie.

Ja już drugi rok tnę, nie czekam aż  ktoś łaskę zrobi i z pola zabierze żebym mógł wjechać i zasiać spokojnie Poplon.

@PanPawel ototo👍

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano
34 minuty temu, GRZES1545 napisał:

A ja pier...ole czekam co  będzie,  jak bedziemy kupowac w tych cenach co teraz robią to z pewnością nie stanieje ; sami napędzamy tę spiralę , a jak zdrożeją to ekologię zrobię niech sobie jedzą te nawozy po 2 tys

Robię tak jak TY.

11 minut temu, Mecha napisał:

Najlepszym lekarstwem jest brak popytu ;) coś czuję że od tego roku ludzie zostawią dużo słomy na przyoranie.

Słomę prawie 20 lat tnę.

• Like 1
Opublikowano

Bo wszyscy powinni się zmówić żeby nie brać, a jak cena znormalnieje to bezpośrednio autami zamówić że wschodu, kto mniejsze ilości to wspólnie z sąsiadem/kolegą i byłby temat załatwiony.

Poza tym teraz jeszcze niektórzy sieją qq i przesiewają jest jeszcze maj, też się orientowałem w cenach i jest to abstrakcja jak dla mnie. Wg mnie nawozy pójdą w dół, rzepak w żniwa 1800 pszenica 730.

• Like 1
Opublikowano

Jak, będąc 3 krajem rolniczym w Europie możemy być nieznaczącym importerem PK?

To co Luksemburg czy Czechy  więcej importują?

Opublikowano

chiny , indie , rosja , usa  te kraje sie liczą ,   przy normalnych cenach zbóz usa i rosja raczej nawozy sieją delikatnie a teraz wysokie ceny zbóż to pewnie zaryzykują i zwiekszą dawki . USA ma srednie plony przenicy 3 tony z ha , pewnie i rosja tyle ma  a to chyba ekologia a teraz droga przenica i soja to zwiekszą dawki              https://www.geografia24.eu/geo_prezentacje_rozsz_2/382_3_rolnictwo/r2_3_05a.pdf

Opublikowano

No ale nie można mówić że nic nie znaczymy. Za często się nam to wmawia i zbyt łatwo sami to powtarzamy.

Opublikowano
1 godzinę temu, PanPawel napisał:

Ja w tym roku bez npk przy takich cenan. Rok się nic nie stanie. Jak by większość tak zrobiła to by się zastanowili trochę z cenami jak by mieli w opór towaru na placu

Mam krowy mleczne i obornika dużo  . Pod zboża nie daje npk tylko obornik trochę mniej jak pod kukurydzę ale zboże pięknie rośnie.  Przynajmniej na tym da  się zaoszczędzić ale ciężko już szukać innych oszczędności bo wszystko idzie do góry. Npk teraz drogie bo już ludzie kupują pod jesienne zasiewy może po niej stanieje.  W2020 roku było naprawdę tanio.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v