Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teraz jest już drogo, poczekam, jeśli w żniwa pszenica będzie w cenie, mogę dać więcej za nawozy,  jeśli w żniwa ceny zbóż spadną, zapewne ściągną w dół ceny nawozów, ponadto wydaje mi się, że wysokie ceny ograniczą popyt(rolnicy sprzedali plony jeszcze przed rekordami cenowymi) magazyny dystrybutorów będą pełne, a produkcja musi iść, więc dalsze podwyżki nie są oczywiste. Dystrybutorzy straszą, że taniej nie będzie, wywierają presje do wcześniejszych zakupów. A po co mi tyle nawozów, przecież mamy programy azotanowe, no i trzeba przywzwyczajać się do nowych ekologicznych programów unijnych.  Nie wezmę też na przechowanie, czekam spokojnie do sierpnia, kiedy na rynku oprócz grupy azoty będzie yara phosagro białoruś rumunia i inni prodcenci, będzie konurencja, wtedy podejmę decyzje.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
krilan06 napisał:

1 godzinę temu, Optimus napisał:

Zamawiacie nawozy na przyszly sezon czy jesienne siewy? Moim zdaniem to szaleństwo trochę musi wystopowac 

Podobno npk ma jeszcze podrożeć 

Też taką informację otrzymałem, szczególnie nawozy fosforowe mają tendencją wzrostową, a co dalej będzie nikt z nas do końca nie wie.

Opublikowano
Dnia 30.04.2021 o 15:19, dsbh napisał:

Kupiłem dzisiaj saletrzak w workach 123 zł-100kg. W fabryce cena poszła w górę podobno, także na razie taniej nie będzie.

Powiat miński U nas na rynku 130zł-100kg  ale saletry 

Opublikowano

Ostatnio byłem na dość małym składzie to właściciel mówił że poli6 ma być na jesienne zasiewy po 2000brutto. Podobno oferta zakładów oscyluje w kwocie około 1700 netto

Opublikowano

Kontrakty na nowe zbiory bardzo wysokie jest z czego dojic rolnika. A gdzie jest urząd ochrony konsumenta toż to czysta spekulacja. Dadzą raz na rok cenę na zboże i tak zabiorą w środkach do produkcji. O i po zarobku na zbożu 

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, 6465 napisał:

Wszystko podnoszą bo inflacja rośnie,  tylko o produktach rolnych zapomnieli. 

Produkty rolne też rosną. Ale dopiero czujesz to w sklepie jak kupujesz gotowe produkty a nie jak sprzedajesz swoje plony

Opublikowano

Się nie zdziwię jak w żniwa pszenica znowu rypnie na 600 brutto by pokazać znowu że kontrakty to przyszłość. Przyszłość maklerów i innych pajacy. 

Opublikowano

Ja wole jak zboże tańsze i nawozy tansze bo proporcjonalnie lepiej to wychodzi jak teraz saletra z 1400 a pszenica po 900 a jak pszenica po 750 a saletra po 1100 to lepiej wychodzi jak zboże tańsze, dobrze ze jeszcze ta chemia nie tak drożeje i tanieje tylko trzyma się.

• Like 1
  • Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

7 t po 900 =6300 500saletry po 1400 = 700zl 6300-700=5600

7 t po 750 =5250 500 saletry po 1100 =550 5250-550=4750

Gdzie sens, gdzie logika?

55 minut temu, Strongman napisał:

Ja wole jak zboże tańsze i nawozy tansze bo proporcjonalnie lepiej to wychodzi jak teraz saletra z 1400 a pszenica po 900 a jak pszenica po 750 a saletra po 1100 to lepiej wychodzi jak zboże tańsze, dobrze ze jeszcze ta chemia nie tak drożeje i tanieje tylko trzyma się.

Edytowane przez Zapracowany
Błąd
Opublikowano

Poprawiłem, a należy wspomnieć że saletre na ten sezon dużo poniżej tysiąca zakupiłem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v