yacenty

Ochrona i nawożenie pszenicy 2021

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
poosa21    789
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

To jeszcze trzeba jeździć po sklepach i szukać chemii?? Za taką kasę co się płaci to sama przyjeżdża. 

To że ktoś Ci przywozi to swoje dolicza, u mnie w okolicznym GS kupuje taniej niż oferty z kilku firm. Do końca września zakupiłem cała chemię na przyszły rok, jak wczoraj sprawdzałem to już jestem 2tys. do przodu. Warunki mam do przechowywania bo mam dużą piwnice. 

Nowciu    2
13 godzin temu, jakub372 napisał:

Chce opryskać pszenicę, obecnie jeden liść. Planuję w sobotę w dzień 8 stopni w nocy 4. Chcę użyć Lentipur rassel i saper. Czy myślicie ze nie zaszkodzę tym zabiegiem czy lepiej czekać do wiosny?

13 godzin temu, grzeskw75 napisał:

Lentipur od trzech liści, też pytałem ale cisza.

Lentipur na 1 liść zaszkodzi pszenicy, przebarwi i na pewno odda to w plonie. Jeśli chcesz jechać lentipurem na jesień to muszą być te 3 liście i spojrzeć czy nie masz wrażliwej odmiany na chlorotoluron. Najlepiej wymienić teraz środki i jechać czymś bezpieczniejszym

isentor    78

W cale nie muszą być 3 liście. Może być na 1 liściu i nie odda nic w plonie. Przy tych temperaturach lentipur będzie chyba miał największy stosunek bezpieczeństwa do temperatury

Edytowano przez isentor

Wiadomość z agroFakt.pl

Nowciu    2

No to spróbuj, zobaczymy jak wyjdzie. Temperatura tutaj nie ma żadnego znaczenia.

Piffpaff    235

takie szybkie pytanie z inne beczki, czy użytym 2 letnim płynem do chłodnicy z ciągnika można bezpiecznie zależy opryskiwacz na zimę?

isentor    78
33 minuty temu, Nowciu napisał:

No to spróbuj, zobaczymy jak wyjdzie. Temperatura tutaj nie ma żadnego znaczenia.

Próbowałem, wyszło. Nie ma? To zastosuj experta na temp 0* i ctu w takiej samej. Zobaczymy co będzie skuteczniejsze

Nowciu    2
12 minut temu, isentor napisał:

Próbowałem, wyszło. Nie ma? To zastosuj experta na temp 0* i ctu w takiej samej. Zobaczymy co będzie skuteczniejsze

To dobrze że wyszło. u jednego sie uda u drugiego nie. Miałem takie przypadki że pszenica robiła się biała. Kolega chce robić teraz, przy 1 liściu nie masz przez cały dzień 0* wystarczy troche ponad i expert bedzie działał a jest duzo bezpieczniejszy dla pszenicy, poza tym jak już jest 0* w najcieplejszym punkcie dnia to wegetacja staje.

yacenty    3694

u mnie dziś miało być +1, było -2.6 :P Tak więc planować odchwaszczanie jak na prognozie jest mniej niż +3 to moim zdaniem bardzo słaby pomysł.

• Like 1

Pozdrawiam YacentY
Drogi użytkowniku - zapamiętaj sobie, nie ponoszę odpowiedzialności za posty innych użytkowników serwisu - odpowiadam tylko za siebie!!!

Ceny Nawozów,
Najprostsza karta pola: www.AgroDzienniczek.pl

SuperRolnik1    18
1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

takie szybkie pytanie z inne beczki, czy użytym 2 letnim płynem do chłodnicy z ciągnika można bezpiecznie zależy opryskiwacz na zimę?

Temat z innej beczki i nie ta grupa, ale możesz zalewać, byle nie był to jakiś syf. 

jahooo    7442

Przepuścić przez szmatę, żeby opiłki i rdza nie poszły w opryskiwacz - po co zaraz dłubac w filtrach ?

miwigos    2815

W domu w piwnicy bym nie trzymał środków ,po co się truć przez całą zimę,nie mam kikaset ha ,bo są dwa gospodarstwa ,moje i syna

Gość   
Gość
Nowciu napisał:

13 godzin temu, jakub372 napisał:

Chce opryskać pszenicę, obecnie jeden liść. Planuję w sobotę w dzień 8 stopni w nocy 4. Chcę użyć Lentipur rassel i saper. Czy myślicie ze nie zaszkodzę tym zabiegiem czy lepiej czekać do wiosny?

13 godzin temu, grzeskw75 napisał:

Lentipur od trzech liści, też pytałem ale cisza.

Lentipur na 1 liść zaszkodzi pszenicy, przebarwi i na pewno odda to w plonie. Jeśli chcesz jechać lentipurem na jesień to muszą być te 3 liście i spojrzeć czy nie masz wrażliwej odmiany na chlorotoluron. Najlepiej wymienić teraz środki i jechać czymś bezpieczniejszym

Nie pisz takich głupot, bo jeszcze ktoś faktycznie w to uwierzy. Lentipur faktycznie ma rej. od 3 liścia, ale taki np. Toluron 700 od 2 liścia. Snajperem zawsze robiło się zabieg na szpilkę i nigdy nie było żadnej fitotoksyczności. To że ktoś uszkodził pszenicę ctu, świadczy tylko o tym, że dana odmiana była wrażliwa na tą s.cz.

Agrest    22480

Nawet bezpośrednio po siewie kiedyś ctu miało rejestrację, z czego ja np 3 lata temu jak i w tym roku skorzystałem.

Kedar88    36
5 godzin temu, yacenty napisał:

u mnie dziś miało być +1, było -2.6 :P Tak więc planować odchwaszczanie jak na prognozie jest mniej niż +3 to moim zdaniem bardzo słaby pomysł.

Ja się dałem nabrać. Poszedł boxer i dff, na szczęście bez tribenuronu. Mam nadzieje że tragedii nie będzie.

metrax12    88
7 godzin temu, isentor napisał:

Pod jakim kątem skuteczniejsze? Na miotłę bez wątpienia Expert. Na resztę chwastów CTU.

Widzę, że niektórzy mają obawy, co do zwalczenia miotły przez flufenacet. Jak, po zabiegu były jakieś opady, miotłę zwalczy, nie ma się co nad tym zastanawiać.

disel16v    29
2 godziny temu, Kedar88 napisał:

Ja się dałem nabrać. Poszedł boxer i dff, na szczęście bez tribenuronu. Mam nadzieje że tragedii nie będzie.

Jakie dawki 2 l + 0.2? 

Mam pytanie co do zasadności stosowania samego mefentriflukonazolu w zbożu na T2(bez metki z revytop) W jakiej dawce go zastosować 80 czy może 100g? Ewentualnie co dodawać do niego bo wiem że dobrze działa na septoriozy i rdzę. 

driver24    689
9 godzin temu, Piffpaff napisał:

Swoje właściwości będzie miał raczej. A ja polecam zimowy płyn do spryskiwaczy, tani i tak samo skuteczny. 

Co do chlorotoluronu to tak jak koledzy pryskalem w fazie pierwszego liścia i nic się nie działo. 

Dastan    528

Byłem na lustracji pól bo odchwaszczaniu, efektów brak, ale za to strasznie mączniak atakuje, a tego jeszcze na jesieni nigdy nie miałem. O tej porze roku jeszcze coś z tym robić? 

Gość   
Gość

Tak, czekać na mróz 😋 A jaka odmiana, że mączniak tak szaleje ?

Gość   
Gość

No w Patrasie zdarzało się (przy wrześniowych siewach), ale ogólnie mączniak nie jest problemem dla tej odmiany.. Pilnuj septorioz, a odmiana ta potrafi odwdzięczyć się plonem 👍

ravoj    1211
11 godzin temu, driver24 napisał:

Swoje właściwości będzie miał raczej. A ja polecam zimowy płyn do spryskiwaczy, tani i tak samo skuteczny. 

Też rozważałem płyn do spryskiwaczy ale Glikol ma działanie antykorozyjne, tam co prawda wiele żelaza nie ma, ale trochę jednak jest, czy to w pompie czy reduktorach, zaworach. Nie wiem, może się mylę, trzeba zrobić test i wrzucić parę nakrętek tu i tu i poczekać do wiosny. 

"seks to jedna z najpiękniejszych, najbardziej naturalnych i najzdrowszych rzeczy, jakie można kupić za pieniądze"

Tom Clancy 

misio3p    1992

Jak glikol ma działanie antykorozyjme to tym bardziej można tym zalewać.

24.07.2008 - 24.07.2021 - 13 lat na AF

Szymon94    45
20 godzin temu, driver24 napisał:

Co do chlorotoluronu to tak jak koledzy pryskalem w fazie pierwszego liścia i nic się nie działo. 

Zresztą Trinity 590 też ma w składzie CTU i jest od 2 liści.

Etykieta zawiera niestety to co wiązało się z kosztami rejestracji środka na terenie 4 rzeszy (tzn. UE) i niekoniecznie są tam zawarte wszystkie najlepsze zalecenia dla danych substancji czynnych.

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.

• Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj