Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
3 minuty temu, majster545 napisał:

Stosujesz kizeryt czy ten z siarkopolu? 

kizeryt

3 minuty temu, jahooo napisał:

i jak, zadowolony z efektu ?

Jeśli chodzi o rzepak to plon blisko 1t więcej niż rok wcześniej, ale inna sprawa to dużo większy opad w minionym sezonie, 600 vs 400l

• Root Admin
Opublikowano
6 minut temu, jahooo napisał:

czyli nie ma przeciwwskazań, aby stosować siarkę i magnez posypowo, zamiast homeopatycznie w oprysku

Wiesz, bylibyśmy mądrzejsi gdybym rok temu połowę zrobił tak, a drugą połowę zrobił inaczej. U mnie był skok na główkę!

Kupiłem 6ton kizerytu, uczepiłem rozsiewacz i wio. W sumie dałem 5 ton na 30ha, na rzepak jakoś 230kg, a na zboża 150. Sypane 25.02, czyli 5 dni przed aplikacją azotu

20210225_104156.jpg

20210225_104216.jpg

Opublikowano

Z opryskiwacza bardziej wykorzystany, co za problem rozpuścić

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, miwigos napisał:

Tylko ile wprowadzasz w oprysku? 5% na 200litrow to ile masz? 10 kg. To nie są jakieś znaczące ilości, w oprysku to można podać interwencyjnie i tyle. 

Edytowane przez przemek28_28
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, jahooo napisał:

ja nie zauważyłem różnicy, jak jest dostępny w glebie, roślina sobie poradzi, chyba, że na stres

To ile dajesz kg na ha i jaki skład, ten co siejesz ,to jest granulowany jak saletra ,na 24 m doleci

Pzemek zasobności mam dobre to jest interwencyjnie, magnez uzupełniam w wapnie ,siarke w poli21 ub saletrosanie

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
4 minuty temu, miwigos napisał:

To ile dajesz kg na ha i jaki skład, ten co siejesz ,to jest granulowany jak saletra ,na 24 m doleci

Pzemek zasobności mam dobre to jest interwencyjnie, magnez uzupełniam w wapnie ,siarke w poli21 ub saletrosanie

ja daje siarczan z tarnobrzega, jest granulowany podobnie jak sól potasowa, u mnie na 15m leci, więcej nie wiem, takie mam ściezki

Opublikowano
3 godziny temu, miwigos napisał:

Jak siejesz dolomit i saletrosan, to moim zdaniem ten oprysk z siarczanem magnezu nie robi różnicy w normalnych warunkach. Robiłeś w ogóle kontrolkę kiedyś?

• Root Admin
Opublikowano

no właśnie wszystko zależy ile ktoś siarki potrzebuje i ile daje? w 19 i 21 robiłem próbki na siarkę, oba razy było nisko, więc decyzja dajemy siarczan magnezu posypowo i to raczej więcej niż mniej.

Opublikowano
3 godziny temu, jahooo napisał:

ja daje siarczan z tarnobrzega, jest granulowany podobnie jak sól potasowa, u mnie na 15m leci, więcej nie wiem, takie mam ściezki

Jaką dawkę stosujesz na rzepak i zboża? 

Opublikowano
17 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

Ja tam się będę rozwodził nad tym . I tona więcej z ha będzie jak dam te parenascie gram więcej mikro 😁 

Pewnie, nakłady i tak są dość niskie to można rzucać co popadło 

Opublikowano
21 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

Ja tam się będę rozwodził nad tym . I tona więcej z ha będzie jak dam te parenascie gram więcej mikro 😁 

No nic. W tym sezonie niektórzy to łopata bedà ładować żeby 6 z przodu była przy Rych cenach😎😎😎😎😎

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v