yacenty

Rzepak ochrona i nawożenie 2021

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
SawekBraczyk    568
3 minuty temu, mraukot napisał:

Ale u @sawekbraczyk napewno 😉

Wczoraj popołudniu 😁 Jak czekałem do wieczora by płatek zrobić. 

mich18    91
9 minut temu, Zapracowany napisał:

Nie wszędzie

IMG_20210517_120624.jpg

jaka odmiana ? 

Sprzedam ciągnik ursus c-360.pisac nr gg 33108236

Gość   
Gość
SawekBraczyk napisał:

3 minuty temu, mraukot napisał:

Ale u @sawekbraczyk napewno 😉

Wczoraj popołudniu 😁 Jak czekałem do wieczora by płatek zrobić. 

U mnie wczoraj popołudniu też słońce wyszło, ale środków nie miałem 😋 a dziś od rana prawie 17 mm. napadało i dalej ciapie...

fogbuse70    8
2 godziny temu, tommy66692 napisał:

Panowie jak u was rzepaki? Bo ja zauważyłem że strasznie wielkie wyrosły ale niektóre odmiany średnio stoją z bocznymi rozgałęzieniami, kws umberto bardzo słabo, dużo pąków przy liściach ale rozgałęzień mało, wyglądał najlepiej jeszcze 2 tygodnie temu a teraz kicha się robi, invigor lepiej, Sherlock też nie jest źle

U nas podobnie. Wyjątkowo wyrośniete rzepaki, ale głównie idą w pęd, rozgałęzień mało i z niewielką ilością pąków

Gość   
Gość
14 minut temu, mich18 napisał:

jaka odmiana ? 

Sy ilona, czeka na płatka a 1,7m na dziś ma

W trezorze dużo pedałów w tym roku, znaczy ładnych roślin które nie zawiązały żadnej łuszczyny.

yacenty    4091
12 minut temu, fogbuse70 napisał:

U nas podobnie. Wyjątkowo wyrośniete rzepaki, ale głównie idą w pęd, rozgałęzień mało i z niewielką ilością pąków

jak pokazałem 19 rozkrzewień to jakieś debilne przytyki pod moim adresem szły, ale niech im bedzie. na dziś rzepak ciekawie wyglada

Pozdrawiam YacentY
Drogi użytkowniku - zapamiętaj sobie, nie ponoszę odpowiedzialności za posty innych użytkowników serwisu - odpowiadam tylko za siebie!!!

Ceny Nawozów,
Najprostsza karta pola: www.AgroDzienniczek.pl

przem64    28

pytanie do osób które stosowały wcześniej dwu zabiegową ochronę na płatek. Jakie macie doświadczenie odnośnie stosowania substancji np. tebu +prochloraz czy droższe a powiedzmy nie lepsze tebu+ protio ???

yacenty    4091

jaki jest sens stosowania tebu + protio?

Pozdrawiam YacentY
Drogi użytkowniku - zapamiętaj sobie, nie ponoszę odpowiedzialności za posty innych użytkowników serwisu - odpowiadam tylko za siebie!!!

Ceny Nawozów,

dominatorek    1

Właśnie skończyłem oprysk na płatka po wczorajszej ulewie cały dzień grzało słońce i się udało wschodnie mazowsze

Gość   
Gość
yacenty napisał:

12 minut temu, fogbuse70 napisał:

jak pokazałem 19 rozkrzewień to jakieś debilne przytyki pod moim adresem szły, ale niech im bedzie. na dziś rzepak ciekawie wyglada

W fazie kwitnienia zawsze fajnie wygląda, a w lipcu na wadze 3 z przodu 😜

yacenty    4091

3.5 to bardzo dobry plon

Pozdrawiam YacentY

Ceny Nawozów,

Gość   
Gość

Tylko pytanie, jakim kosztem 🤔 Był u nas we wsi agronom pracujący w dawnym pgr (nieżyjący już ), który zawsze powtarzał że rekordowe plony rzepaku przypadają raz na ok. 10 lat. I miał poniekąd rację, bo w naszym rejonie rekordowy był rok 2004 i niewiele gorszy 2014. Chyba trzeba poczekać jeszcze 3 lata do 2024 😋

Mecha    110

@mraukot jak u ciebie pogoda się zapowiada? U mnie totalna klapa i okaże się że te 125g azoksy dane 28 kwietnia na podtrzymanie t1 z 31 marca zostanie zabiegiem na płatek przy tych pogodach.

W pt ma być ładnie do 21 i potem leje a co mi z tego jak do pracy na 14.

Wykonywał ktoś z was zabieg na płatek przed oblotem pszczół? Ma to sens i rację bytu? Mocno to naciągane 

masa24    2384
7 minut temu, mraukot napisał:

Tylko pytanie, jakim kosztem 🤔 Był u nas we wsi agronom pracujący w dawnym pgr (nieżyjący już ), który zawsze powtarzał że rekordowe plony rzepaku przypadają raz na ok. 10 lat. I miał poniekąd rację, bo w naszym rejonie rekordowy był rok 2004 i niewiele gorszy 2014. Chyba trzeba poczekać jeszcze 3 lata do 2024 😋

i takich ludzi juz nie bedzie. Twardo chodzacych po ziemi, z wiedza wyniesiona z praktyki a nie youtuba

yacenty    4091

kur... tyle sie mówi o psczołach i nagle wpada @Mecha ze swoimi pomysłami aby pryskać rzepak z pszczołami. Kur... gościu, jak ty zdałeś egzamin na opryskiwacz? Kto Ci go dał?

Pozdrawiam YacentY

Ceny Nawozów,

proxy8441    250
24 minuty temu, yacenty napisał:

jaki jest sens stosowania tebu + protio?

no myślę że duży ta mieszanina to Tilmor np

26 minut temu, yacenty napisał:

szefie rozgałęzień :)

co do rekordowych plonów średnio co 10 lat, potwierdzam, u nas jak i u wielu rok 2014 w rzepaku rekordowy, u mnie około 3,7t/ha na piaszczystych glebach Sherlocka

My siejemy, a Bóg daje plony

Mecha    110

@yacenty o której niektórzy najpóźniej kończą zabiegi w rzepaku? Nie mam na myśli jechać z rana. Dla mnie może to być środek nocy.

przem64    28

Aby powstał efekt synergii.  Obie substancje się uzupełniają i zwiększają działanie.  A po co np. Bayer w swoim produkcie Prosaro w pszenicy na T3 rekomenduje owy produkt przez wielu uważany na jedną z najlepszych rozwiązań na rynku. 
2 razy już stosowałem technologię dwu zabiegową na płatek tj na początku kwitnienia ( nie mylić na zielony pąk ) oraz na końcu gdy już pojawiały się pierwsze łuszczyny. Dodatkowe wjazd oraz koszt zabiegu dawał zwyżkę plonu czyli był sens ponosić dodatkowe koszty.
Technologia która była kiedyś zastosowana przez mnie 

Początek kwitnienia Yamato póżniej Propulse, drugi raz to Propulse później tebu + prochloraz w tym roku poszedł już Propulse i (...) ??? 

nie    2202

czy proteus nie został już wycofany? bo właśnie jeden youtuber się chwalił, że go zastosował :)

kellyq    250

Płatek zrobiony, pt264 na równo z maską 30-tki. U mnie jak liczyłem to tak 12-14 bocznych, a niektóre boczne potrafią się jeszcze rozgałęzić. Są też taki i po 18 bocznych ale to przeważnie tam gdzie więcej luzu było między roślinami. Zawiązuje od samego dołu. Na razie jestem zadowolony. Myślałem że gorzej potłucze ciapek ale nawet chyba jutro już nie będzie znać. Tylko tam gdzie cofałem to trochę połamał. Bawicie się w jakieś folie pod spód traktora? Bo ja widzę duży pozytyw w tym, przynajmniej w przypadku małych traktorów.

proxy8441    250
Napisano (edytowany)
20 minut temu, przem64 napisał:

Aby powstał efekt synergii.  Obie substancje się uzupełniają i zwiększają działanie.  A po co np. Bayer w swoim produkcie Prosaro w pszenicy na T3 rekomenduje owy produkt przez wielu uważany na jedną z najlepszych rozwiązań na rynku. 
2 razy już stosowałem technologię dwu zabiegową na płatek tj na początku kwitnienia ( nie mylić na zielony pąk ) oraz na końcu gdy już pojawiały się pierwsze łuszczyny. Dodatkowe wjazd oraz koszt zabiegu dawał zwyżkę plonu czyli był sens ponosić dodatkowe koszty.
Technologia która była kiedyś zastosowana przez mnie 

Początek kwitnienia Yamato póżniej Propulse, drugi raz to Propulse później tebu + prochloraz w tym roku poszedł już Propulse i (...) ??? 

gdy pojawiają się pierwsze łuszczyny to nie jest koniec kwitnienia, to początek opadania pierwszych płatków kwiatowych a następnie pełnia kwitnienia

co do plandek-folii pod spodem ciagników to na pewno pomogą - rośliny nie będą tak zranione przez ciagnik oś i podwozie ale przygniecenia nie unikniesz

Edytowano przez proxy8441

My siejemy, a Bóg daje plony

Jarek22B    56
Napisano (edytowany)

Panowie czego może być to efekt? Mianowicie boczne rozgałęzienie jeszcze nie wyszły a już pąki pomarańczowe

Nie wiem czy na zdjęciu dobrze wi

IMG_20210515_114239.jpg

Edytowano przez Jarek22B

przem64    28

każdy na to samo mówi inaczej.
Więc inaczej jakby był normalny rok (a nie jak ten że kwiecień był najzimniejszy od 1880 roku) rzepak u mnie zaczynał kwitnąc około 20-25 kwietnia, około 5 maja była faza pełni kwitnienia.
" zabieg pierwszy 1 maja, drugi 25 maja-widać jeszcze żółte kwiaty na roślinach" 

tobago    370

230l

Myslicie ze stosowanie acetamiprydu po sobie jest bezpieczne dla pszczół? 

Deltametryna w Deicisie ma na przykład taki zapis: 

„Działa bardzo toksycznie na pszczoły (w przypadku stosowania jednokrotnego w sezonie wegetacyjnym w dawce równej lub wyższej niż 0,2 l/ha lub wielokrotnego stosowania w sezonie wegetacyjnym w dawce równej lub wyższej niż 0,125 l/ha).” 

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.

• Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj